Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Parki Warszawy 23:57, 16 sty 2017

Do góry
Na koniec wróciłam do Parku Moczydło. Oprócz opisywanej już górki śmieciowej były tu kiedyś glinianki, które zostały przekształcone w malownicze stawy.

Te parki są tak blisko siebie, ale niestety poprzedzielane dość ruchliwymi ulicami. Był nawet zgłoszony projekt w ramach budżetu partycypacyjnego, żeby połączyć je wygodną kładką dla pieszych - niestety nie przeszedł. Bardzo żałuję bo byłby to naprawdę duży teren zieleni.

The Secret Gardens of Sandwich 23:55, 16 sty 2017

Do góry
Ten miłorząb był inspiracją dla założenia wkoło ogrodu żółtego

ta podpora pod clematis jest wyjątkowa, piękna

The Secret Gardens of Sandwich 23:48, 16 sty 2017

Do góry
żółty ogród

narcyzy pod miłorzębem

Parki Warszawy 23:45, 16 sty 2017

Do góry
Tuż obok jest maleńki Park Sowińskiego. Piękne stare drzewa i rabata różana w sezonie letnim nadają mu dużo uroku. Zimą jest trochę monotonny. Park powstał w 1936r. Na głównej osi Parku stoi pomnik gen. Sowińskiego.

Do parku przylega cmentarz prawosławny, który warto zwiedzić. Na terenie cmentarza wznosi się cerkiew prawosławna im. św. Jana Klimaka. Właśnie w okresie zimowym cerkiew pięknie się prezentuje nie zasłaniana przez pobliskie wysokie drzewa.

The Secret Gardens of Sandwich 23:42, 16 sty 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zachwycający, trzeba wpisać sobie w trasę ten ogród.

trzeba zdecydowanie i miasteczko również

część z ciemnymi elementami

The Secret Gardens of Sandwich 23:34, 16 sty 2017

Do góry

chwast ?

Parki Warszawy 23:30, 16 sty 2017

Do góry
Czy pamiętacie wątek o parkach w Londynie. Z niecierpliwością czekałam na kolejne odcinki. Teraz skusiłam się więc żeby założyć podobny, ale o Warszawie. Pora może mało ogrodowa, ale zima też ma swoje uroki. Poniżej moja fotorelacja z zimowego spaceru po wolskich parkach. Jak się potem dowiedziałam spacerowałam w najgorszym możliwym czasie (8 stycznia), gdy znacznie były przekroczone normy zanieczyszczenia powietrza.
Na początek widok z górki w Parku Moczydło. Górka jak większość wzniesień warszawskich została usypana ze śmieci. Kiedyś było tu po prostu wysypisko.

Potem ruszamy do Parku Szymańskiego, który został zrewitalizowany kilka lat temu. W kierunku północ-południe została wytyczona aleja spacerowa wzdłuż sztucznego strumienia. Było dużo krytycznych głosów w sprawie zastosowanej kolorystyki elementów architektury ogrodowej. Nie wszystkim spodobały się żywe kolory.
Jednak wg mnie w scenerii zimowej bardzo się takie barwy sprawdzają. Strumień oczywiście był zamarznięty.

Ogród w budowie - nieustającej 23:30, 16 sty 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Jakie piękne widoki pokazujesz. Napawam się nimi już kolejny raz, a dopiero teraz piszę, bo komputer miałam zepsuty. Donice w tym roku też zamierzam nowe dokupić. W ogrodzie miejsc do sadzenia mało, to taras trzeba trochę bardziej jeszcze ukwiecić Tylko dlaczego tak jest, że donice, które mi się podobają, zawsze takie drogie są?
W tym roku wybieram się do Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken. Byłaś tam już może?

Nie, nie byłam, choć blisko Francji ten ogród różany.
Z doniczkami mam ten sam problem, widocznie mamy dobry gust.
Ta też fajna.

The Secret Gardens of Sandwich 23:29, 16 sty 2017

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 23:23, 16 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, jakieś sekrety siania kopru bordowego są? Piękne Twoje siane rabaty. I same ciekawostki w wątku. Ja aminek posieję do ziemi od razu.

Aminek siany do ziemi późno zakwitnie.
Sekrety brązowego fenkułu? Chyba nie ma, w zeszłym roku siałam późno, dopiero w drugiej połowie maja, jednocześnie do gruntu i do doniczek, potem żadnej różnicy nie było. Zakwitł, ale nasion nie zdążył zawiązać.
Jednego małego eksperymentalnie przesadziłam do szklarenki pomidorowej na zimę, obsypałam grubo ziemią, trzymał się w grudniu jeszcze, tam jest sucho, więc może...
Posieję teraz po 20 marca do doniczek i zobaczymy.
Chciałoby się mieć taki duuuży fenkuł, jak ten choć zielony.

The Secret Gardens of Sandwich 23:21, 16 sty 2017

Do góry

The Secret Gardens of Sandwich 23:16, 16 sty 2017

Do góry

The Secret Gardens of Sandwich 23:10, 16 sty 2017

Do góry

The Secret Gardens of Sandwich 23:04, 16 sty 2017

Do góry

zachwyciła mnie ta kompozycja w kontekście posiadłości

The Secret Gardens of Sandwich 22:59, 16 sty 2017

Do góry
solidne skrzynie warzywne

fajna budka na rozsady

kolekcja dalii

The Secret Gardens of Sandwich 22:54, 16 sty 2017

Do góry
w kolekcji pelargonii była taka urokliwa

kolejna część jest warzywna

The Secret Gardens of Sandwich 22:48, 16 sty 2017

Do góry

część techniczna - można podpatrzeć podpory

doniczkowo

The Secret Gardens of Sandwich 22:42, 16 sty 2017

Do góry

w ogrodzie było sporo różnych ozdób które były wystawione na sprzedaż przez artystów

The Secret Gardens of Sandwich 22:36, 16 sty 2017

Do góry
Uważa się, że to jest jeden z piękniejszych ogrodów w hrabstwie Kent.

Ja zwiedzałam ten ogród 26 czerwca 2016 i sądzę że był to świetny czas dla tego ogrodu który wyglądał wspaniale i wręcz tonął w roślinach.

Mam tu na myśli nie tylko porę roku ale także czas jaki upłynął od 2013 roku kiedy to ogród został całkowicie zalany przez morze. Straty były przeogromne.

Widziałam też zdjęcia ze znacznie wcześniejszego okresu przed 2007 - ogród nie był przez 25 lat pielęgnowany.
Został otwarty przez aktualnych właścicieli w 2007.

Posiadłość The Salutation jak i ogród zostały zaprojektowane w 1911 przez słynnego angielskiego architekta Sir Edwin Lutyensa /znamy chyba wszyscy słynne ławki/.
Udział w projekcie ogrodu miała Gertruda Jekyll.

Aktualni właściciele planowali odtworzyć ogród zgodnie z planami jednak ostatecznie zdecydowano pozostać przy roślinach jakie były w planach nieco je zmieniając nasadzenia.

Ogród znajduje się prawie w centrum urokliwego miasteczka Sandwich i jest otoczony przez stare kamienne mury miasta.

Uliczka w Sandwich

droga do ogrodu przy murach

przy wejściu do ogrodu jest sklepik z pamiątkami i malutka szkółka
nie mogłam sobie odmówić fotki z roślinką za 5 funtów - chyba poznajecie

główna alejka ogrodowa prowadząca do posiadłości

początek zwiedzania ogrodu rozpoczyna się przy murach w części z egzotycznymi roślinami

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:29, 16 sty 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Sylwia, jestem zawiedziona jeszcze nie wykopałaś tego oczka To ja się szykuje na oglądanie wody, żaglówek, rybek a tu... haha
Szalona dziewczyno, ile godzin ma Twoja doba?

HaHaHa moja doba.....chodzę bardzo późno spać, a wstaję wcześnie choć niechętnie.....w zasadzie chodzę spać w tym samym dniu co wstaję

moje drugie oczko dla Ciebie troszkę w innej wersji

tak bym to może widziała tylko róża gigant udaje gunnerę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies