Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Róże w naszych ogrodach 16:22, 05 lis 2016

Do góry
Lacre

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:15, 05 lis 2016

Do góry
zoja napisał(a)
myślę Gruszko, że pozycja żaby nie tłumaczy tego piękna, które pokazujesz
może i rośliny "małe" ale zestawienia kuszą i inspirują rodzą pragnienie tego 'czegoś' - przynajmniej u mnie

Ogrodnicy mają cudowne pragnienia, nawet jeśli poprzedza je słowo "więcej". Czasem myślę, że gdyby ludzkość bardziej interesowała się ogrodami, to żyłoby się nam wszystkim bezpieczniej.

Wizytówka - Życie w wiejskim ogrodzie 16:11, 05 lis 2016

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:08, 05 lis 2016

Do góry
Wiraż

wrzoścce i pieris

Hortensjada 16:06, 05 lis 2016

Do góry
bozga napisał(a)

A teraz już lecę do ogródka bo chyba niedługo zacznie padać, może jeszcze uda mi się coś zrobić . Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Cudne klimaty. W takim ogrodzie nawet w zimnicę musi się przyjemnie pracować Nie to co na moim wygwizdowie. Za to probuję sobie wyobraźnie uruchomić, że za kilka lat u mnie też będzie ogród pełen pieknych hortensji i od razu mi cieplej na sercu. A tym czasem z przyjemnością odwiedzam takie ogrody jak Twój.
Wizytówka - Życie w wiejskim ogrodzie 16:03, 05 lis 2016

Do góry
NewLife w ogrodzie 16:01, 05 lis 2016

Do góry
Dzisiaj umieściłam w ziemi wszystkie cebulki, jakie udało mi się jeszcze z kątów wynaleźć. WSZYSTKIE! Jakieś 300 cebuleczek szafirków od Mirki, wynalezione cebule hiacyntów z wielkanocnych stroików, całe wiadro chyba narcyzów, które wydłubywałam z korzeni wielkich host od mamy. Juuupi.
I wiecie co zrobiłam? Zamówiłam w necie jeszcze 14 cebul czosnków olbrzymich i kilogram cebul tulipanów. Nienormalna jestem jak nic!
Poza tym wsadziłam dzisiaj czosnek jadalny.

Poprawiłam też ziemię przy cisach, żeby korzonki się równo w ziemi ułożyły.
Dalie, Kanny i Datury już w garażu. Zaczynam pomału finiszować w pracach ogrodowych.
Zostało mi posadzenie cisów przy płocie (jeśli zostaną zadołowane w warzywniku na zimę też nic się nie stanie), wyściółkowanie korą niektórych rabat, roślin, okopczykowanie roślin traw.
LyraBea napisał(a)
Lista prac w celu przypomnienia i usystematyzowania tego, co muszę zrobić przed zimą w najbliższym i trochę późniejszym czasie:
- wsadzić setki cebul kwiatów wiosennych,
- pochować węże i akcesoria ogrodowe,
- pozbierać resztę plonów z warzywnika (buraki, marchew, dynie),
- pokopczykować rośliny korą,
- zadołować katalpy i kilka innych roslin,
- wykopać dalie,
- wykopać datury,
- przesadzić do donicy i przenieść do garazu trawę pampasową, którą wyhodowałam z nasion,
- porobić kokardki na trawach,
- pojechać, kupić i posadzić sadzonki grabu na żywopłot pomiędzy warzywnikiem a resztą ogrodu,
- posadzić i zabezpieczyć 3 kupione drzewka, które przyjadą w przyszłym tygodniu,
- przekopać warzywnik z obornikiem,
...

Patrzę na moją listę prac sprzed miesiąca i widzę, że większość odhaczona. Miały dojechać 3 zamówione drzewka, ale póki co pan ogrodnik się nie odzywa, więc nie wiem czy akcja sadzenia drzew się odbędzie. Sama jestem ciekawa.
Ja Wam tak tu nudno piszę, nudne zdjęcie wstawiam, ale wątek to też rodzaj mojego dziennika- pamiętnika. Na przyszły rok będzie jak znalazł do porównań, więc przymknijcie na to oko.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:01, 05 lis 2016

Do góry
Z tarasu wciąż jeszcze można rzucić na coś okiem

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:55, 05 lis 2016

Do góry
Dokupiłam dzisiaj kilka paczek przecenionych cebulek szafirków. Posadziłam je na przedpłociu. Zakopczykowałam róże.

Takie tam jesienne klimaty.
Punkt widokowy

na

Dereń jadalny i tawuła japońska- tę drugą lubię za piękny kolor wiosną, delikatne kwiaty latem i piękne jesienne przebarwienie.

Tylko jedna roslina 15:51, 05 lis 2016

Do góry
Dla takiej chaotycznej ogrodniczki, wybór jednej rośliny tylko i wyłącznie to trudne zadanie.

Ale posadziłabym chyba pigwowca, tego co mam u siebie wysokiego.
Pięknie kwitnie wiosną, potem corocznie ma owoce, aż do listopada, a i w zimie jego powykręcane konary z posypką śniegową pięknie wyglądają. A smak nalewki w zimie rozgrzewa jak mało co!

Ogrodowa symfonia 15:50, 05 lis 2016

Do góry
I moja kochana morda
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:44, 05 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)

Czytałam historię nasadzeń a na 2017 co jest w planie ?

pozdrawiam

A wyobraź sobie, że nic. Muszę się uzbroić w cierpliwość i odczekać aż podrosną drzewka. Zrobiłam jesienią korektę i wyrzuciłam krzewuszki. Teraz trzeba obserwować. Może potrzebne będą korekty, a może nie. Wciąż myślę intensywnie, czy coś wsadzać między brzozy, czy zostawić tam naturalną ściółkę. Podlewać tam nie zamierzam.
Ech, te brzózki jesienią tworzą niesamowity klimat, ale są bardzo trudnym partnerem.

Pogubiłam się po drodze... 15:40, 05 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Iwonka już się nie męcz kochana, już rozumiem rozumiem o trzeciej myslałam na samym początku, pamietasz? Z trawami
no właśnie i mi się podobał ten pomysł z bukszpanem, to co rysowałaś jakiś czas temu

to koło ale nie bardzo jest co wstawić z tego programu.

Hortensjada 15:37, 05 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękne jesienne obrazy Liści to jeszcze widzę, że dużo będziesz miała do grabienia, bo dużo ich na gałęziach. Na razie niech cieszą kolorem

No niestety tylko na sfotografowanych roślinach zostały liście- dlatego je pokazałam, reszta już straszy, nawet nie chce się za bardzo wyjrzeć przez okno. Teraz sadzę resztki krokusów, co pól godziny wracam do domu żeby się ogrzać

Dla przypomnienia jesień 2015- totalnie inny klimat, tylko po modrzewiu można poznać , że to ta sama pora
Ogród Mirelli 15:32, 05 lis 2016

Do góry
Buka Dawyck Gold też mam tak się wybarwił ale w sezonie zieleń jego liści nie wyroznia się za bardzo na tle smaragdów, jedynie wiosna ma jasnozielone cudne listeczki
Ogród w skali mikro cz.II 15:28, 05 lis 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)

... Łaaaaaa daj potem znać jak wyszło bo mnie za pierwszym razem wyszedł twardy i łamliwy spòd - z ciasteczek- chyba dałam za mało masła..potem.. spòd zbyt spiekłam , bo zrobiłam kruchy dla odmiany..aaa..i jeszcze..za pierwszym razem trafiłam na paskudny gotowy kajmak, a za drugim..chciałam zastąpić go gotowanym mlekiem skondensowanym , które wyszło zbyt płynne..
Te liczne porażki kucharki od siedmiu boleści nie przeszkodziły nam we " wchłonięciu " obu " porażek " w tempie ekspresowym
Tak więc trzymam kciuki Ewcia smacznego i daj znać jak wyszło

Ciacho w lodówce Myślę, że moje będzie idealne Nie jadłam oryginalnego, więc nie będę miała porównania

Edit.
Już gotowe Pycha Będę robić częściej Częstuj się

Pogubiłam się po drodze... 15:28, 05 lis 2016

Do góry
iwka napisał(a)
dla mnie czerwona linia linia najlepsza, ja bym w to poszła

te nasadzenia zupełnie przypadkowe, po prostu tak dla zwizualizowania

no i jak wstawiłam Twoje wiśnie to zajęły mi całe zdjęcie, kolosy
no teraz to sobie jakoś mogę wyobrazić i powiem ci że rzeczywiscie nie ma co kombinować, dziękuję że się tak napracowałaś a coś ty mi tu nasadziła?
Podwórkowa rehabilitacja 15:26, 05 lis 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Oczko przygotowane do zimy. Filtr i pompka schowane, rośliny przycięte, muł wybrany, glony wyzbierane Materiał z parasola i huśtawki zdjęty do uprania i przechowania przez zimę.
Fotka sprzed prac.

A kto grzebał w tej zimnej wodzie się pytam, co?
Sprzeczność w ogrodzie 15:22, 05 lis 2016

Do góry
Jana napisał(a)

To jest katowanie widza
Ja się pytam....jak tu żyć?
Idę do ogrodu, bo mam ślinotok...jak przejdę przez kuchnię to zapewne zahaczę o lodówkę
Już czuję ten zapach o smaku nie wspomnę
Pozdrawiam
Ogrodowa symfonia 15:22, 05 lis 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies