To chyba jest Stachys grandiflora Superba, znacznie niższy od Hummelo. Hummelo jeszcze nie ma pędów kwiatowych. Wstawię w tematycznym swój czyściec Superba
Hummelo ma inne liście.
Piękne kosaćce.
Pozdrawiam
No to sądź aby było pięknie moje asprin już mają pojedyncze kwiaty. Róża kończy kwitnienie nawet w grudniu.
Kolor tak czy siak Nowalis jest bardzo ladny. Mam jeszcze jedna o wrzosowym kolorze musi zakwitnąć.
Tutaj porządki potrzebne nie zdążyłam
Czyściec humello kwitnie nie dobra miejscówke dalam. Zobaczę jak się będzie krzewił.
Elu dziękuję. Bardzo ładna.
Czytałam o gradobiciu u ciebie. Tak mi przykro. Niestety gwałtowne zjawiska atmosferyczne się nasilają. Na dziś u mnie właśnie ogłosili alert. Może nie będzie jednak tak źle.
A ładnie masz u siebie, nie narzekaj. Masa kwiecia, azalie, rododendrony.
Tak Basiu były i pewnie jeszcze są trzeba popatrzeć na wsiach to są bardzo długoletnie rośliny.
Teraz mówią, że irys powinien wygrzewać swoje korzenie w słońcu i mieć sucho.
Pamiętam z dawnych też dziecinnych lat u sąsiadki rosły w cieniu miała rząd pod chałupa, rynien nie miała więc woda strugami na nie padała.
Won roznosiła się wokół.
Teraz te genetyczne nie pachną specjalnie.
Na żywo surrealistycznie lawendowa mi się wydawała. Pewnie to też przez kontrast z sąsiadującymi innymi różami Piękne jest tak, czy tak Kiedyś pewnie u mnie wyląduje, ale na razie muszę się zająć tym, co nakupiłam
Ela jeszcze myślę. Za dużo roślin mi sie podoba.
Żurawki i hosty mam. Te rodki sa blisko tarasu tak jak hostowo żurawkowa. I to by było spójnie i elegancko.
Chyba zaczekam do wiosny na sadzonki z własnego podziału.
Martka kup nasionka naparstnicy i zasiej w czerwcu w dobrej ziemi. Po miesiącu możesz posadzić w miejsca gdzie chcesz ją mieć
W przyszłym roku zakwitnie.
Zrób odstęp między siewkami ok 40 cm naparstnice mają boczne łodygi też kwitnące.
Nie szukaj nasion różowych, nasionka w paczuszce są różne od białych do żółtych, różowych nakrapiane itd. zakwitną w przyszłym roku. Jak ci się nie będą podobały to najwyżej niektóre usuniesz. Rozsiewają się same samograj.
Nie kupuj kwitnacych u ogrodnika ponieważ często sprzedają kwitnące 2 letnie siewki i na drugi rok giną. Naparstnice są dwuletnie. Ale zawsze kwitną przez nowe siewki.
Martka 2 lata temu o tej porze w czerwcu zasiałam w dobrej ziemi po miesiącu już flancowalam. Kup nasionka zasiek zakwitną w przyszłym roku potem to samograj same się rozsiewają.
Najwyżej jak któraś ci się nie będzie podobała to usuniesz. Też tak zrobiłam.
Nie kupuj kwitnących w szkółce nie warto.