Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Cięcie traw i turzyc 15:56, 11 kwi 2014

Do góry
witajcie,

poszukuję pomocy

mam 6 szt turzycy "Ice dance", wyglądają obecnie tak:

to ich pierwsza zima w ogrodzie, rosną z wrzosami i wrzościami na wrzosowisku

Pytanie czy te uschnięte trawy powinnam wyciąć - jeśli tak to czy w całości, kilka cm tylko zostawić, czy tylko uschnięte miejsca????

i pytanie czy te ciemne pręciki to już pojawiające się kwiatostany?

czy tak powinno być?

bardzo proszę o pomoc, bo chciałabym aby te trawki mi odżyły

Pozdrawiam słonecznie
Sylwia

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:45, 11 kwi 2014

Do góry
Głównie kupowałam u Finki, część w necie, właśnie przyszłą paczka z rozplenicami Vertigo, kupiłam 8 sztuk, one nie zimują, ale są warte grzechu, teraz myślę, gdzie posadzić, inaczej rozplenica słoniowata

a skoro o trawkach, to zakwitły carex Ice Dance i inna odmiana, nie pamiętam, mimo dzielenia, ucinania brzydkich czubów, no pierwszy raz kwitną, tego się nie spodziewałam....bo było ostre dzielenie, ale odbudują się, a potem już te ponad 20 zrobi wrażenie
czub u jednych w brązie, a u innych biały

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 06:42, 10 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Madzen, sasiadka sie nie przejmuj. Widac taki charakterek. Ciekawe czy do wlasciciela pola pojdzie, ze jego chwasty sie u niej panosza Ja tam za takie sasiedztwo oddalabym wiele

Stozek full wypas

Pytalas u mnie o kostrzewy. M pociachal...Zapomnial co mial wyciac a co przyciac. Z carex Ice dance kulki zrobil...

Kasiu ciekawa zatem jestem jaki będzie wynik eksperymentu z ciecia kostrzewy. Bo zamówiłam 40 szt na front przed płotem... Przecież ja tego nie będę czesać tylko za rok wytne w 15 min...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:22, 09 kwi 2014

Do góry
Madzen, sasiadka sie nie przejmuj. Widac taki charakterek. Ciekawe czy do wlasciciela pola pojdzie, ze jego chwasty sie u niej panosza Ja tam za takie sasiedztwo oddalabym wiele

Stozek full wypas

Pytalas u mnie o kostrzewy. M pociachal...Zapomnial co mial wyciac a co przyciac. Z carex Ice dance kulki zrobil...
W cieniu - zacieniona 15:48, 09 kwi 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Bogusiu a te listki w paski to trawki -ładne,zimą też były takie zielone?
To Ice Dance -zimozielona...teraz kępkę podzieliłam i przycięłam końcówki,dobrze rośnie w cieniu.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 08:32, 09 kwi 2014

Do góry
Praca u Ciebie wre! turzyce Ice Dance bardzo ładne kupiłeś, już chciałabym dostać moje, ciekawe jakie będą. Te trawy naprawdę pięknie wyglądają.
Magnolia gwieździsta - często się na nią ostatnio natykam i jestem pod coraz większym wrażeniem. Super u Ciebie kwitnie, już teraz wygląda jak biały obłok, a co dopiero, gdy będzie większa. Może na taką właśnie kiedyś się zdecyduję.
U mnie trawa znów do koszenia . Dziś mnie taka myśl dopadła, gdy wyjeżdzałam do pracy. Już się zaczyna zagęszczać, może po nawozie . Jednak w paru miejscach mam takie mniej soczyste placki, mam nadzieję, że z czasem wyrówna się to.

MIłego dnia!
W cieniu - zacieniona 08:28, 09 kwi 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Utrapienie masz z tymi kotami.
Kiedy uprawiałam warzywa, to zawsze rozkopane miałam grządki z marchwią.
Lubię koty, ale z daleka

Dzieliłaś Ice Dance? Pełna estetyka
Podzieliłam Ice Dance...kępka luźna,ładnie się rozpętliła...chcę więcej...mam nadzieję,ze szybko przyrośnie.
W cieniu - zacieniona 00:17, 09 kwi 2014

Do góry
Utrapienie masz z tymi kotami.
Kiedy uprawiałam warzywa, to zawsze rozkopane miałam grządki z marchwią.
Lubię koty, ale z daleka

Dzieliłaś Ice Dance? Pełna estetyka
Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:44, 08 kwi 2014

Do góry
safikey napisał(a)
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna

Wpadlam z rewizyta poczytałam do rabatki z wrzosami w chwili wolnej poczytam dalej dużo juz pracy masz zrobione, dobrze, że pozbyłaś się mat spod roślin powinnaś zalożyć watek w projektowaniu ogrodów, tam więcej osób Ci doradzi, pomoże a czy Ty masz w ogóle kompostowniki? pozdrawiam i do następnego aha nie podoba mi się połączenie tych wrzosów z zebrinusami i turzycą, turzyca rozrasta się korzeniami i tworzy male rozetki a wrzośce powinnaś posadzić większymi plamami robisz podstawowy błąd jak my wszyscy na początku kupując po jednej roślinie odmianowo
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:17, 08 kwi 2014

Do góry
Hmmm, zagladam a tu aferka Tez kupilam Angeliki, a co, jak wszyscy to wszyscy i bociek tez i .... nie wiem czy maja paczki bo im w gatki nie zagladam

Izka, bedziemy obie mialy rabate Roberta cos mi sie tak zdaje Tylko ja jeszcze nie zdecydowalam jakie trawki w dwurzedzie. Bojam sie, ze Ice dance mi sie zleje w jedno, bo ona z lazacych
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:35, 08 kwi 2014

Do góry
malkul napisał(a)
pączuś tulipankowy rpzypomina mi kapustę
extra są te kwadraty przy pniach. ja te będę takie robiła z cisa w nogi czeresni

Brukselke?
Tez mi sie kosteczki podobaja

Kasiek napisał(a)

A w dziob Ty kcesz no...za te Babe... Buziola to ja chetnie, tylko siniorow nie narob i gadaj mi tu szybko skad takie zajefajne kule wytrzasnelas

P.s u mnie mi napisz u mnie lalala

Au, czlowiek tu z czulosciom wielkom siem odnosi to zaraz kcom lac Kule nabylam droga kupna Przeca nie dmuchalam

Zaraz pojde do Cie, poczekaj Siade na kominie, badz czujna jak wazka

yolka napisał(a)
Kule jak gigantyczne banki mydlane urzekły mnie. Coś pieknego, chyba dziś w nocy będę śnić o nich.
Dobrej nocy Boćku

Jolus, one u mnie juz daaaaawno sa, tylko w innym miejscu byly. Mialam rabate, ktora nosila nazwe mydlana, wlasnie od tych kul

Marzena2007 napisał(a)
Bociuś czy Ty strzygłaś swoją kostrzewę? Taka idealna jest

Marzenko, Zon scial. Zapomnial co mial wyciac a co przyciac i pojechal po calosci, dobrze, ze nie wycial tylko przystrzygl. Zreszta tak samo zrobil mi z Carex Ice dance...W kulki ochlastal

grembosia napisał(a)
Boćku, cudna wiosna już u Ciebie
A bańki mydlane urocze!

Grembosiu, dziekuje

GabiK napisał(a)
Bociusiu cieszę się, że wróciłaś i że sprawy Ci się prostują.
Ogród nie wygląda na zaniedbany - nie widać, że miałaś ważniejsze sprawy.

Hiacynty świetne - czy one Ci tak ładnie kwitną kilka lat bez przesadzania, czy coś im robisz? Zastanawiam się, czy sadzić u siebie do gruntu, czy poprzestać na doniczkach. Słyszałam, że tylko rok są piękne, potem jakieś niewydarzone wyrastają.

Łączę się w opuchlakowym bólu. Jakie środki podejmiesz? U mnie już połowa żurawek bez korzeni.

Gabi, tak jak pisalam, mialam w tym roku ogromne wsparcie ze strony moich chlopakow

Hiacynty mialam na trawiastej kiedys, ale mi zanikly, a te sadzilam na jesieni, wiec sa swiezutkie jednoroczne. Moze je wykopie jak liscie zaschna, jeszcze nie myslalam o tym

Co do opuchlakow znalazlam je jak na razie w jednym miejscu. Kupie nicienie, bo chyba nic wiecej zrobic nie moge. Kret pewnie czesc skonsumowal, bo uparcie tam ryl zima, ale nie do konca skutecznie

EPODLAS napisał(a)
Boćku, też podziwiam cisy na kiju. Ja bardzo lubię cisy, mam ich 5, ale na kiju nie mam. Jednego malucha przyniosłam w torbie a dzisiaj już dosyć duży. W zeszłym roku jeszcze dokupiłam jednego niestety nn, ale kolumnowy. Piękne kulki u ciebie.

Bozenko, kulki na pniu mi sie wyjatkowo trafily, ale cisow mi jeszcze troche potrzeba na jeden ekran, to spory wydatek a i ja niecierpliwa jestem bo chcialabym miec przynajmniej metrowe. Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:17, 08 kwi 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej!
Przychodzę do ciebie po fotkach u Nikity. Pewnie już tu byłam , tak na 99%, ale kto to wie! w ilości ogrodów na O.? Piękny masz ogrod, to nie podlega dyskusji! I trawki cudniaste! Doradź mi jakieś trawki na półcienistą, prawie cienistą ( słońce do godz.13) rabatę ? bedą tez tam hortensje i może sezonowo bergenię różowe. Cos pomiędzy jedne i drugie. .?

Cześć, na pewno byłaś bo pamiętam sezonowo to chyba mówisz o begoniach różowych, gdyby nie te begonie to pewnie bym powiedziała że fajnie by wyglądała hakone, ale możesz dać też frosted curls ona będzie ładnie górowała za begoniami, nie wiem ja w cieniu ice dance sie zachowa, ale jeśli słońce jest do 13 to myślę ze tragedii nie ma
Moja "przyziemna" :) pasja 21:51, 07 kwi 2014

Do góry
Uwaga prośba o sugestie!

No i ostatnie z tej serii . Za trzmielinami będzie długi pas turzyc Ice Dance, jak już wreszcie dotrą po 15 kwietnia , a za żywopłocikiem zaraz przy tujach nie wiem... Morning Light?, czy horti wymienić na tę właściwą odmianę, czyli Silver Dollar?:

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:49, 07 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Eeee, ty mi foto na maila, lub Fb w całości daj, bo twoje roślinki za mocno zasłoniły
wszystkie 3 wersje, extra, ale najbardziej przemawia do mnie ta pierwsza, ale ta trzecia, ekonomicznie przestrzeń ogranicza, no ale dojście gorsze....ot, dałabyś jedno, byłoby łatwiej
co będzie na tych placach równiutkich, gdzie ziemia już usypana?

pierwszy link absolutnie bezkonkurencyjny ...

te placyki to długa na ok 9 metrów rabata ... muszę wreszcie zrobić graficzny plan bo opisać moje wobec niej pomroczności dość trudno ...
mniej więcej jest tak, że na dwóch krańcach są brzozy ... wokół brzóz zamyka się przestrzeń mniej więcej prostokąta 2x3 ... w każdym ma być trawiasto ... bukszpanikowo ...
pomiędzy w dłuższym a chudszym prostokącie będą róże i to co z reguły z nimi ... no i pas dwuszeregu kupek ice dance (chyba) ... hmmm ... chyba jednak to graficznie bardziej zobrazuję bo sama nie wiem czy się rozumiem jak czytam co powyżej ...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:00, 06 kwi 2014

Do góry
Nowa rabata pod domem. Na razie tragedia...Wcześniej rosły tu azalie. Za żywopłocikiem z bukszpanu posadzę żurawki Georgia Peach. Za Ice dance rosną 3 hortensje Little Lime. Myślę nad ekranikiem z cisa pod tą brzydką ścianą. Po prawej chyba miłorząb Mariken na pniu.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:53, 06 kwi 2014

Do góry

Nowe carex'y Ice dance. Za całe 13 zł Uwielbiam te trawy.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:13, 06 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Czytam o ogrodniczkowaniu a fotek nie ma.

Anek ... nasze ogrodniczkowanie w etapie mało fotogenicznym ... za to mocno wyczerpującym ... wciąż przesiewamy ziemię (znaczy Adamo sobie ją wolniutko popołudniami po pracy przesiewa w ramach relaksu od biurka ) ... ja sobie wytyczam linie ... i planuje co i gdzie ... no i wygrabiam tam gdzie ziemia nie była siana kamienie ... które mnożą się przez podział ... pączkowanie ... nie wiem ale to najbardziej inwazyjna forma rozrodu ... zadanie dla uczącego się pokolenia: rozpoznać ... rozwiązać i zablokować ...

dobra wiadomość jest taka, że istnieje domniemanie iż przed świętami linie będą nie tylko wytyczone ale i za liniami pojawią się pierwsze nasadzenia ... tymczasem rabatę okupuje ... no właśnie ...

Anek oto moja ice dance ... te naście kupek to takie mikruski ... mam nadzieję, że będą uprzejme rosnąć szybciutko bo mają stworzyć pasek ale Robert Broekema ...

pas ma być pomiędzy wystającymi zewnętrznymi częściami rabaty ... no i w konsekwencji to ten pas minimalnie się przed nie wysunie ... nad nim będą róże ... to ta część w której coś mi się rozjaśniło

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:37, 06 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Konstacja - alejka bez zmian... z wyjątkiem detali.. pod wierzbą doszło sporo host, zdychające w ciemności wrzosy zostały zastąpione trawą Ice Dance.... i mam zamiar dwa ostrokrzewy wyeksmitować... bo sie zrobiło tłoczno.... ale pod ostrokrzewy dopiero robimy miejsce na cebulowej rabacie.... juki wyeksmitowane, pęcherznice przesadzone bardziej z głową (chyba bardziej, ale przekonania nie mam.. ), utknęłam na jaśminowcu, bo muszę go przesadzić i nie wiem gdzie....

ja utknęłam pod wierzbą za to jak miło ... bo dalej nie fiem co i gdzie ... mój zmysł orientacyjny jak wiesz mocno indywidualny oględnie to osobliwe zjawisko nazywając
Ice Dance będzie u mnie gwiazdorzyć na froncie ... z ofiarowanych podzieliłam i mam 11 kupek ... małych ale ciągle czytam, że się toto szybko rozrasta więc mam nadzieję, że u mnie też się rozrośnie ...

czy jak mają takie zardzewiałe końce to je obcinać ... muszę je obfocić i przedstawić na ocenę ...

Anek czy ten dzwonek gościa na P to zanika zimą ... bo mi jakby zanikł ... coś tam się odradza ale bardzo niemrawo ... czy istnieje domniemanie, że mokre miejsce go w focha wbiło ? ...
no i w ogóle to to co wiem co jest to mi zanikło (np rozwary) a to co nie wiem wypuszcza coś ... tak jak zawsze mówiłam ... skomplikowane to ogrodniczkowanie ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:27, 06 kwi 2014

Do góry
Darek - aby być na bieżąco... to na pewno nie u mnie.... tu już i ja jestem nie na bieżąco .. jakoś tak pędzi samo. mimo woli..

Konstacja - alejka bez zmian... z wyjątkiem detali.. pod wierzbą doszło sporo host, zdychające w ciemności wrzosy zostały zastąpione trawą Ice Dance.... i mam zamiar dwa ostrokrzewy wyeksmitować... bo sie zrobiło tłoczno.... ale pod ostrokrzewy dopiero robimy miejsce na cebulowej rabacie.... juki wyeksmitowane, pęcherznice przesadzone bardziej z głową (chyba bardziej, ale przekonania nie mam.. ), utknęłam na jaśminowcu, bo muszę go przesadzić i nie wiem gdzie....

Aniu, Ula z powodu pogody Muminka dziś nie będzie.. miłej niedzieli..

Eva, kasiek - najgorszy problem w rewolucjach .. to ten żal z wyrzucaniem roślin... do tego trzeba dojrzeć i dorosnąć.... na razie motamy sie próbując zachować stan posiadania.. ale to nie jest to co trzeba... Każdy ogród trzeba zmienić cały czas, chociażby z powodu takeigo, że rośliny rosną.. albo nie rosną..

Zawitka, Danusia - tu na forum to chyba same szajby ogrodowe.. a przynajmniej większość... bo największa przyjemność z robienia..

Krysiu - zmiany są konieczne.... to jak wymiana zawartości szafy.. może nie całą, ale zawsze coś trzeba

Kondzio - my dzieci ADHD..dobrze, że wtedy nie było tego określenia i byliśmy normalni.. tylko z większym temperamentem

Mirella, Mirka, - dziękuję za wyrozumiałość..

Aniu Monte - to prawdziwy pies ogrodnika ... dziś już nas nie ciągnie nigdzie.. leży pod biurkiem i śpi... bo wie, że pogoda beznadziejna.. a ja idę czytać o nicieniach...... bom sie wczoraj wnerwiła... skąd opuchlaki w rozchodnikach, które rosna w jednym miejscu od kilku lat, nic nie dosadzałem, nic nie było do tej pory.. a wczoraj patrzę co one tak zmarniały, a tu krewetki./.. prawie wszystkie rozchodniki mam zaatakowane... Widocznie rozchodniki są jeszcze bardziej lubiane niż żurawki.. bo krewecie miałam tylko w jednych żurawkach świeżo kupionych..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:42, 06 kwi 2014

Do góry
Świetnie się to wszystko prezentuje. Po prostu genialnie!!! Teraz tylko wypełnienia i kopary nam opadną.
Ice dance widzę, że "krajowe". Ja kupiłem chyba sprowadzane bo intensywnie zielone i kwitnące. Chyba nic im od przymrozków się nie stanie?
Lecę robić fotki u siebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies