Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:08, 14 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Czyściec humello kwitnie nie dobra miejscówke dalam. Zobaczę jak się będzie krzewił.

To chyba jest Stachys grandiflora Superba, znacznie niższy od Hummelo. Hummelo jeszcze nie ma pędów kwiatowych. Wstawię w tematycznym swój czyściec Superba
Hummelo ma inne liście.
Piękne kosaćce.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:54, 14 cze 2022

Do góry
Dzisiaj u nas dobrze po padało.
Jeszcze foty iryskow kupione w tym roku. Dwa nie zakwitły żółty i biały. Za 2-3 lata będą kępy.

że a

Piękne, szczególnie ten fioletowy.
Ptasi gaj 14:34, 14 cze 2022

Do góry
April napisał(a)

Piękne egzemplarze. I jeszcze masz ślicznego irysa w tym samym kolorze co róża

Tak są piękne ale w tle na pierwszej focie Madame Amisette to jest królową pod każdym względem..

Ptasi gaj 08:39, 14 cze 2022

Do góry

To Nowalis

Piękne egzemplarze. I jeszcze masz ślicznego irysa w tym samym kolorze co róża
Wilczy ogród 08:07, 14 cze 2022

Do góry
Magda witam odpisze.
Ogród tak się zazieleniły że miejsc z ziemią nie widać.
Uwielbiana przeze mnie skarpa przepiękna

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Ptasi gaj 00:23, 14 cze 2022

Do góry
Na skalniaku to tylko niektóre nabytki z zeszłego roku

Aster wrzosolistny Snów fluury

Dziurawiec wielkolistny Grandiflorum

Ptasi gaj 00:09, 14 cze 2022

Do góry
Może teraz trochę traw niskich

Trzęślica trzcinowata

Tymotka Boehmera fota nie najlepiej zrobiona, ale jest to bardzo dekoracyjna trawka

Ptasi gaj 23:54, 13 cze 2022

Do góry
Dzisiaj u nas dobrze po padało.
Jeszcze foty iryskow kupione w tym roku. Dwa nie zakwitły żółty i biały. Za 2-3 lata będą kępy.

że a
Ptasi gaj 08:12, 13 cze 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Na żywo surrealistycznie lawendowa mi się wydawała. Pewnie to też przez kontrast z sąsiadującymi innymi różami Piękne jest tak, czy tak Kiedyś pewnie u mnie wyląduje, ale na razie muszę się zająć tym, co nakupiłam

No to sądź aby było pięknie moje asprin już mają pojedyncze kwiaty. Róża kończy kwitnienie nawet w grudniu.
Kolor tak czy siak Nowalis jest bardzo ladny. Mam jeszcze jedna o wrzosowym kolorze musi zakwitnąć.

Tutaj porządki potrzebne nie zdążyłam

Czyściec humello kwitnie nie dobra miejscówke dalam. Zobaczę jak się będzie krzewił.

April podbija las... 08:11, 13 cze 2022

Do góry
Jolu ta hosta nazywa się "Tom Schmidt".
Dopiero dzisiaj przyjechałam na działkę i urwanie głowy nie wiadomo za co się wziąć. Coś tam ogarnęłam jeszcze jutro i niedziela.

Może i u mnie będzie kiedyś tak ładnie jak podrosną rododendrony.

Elu dziękuję. Bardzo ładna.
Czytałam o gradobiciu u ciebie. Tak mi przykro. Niestety gwałtowne zjawiska atmosferyczne się nasilają. Na dziś u mnie właśnie ogłosili alert. Może nie będzie jednak tak źle.
A ładnie masz u siebie, nie narzekaj. Masa kwiecia, azalie, rododendrony.
Ptasi gaj 12:05, 12 cze 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Lubię bardzo iryski takie niebieskie, dawno temu były w ogrodzie mojej mamy, jak byłam mała, one były niewysokie i bardzo ładnie pachniały, jakoś nie znalazłam ich nigdzie, bardzo je lubiłam

Tak Basiu były i pewnie jeszcze są trzeba popatrzeć na wsiach to są bardzo długoletnie rośliny.
Teraz mówią, że irys powinien wygrzewać swoje korzenie w słońcu i mieć sucho.
Pamiętam z dawnych też dziecinnych lat u sąsiadki rosły w cieniu miała rząd pod chałupa, rynien nie miała więc woda strugami na nie padała.
Won roznosiła się wokół.
Teraz te genetyczne nie pachną specjalnie.
Ptasi gaj 11:38, 12 cze 2022

Do góry

Bo u mnie fota Nowalis robiona rankiem w słońcu i dopiero co rozkwitnieta. Jak zrobisz Nowalis fotę po tygodniu to będzie mielą ciemniejszy kolor wrzosu. Nowalis nie jest fioletowa na kolor jasnego wrzosu.
Zresztą fotka z telefonu nigdy nie odda prawdziwego koloru tylko zbliżony

Aspirinki też mam i polecam.

Na żywo surrealistycznie lawendowa mi się wydawała. Pewnie to też przez kontrast z sąsiadującymi innymi różami Piękne jest tak, czy tak Kiedyś pewnie u mnie wyląduje, ale na razie muszę się zająć tym, co nakupiłam
Glina i zielsko 11:21, 12 cze 2022

Do góry

Może już posadziłas tam jakieś rośliny, ale ja bym dała coś niskiego. Np żurawki jest tyle pięknych kolorów. Miejsce jeśli jest w cieniu to trzeba rozjaśnić.
Kiedyś te Rodki urosną za 3 lata po 10 cm przyrostów to włącz wyobraźnię. Host masz ale co stoi na przeszkodzie aby kupić zupełnie inne kolorystycznie np biało zielone.
Odpadają hortensje.
Popatrz na jakieś niższe trawy nie ważne że już takie masz
Rośliny niskie i do półcienia. Tawuły są też ładne można je nisko prowadzić i wszędzie ładnie rosną. Tawuła goldflame i gold princes. Popatrz jeszcze na berberysy admiration

Ela jeszcze myślę. Za dużo roślin mi sie podoba.
Żurawki i hosty mam. Te rodki sa blisko tarasu tak jak hostowo żurawkowa. I to by było spójnie i elegancko.
Chyba zaczekam do wiosny na sadzonki z własnego podziału.

Ptasi gaj 09:30, 12 cze 2022

Do góry
Może iryski

Powinien się dzisiaj rozwinąć

Srebrna jarzmianke

Ogród z zegarem 06:55, 12 cze 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dyptam jesionolistny

Jest piekny, ale bardzo zdradliwy. Trzeba uważać aby się nie poparzyć. Zwierzęta daleko szeroko od tego krzaczka.
Miałam i skasowałam.
Pachnący różami, malowany bylinami 00:24, 12 cze 2022

Do góry
Ewa piękne irysy, piękne róże. To co lubię najbardziej. MariaTereska ładna zdrowa, pachnąca róża mam ją od kilku lat. Cudowny kwiat.

Iryski nakupilam w tym roku trochę. Czekam na kwitnienie trochę pokiereszował je grad.
Ptasi gaj 00:00, 12 cze 2022

Do góry
CD

Monster Woodd

Ptasi gaj 23:54, 11 cze 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Gratuluję malutkiej wnusi, w końcu dziewczynka , super
Gradobicia współczuję
Oczko piękne
A różyczki zachwycają, moje dopiero zaczynają
Pozdrówka Elu

Dzięki

Moje róże też dopiero pojedyncze pąki rozkwitają.

Oliwia

W ogródku Martki 23:42, 11 cze 2022

Do góry
Martka kup nasionka naparstnicy i zasiej w czerwcu w dobrej ziemi. Po miesiącu możesz posadzić w miejsca gdzie chcesz ją mieć
W przyszłym roku zakwitnie.

Zrób odstęp między siewkami ok 40 cm naparstnice mają boczne łodygi też kwitnące.

Nie szukaj nasion różowych, nasionka w paczuszce są różne od białych do żółtych, różowych nakrapiane itd. zakwitną w przyszłym roku. Jak ci się nie będą podobały to najwyżej niektóre usuniesz. Rozsiewają się same samograj.
Nie kupuj kwitnacych u ogrodnika ponieważ często sprzedają kwitnące 2 letnie siewki i na drugi rok giną. Naparstnice są dwuletnie. Ale zawsze kwitną przez nowe siewki.
Ptasi gaj 23:31, 11 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, przyszłam zajrzeć, co tam, szkoda wielka, że są straty... do mnie nic nie dotarło. Trochę czasu trzeba, by ogród zapomniał o burzy. Dobrze,że są miejsca, które nie ucierpiały! A ten widoczek jest po prostu CUDOWNY! Czy to naparstnice z nasionek? Widziałaś je gdzieś może w CO, bo na takie właśnie odcienie poluję.

Martka 2 lata temu o tej porze w czerwcu zasiałam w dobrej ziemi po miesiącu już flancowalam. Kup nasionka zasiek zakwitną w przyszłym roku potem to samograj same się rozsiewają.
Najwyżej jak któraś ci się nie będzie podobała to usuniesz. Też tak zrobiłam.
Nie kupuj kwitnących w szkółce nie warto.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies