Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

asiak 11:59, 01 lut 2017

Moje następne miejsce do obsadzenia. Iglaka z lewej strony już nie ma, z prawej też mogę wyrzucić. Co mogę zrobić w tym miejscu, żeby było miło i przyjemnie?
Chodzi mi o nasadzenia na odcinku, który zaczyna się około 1,5m z lewej strony huśtawki i do końca płotu w prawo. Miejsce mało słoneczne, po prawej stronie czereśnia. Zależy mi bardzo na stworzenie szybkiej zasłony, a kompletnie nie mam pomysłu Płot jest okropny, muszę go zasłonić, za płotem jeszcze gorzej
Nie wiem, czy pod huśtawką wysypać żwirek, czy niech zostanie trawa? Czy po prawej i lewej stronie huśtawki coś sadzić? Pomóż Danusiu...

Z góry dziękuję Dodam jeszcze tylko, że zimą nie musi być ładnie.

Ps. Mam dwa okropne miejsca na działce, to jest jedno z nich. Drugie jeszcze gorsze, po tej samej stronie ( w lewo) ale bez możliwości nasadzeń. Ale o tym innym razem.
malgol 11:59, 01 lut 2017

Mi bardzo podobają się miskanty Morning Light z brzozami doorebons i oczywiście rozplenice
One co prawda nie startują wcześnie ale efekt piękny
12:07, 01 lut 2017
Gardenarium napisał(a)
Lawenda pasuje bardzo. Tak doradziłam Marcie Zielonej i wygląda wspaniale. Ona ma trzmielinę kulki na pniu.Lawendę w nogach trzmieliny.

Tylko nie rozumiem czy trzmielina to kulki na pniu, czy trzmielina to kulki w gruncie?

Dziękuję Danusiu za podpowiedź, trzmielina nie jest na pniu, to zwykła cięta, przymierzałam się do limek ale nie jestem pewna
magda19831 12:18, 01 lut 2017

malgol napisał(a)
Mi bardzo podobają się miskanty Morning Light z brzozami doorebons i oczywiście rozplenice
One co prawda nie startują wcześnie ale efekt piękny

Morning light brałam również pod uwagę, także propozycja warta rozważenia. Rozplenice nawet mam zobaczymy czy się obudzą po zimie. A jakbyś miała wybierać pomiędzy seslerią (chyba jesienną) a kostrzewą to wybór padłby na ......
malgol 12:24, 01 lut 2017

nie znam ani jednej ani drugiej...nie mam u siebie
Rosa 18:24, 01 lut 2017

Mam rabatę liliowcową w pełnym słońcu. Czym można obsadzić brzeg rabaty, by dobrze to wyglądało? Trawy raczej odpadają, bo ciężko je wykopywać jak się rozrosną. Myślałam o drakwi kaukaskiej, ale nie wiem czy nie za delikatna i liliowce jej nie pożrą. Z traw może trzcinnik krótkowłosy, ale nie wiem czy jest ekspansywny, nie znam tej rośliny. W tle będą rosły białe gaury.
Proszę o pomoc .
Kokesz 18:27, 01 lut 2017

Rosa napisał(a)
Mam rabatę liliowcową w pełnym słońcu. Czym można obsadzić brzeg rabaty, by dobrze to wyglądało? Trawy raczej odpadają, bo ciężko je wykopywać jak się rozrosną. Myślałam o drakwi kaukaskiej, ale nie wiem czy nie za delikatna i liliowce jej nie pożrą. Z traw może trzcinnik krótkowłosy, ale nie wiem czy jest ekspansywny, nie znam tej rośliny.
Proszę o pomoc .

A liliowce w jakim kolorze?
Najlepiej wstaw zdjęcie tej rabaty.
Rosa 18:29, 01 lut 2017

Kokesz napisał(a)

A liliowce w jakim kolorze?
Najlepiej wstaw zdjęcie tej rabaty.

na moim wątku zobacz (ostatnie strony) . Rabata ma charakter kolekcjonerski, są różne odmiany a kolory ułozone tonacjami, od najjaśniejszych.

Rabata śpi teraz a latem została dopiero załozona.
sylwik69 19:09, 01 lut 2017

magda19831 napisał(a)
Witam w Nowym Roku. Co prawda mam swój wątek, ale gości w nim niewiele ;-( rabata brzozowa - 3 brzozy doorenbos, kilka kulek bukszpanowych pomiędzy nimi i jako kropka nad "i" trawy - ale pytanie jakie? Rabata słoneczna, zależy mi na trawach wcześnie startujących wiosną. Myślałam o seslerii jesiennej, bądź o kostrzewie maier'a ale czy to dobry trop?

Rozplenice lub stipa,do nich rozchodnik aby jesienią było ciekawie i coś zimozielonego np.turzyce Everillo dla rozjaśnienia
Gardenarium 21:39, 01 lut 2017

asiak napisał(a)
Moje następne miejsce do obsadzenia. Iglaka z lewej strony już nie ma, z prawej też mogę wyrzucić. Co mogę zrobić w tym miejscu, żeby było miło i przyjemnie?
Chodzi mi o nasadzenia na odcinku, który zaczyna się około 1,5m z lewej strony huśtawki i do końca płotu w prawo. Miejsce mało słoneczne, po prawej stronie czereśnia. Zależy mi bardzo na stworzenie szybkiej zasłony, a kompletnie nie mam pomysłu Płot jest okropny, muszę go zasłonić, za płotem jeszcze gorzej
Nie wiem, czy pod huśtawką wysypać żwirek, czy niech zostanie trawa? Czy po prawej i lewej stronie huśtawki coś sadzić? Pomóż Danusiu...

Z góry dziękuję Dodam jeszcze tylko, że zimą nie musi być ładnie.

Ps. Mam dwa okropne miejsca na działce, to jest jedno z nich. Drugie jeszcze gorsze, po tej samej stronie ( w lewo) ale bez możliwości nasadzeń. Ale o tym innym razem.

Ja to powiem prawdę, tak jak czuję, to huśtawka jest problemem. Jest po prostu przytłaczająca. Albo ją pomaluj albo wymień, wstaw tutaj ławkę, normalną. To wielka budowla w okropnym kolorze na pustym ogrodzie. Tylko się nie obraź, ale co będę ubierać to w rośliny, skoro toto trzeba wywalić stąd

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies