Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:07, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bociek, dobry pomysł. świetny.

Ja też buziam wszystkim odwiedzającym i tym co mają mróz i tym co mają wiosnę Pozytywnie zazdroszczę

Lutowe kwiaty:

Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Nawet nie wiedziałam, że są takie rośliny które kwitną o tej porze. Bardzo mi się podobają. U nas dzisiaj piękna wiosna: +6 na termometrze. Właśnie podlałam moje trzy rododendrony, bo tutaj dowiedziałam się, że trzeba je podlewać w zimie. Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:02, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej..

jaśmin nagokwiatowy bliżej centrum pod Borami rośnie i kwitnie od paru lat choć pąki kwiatowe często podmarzają bez przykrycia
2.12.2013.

25.12.

w styczniu 2014 też się złocił

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:53, 03 lut 2014

Do góry
Jeszcze za wcześnie, bo bryły przemarzną, dobry termin to gdy już nie będzie mrozów, trudno określić miesiąc, ale marzec-kwiecień, a Wrocław - Opole zapewne szybciej

Poczekaj, bo jeszcze zima może zaskoczyć wszystkich.
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 13:32, 03 lut 2014

Do góry
Świetny rysunek, z tym to nie będziesz miał problemu, a nawet możesz się "wynajmować" do rysowania. Niesamowity talent.

Lubisz czarno białe?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:36, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Łyso jest pod drzewem, ono potrzebuje hortensji przy samym pniu

1 - żółty żywopłot iglasty strzyżony (płot z siatki nie jest najlepszym tłem
2 - hortensje
3 - więcej różaneczników, jeden przy drugim
4 - miskanty 'Gracillimus'
5 - różanka z dużą ilością róż (30-40 krzaków jeden przy drugim) jeżówek, werbeny V. bonareinsis i lawendy

za trójką białe to miskanty Variegatus.

Danusiu siedzę już tydzień uwięziona w domu i tak ciągle myślę o tej rabacie...Kształty proponowane przez Ciebie będę korygować w miarę możliwości. na razie musi tak być dopóki jest tam plac zabaw dla dzieci....ta rabata pod płotem praktycznie wygląda tak jak narysowalaś. Miałam czas żeby popatrzeć na nią w świetle dziennym

Sen z powiek spędzają mi nasadzenia w tym miejscu...jakoś nie mam pomysłu co tam posadzić pomimo wielu inspiracji z forum...Na pewno przesadzę hortensje przed drzewo bo to dobry pomysł. No ale co posadzić dalej w lewo? to jest jakieś 8 metrów...Myślałam o 3 stożkach bukszpanowych z gracilimmusami i jakimiś karłowymi iglakami do końca bukszpanowego żywopłocika. Ale czy to dobry pomysł i czy pasuje? Co dać dalej na kolejne dwa metry? Chodzi mi po głowie rabata z tegorocznego Chelsa tylko może z innym krzewem/ drzewkiem może klonem palmowym? http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013-pdf/Advertorials/PSGD_023_M-G_Plan_FIN
Tylko naprawdę nie wiem czy to ma jakiś sens. Bukszpany mam w różnych miejscach ogrodu ale w formie kulistej. Rozpisałam się...ale naprawdę nie wiem co posadzić, będę wdzięczna za wskazówki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:25, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lutowe kwiaty:
Od lewej: jaśmin nagokwiatowy, ciemiernik, śnieżyca, oczar, ciemiernik, mahonia, ciemierniki, oczar.

Piękne zdjęcia, piękne kwiaty. Przedwiosenne, a takie już rozgrzewające.

Danusiu, kiedy można zacząć przesadzanie/wysadzanie do donic krzewów na czas zmian? Chodzi mi o różaneczniki, hortensje, choiny, berberysy, tawuły, derenie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:46, 03 lut 2014

Do góry
Dzisiaj zabawa w pierwsze zimowe kwiaty

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.822775637748527.1073741917.140025996023498&type=1

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:26, 03 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podobny, cała Ania. Tylko w miniaturze

Bo to Mały MI

Reszcie odpowiem potem..... koniec przerwy
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:14, 03 lut 2014

Do góry
Podobny, cała Ania. Tylko w miniaturze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 03 lut 2014

Do góry
Grupy roślin niskich (plamy) :

- żurawki po kilkanaście sztuk https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow
- wrzosy i wrzośce po kilkanaście a nawet kilakdziesiąt sztuk
- trzmieliny Fortunego (kolorowe) plus niskie turzyce zimozielone (Carex)
- róże okrywowe plus szałwie omszone czy lawenda plus niskie trawki
Wertykulatory 09:47, 03 lut 2014

Do góry
Po takim "drapaniu", gdzie ostrza zahaczają o kępy korzeni , jesteś wyczerpana a nawet możesz mieć w mięśniach zakwasy. To ciężka praca.
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 09:44, 03 lut 2014

Do góry
Zanim ruszą soki, ale gdy już nie będzie mrozu. Zależy od pogody, marzec najpewniej, u mnie teraz mrozy i śnieg więc nie ma mowy o cięciu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Damianie, rabata którą Ci narysowałam, jest idealna od wjazdu od bramy, a to czy rośliny będą się zasłaniać, czy nie to już zależy od Ciebie, jak je dobierzesz i jak je wyeksponujesz. I jakie posadzisz.

Nie sadź kolekcji pojedynczych roślinek, bo to nie będzie kompozycja, a zbiór roślin przypadkowych.

Elementy dominujące (bonsai, coś na pniu, czy trawy - gdzieś pomiędzy.
Niskie z przodu w dużej ilości, plamami, średnie w środku i pomiędzy świerkami.

Pytałeś o to, aby ładnie wkomponować, więc wkomponowałam, czyli zrobiłam jedną rabatę opartą o dom, dobrze widoczną od wejścia na działkę, włączając świerki. To tylko można zrobić najlepszego w tym wypadku.

To co masz z białym żwirkiem na środku to nie był dobry pomysł. Oderwana od reszty rabata w dodatku z takim kolorem żwirku - niedobrze było. Sam widziałeś, że niedobrze, skoro prosiłeś o pomoc Dlatego poradziłam tak, a nie inaczej,

Od ulicy posadź jednolity żywopłot.

Jeszcze raz dziękuję za poradę, ale byłbym wdzięczny jakie konkretnie grupy roślin mam tam posadzić?

A od ulicy mam tak i nie chciałbym tego przerabiać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:59, 02 lut 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Danusiu a Ty masz u siebie jaśmin nagokwiatowy,? Jeżeli tak to na jakim stanowisku? Bo ciekawa jestem czy u nas nie marznie.

Nie mam, to fotka z ogrodu bardziej na zachodzie. Tam cieplej.

Myślę, że u Irenki, Madżenki, da radę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:57, 02 lut 2014

Do góry
Aneczka napisał(a)

A niech mnie, już ci tak pięknie ogród kwitnie? Tylko pozazdrościć A ja głupia myślałam, że ty tak dla informacji wstawiłaś
Ja to znowuż internetowa maniaczka jestem Gazety bardzo rzadko czytam.

Nie to nie z mojego ogrodu, ale jeszcze "gorące" fotki, a u mnie śnieg po pas
To co lubię... 20:54, 02 lut 2014

Do góry
Kliknij Cytuj ten post i skopiuj bez słów quote Inaczej link nie działa (spacji nie zilkwidowałaś) i nikt do Ciebie nie trafi

To co lubię
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 20:49, 02 lut 2014

Do góry
Witaj, mój syn wciągnął się w domowe, może to się rozwinie, Ucz dziewczynki

Zlikwiduj spacje (odstępy) w podpisie bo link nie działa. A ja chyba Ci zrobiłam podpis, nazwę masz z błębem lubie nie lubię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:45, 02 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla mnie to takie sadzenie, hortensje wtedy są ładnie wyeksponowane, a nie symetryczne.

Dziękuję kochana Kobieto... za cierpliwość przede wszystkim
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:42, 02 lut 2014

Do góry
Damianie, rabata którą Ci narysowałam, jest idealna od wjazdu od bramy, a to czy rośliny będą się zasłaniać, czy nie to już zależy od Ciebie, jak je dobierzesz i jak je wyeksponujesz.. I jakie posadzisz.

Nie sadź kolekcji pojedynczych roślinek, bo to nie będzie kompozycja, a zbiór roślin przypadkowych.

Elementy dominujące (bonsai, coś na pniu, czy trawy - gdzieś pomiędzy.
Niskie z przodu w dużej ilości, plamami, średnie w środku i pomiędzy świerkami.

Pytałeś o to, aby ładnie wkomponować, więc wkomponowałam, czyli zrobiłam jedną rabatę opartą o dom, dobrze widoczną od wejścia na działkę, włączając świerki. To tylko można zrobić najlepszego w tym wypadku.

To co masz z białym żwirkiem na środku to nie był dobry pomysł. Oderwana od reszty rabata w dodatku z takim kolorem żwirku - niedobrze było. Sam widziałeś, że niedobrze, skoro prosiłeś o pomoc Dlatego poradziłam tak, a nie inaczej,

Od ulicy posadź jednolity żywopłot.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:38, 02 lut 2014

Do góry
Dla mnie to takie sadzenie, hortensje wtedy są ładnie wyeksponowane, a nie symetryczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies