Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:30, 22 kwi 2015

Do góry
Narcyze

Pod włókniną - bób i truskawki

Buksiki zaraz zaczną puszczać nowe listki, obok szpinak

tawuły i patyczek - brzoskwinia płaskoowocowa, może choć jedna brzoskwinka będzie
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:48, 22 kwi 2015

Do góry
anna_p_k napisał(a)
ja zamówiłam 30 szt. Tawuły japońskiej "Goldmund" 7 sztuk róży Alba Meidiland i Trzmieline cena bardzo dobra z porównaniem do moich sklepów ale wiadomo one wielkościowo były małe takich chyba bym w sklepie nawet nie mogła kupic bo wiadomo maja wieksze okazy ale droższe, ale w sumie wszystko sie zgadzało z wymiarami podanymi na stornie wiadmo kiedy kurier przychodzi chociaż jak ujżyłam wilekośc opakowanai to byłam w szoku jak to tam się zmieściło fakt jedno na drugim było ale w sumie zero uszkodzeń zapewne zamówię w taki sposób bo u mnie średni wybór roślin

Aniu ja też zamówiłam tawułę goldmound i trzmielinę żółtą... czekam na przesyłkę... ciekawa jestem jej zawartości
Działka wkoło Lubczyka :) 08:55, 22 kwi 2015

Do góry
ale dzisiaj pospałam, jak normalnie wstaję 6, po 6, tak rano obudził mnie odjeżdżający spod domu nasz samochód, jak em wiózł syna do szkoły Milena też tak długo spała! chyba też była umęczona wczorajszym całym dniem na dworzu
zaraz też idziemy na dwór, dokończę magnoliową, przytnę tawuły, zastanawiam się, czy pare patyków nie wsadzić do ukorzenienia
wyrównam ten ząbek między magnoliową i rh, ale nie do lini prostej, tylko tam od tujek, bo tam jest nierówno!
i może zacznę przerabiać tą rabatę, gdzie była leszczyna!
nie wiem tylko, czy się wyrobię, bo przed 12 muszę skończyć, bo idę z Mileną na kontrolę stóp, nie wiem ile mi to zajmnie, a o 16 mamy mszę rocznicową za teścia, więc popołudniu już też nic nie zrobię!
ale za to cały czwartek mam wolny w piątek "odpocznę"na służbie, sobota może być ciężka, bo będę niewyspana, ale potem cały tydzień jeszcze wolnego, bez żadnych planów oprócz ogrodowych
zmykam działać
Działka wkoło Lubczyka :) 08:43, 22 kwi 2015

Do góry
eda napisał(a)
Kasia hortka da radę badyle tawuły tnij zostaw piękny środek będzie rosła równiutko buziaki poranne zostawiam i podziwiam Twoje kwiecie kociak cudny

dziękuję za rady i miłe słowa budujące to jest i motywujące do dalszego działania
ciekawe, co Rudy dziś wymyśli
pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 08:40, 22 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)
Kasia, hortensją się nie martw. Dobrze dziewczyny piszą: Pilnuj żeby miała wilgoć i będzie ok Twauły ja wyeksmitowałam do rodziców bo miałam właśnie takie marne. U nich je przycięłam bardzo nisko. Potem znów a teraz są tak pięne i gęste, że najchętniej bym je wykopała i znów zabrała do siebie
Kawał roboty zrobiłaś Aż miło popatrzeć
szukam i szukam i nie mogę znaleźć tej aukcji Ale NA PEWNO kupowałam to od głównego producenta cebul kwiatowych - Bogdana Królika, więc jak jesienią wejdziemy na te strony to odnajdziemy te wyprzedaże jeśli tylko będą (Muszą)

To nad hortką będę musiała trochę pochodzić ale myślę, że się potem odwdzięczy i przy okazji muszę sprawdzić pozostałe, czy też nie są popodgryzane!
To wezmę i przychlastam te tawuły Może niech w tym sezonie będą malutkie, ale za to ładnie wykształtowane na później
a na aukcję tulipków to teraz za szybko, trzeba pamiętać o tym na później
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 08:07, 22 kwi 2015

Do góry
ja zamówiłam 30 szt. Tawuły japońskiej "Goldmund" 7 sztuk róży Alba Meidiland i Trzmieline cena bardzo dobra z porównaniem do moich sklepów ale wiadomo one wielkościowo były małe takich chyba bym w sklepie nawet nie mogła kupic bo wiadomo maja wieksze okazy ale droższe, ale w sumie wszystko sie zgadzało z wymiarami podanymi na stornie wiadmo kiedy kurier przychodzi chociaż jak ujżyłam wilekośc opakowanai to byłam w szoku jak to tam się zmieściło fakt jedno na drugim było ale w sumie zero uszkodzeń zapewne zamówię w taki sposób bo u mnie średni wybór roślin
Działka wkoło Lubczyka :) 07:56, 22 kwi 2015

Do góry
Kasia hortka da radę badyle tawuły tnij zostaw piękny środek będzie rosła równiutko buziaki poranne zostawiam i podziwiam Twoje kwiecie kociak cudny
Kulą w płot 00:04, 22 kwi 2015

Do góry
Przemku wyrok na wierzbę zapadł, ale to Ci się zapisze jako dobry uczynek, sumienie miej czyste Sumaka wywalę już jutro. Płot jest podobno nasączony czymś co nie przyjmie innego koloru, muszę popytać w marketach budowlanych. Tak czy siak zrobimy tam kiedyś konkretny drewniany płot bo to zwykły lamel. Na rabacie po prawej stronie ławki mam posadzone kolejno: kalinę, zebrinus, hortensję pinki winki, hortensję pink diamond, zebrinus, hortensja ogrodowa, za nimi mam dwie azalie (nie wiem jakie) a dalej hosty, rododendron, 2 wielkie tawuły chińskie no i juka. Zebrinusy z hortensjami fajnie wyglądały z tego akurat jestem bardzo zadowolana, ale chyba za dużo tam tegoChciałabym, żeby te rabaty były ładne cały rok. Muszę dać coś zimozielonego.
Myślałam nad tym co mi wczoraj proponowałeś i zarys pomysłu jest. Muszę pogłębić całą rabatę. Zrobić ekrany z np. iglaków po 2, 3 szt i resztę roślin przesadzić. Tylko które a które wywalić? I ciągle się głowie na tym kątem przy ganku.
Działka wkoło Lubczyka :) 22:09, 21 kwi 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
słabo widać ich pokrój nie widzę co to za tawuła, ale ludzie tną tawuły w małym żywopłociku jak również na kulki i kwadraty, zatem pewnie spokojnie można ciąć, jeszcze pewnie dzięki temu się zagęszczą

to jutro z rana cyknę im lepsze foto!
to tawuła japońska Golden Princess, tak na szybko czytałam, że ona kwitnie na nowych pędach i że właśnie wiosną powinno się ją ciachnąć? ale gdzie? na jakiej wysokości? żebym nie za mocno ją ucięła, żeby przeżyła!
Działka wkoło Lubczyka :) 22:05, 21 kwi 2015

Do góry
słabo widać ich pokrój nie widzę co to za tawuła, ale ludzie tną tawuły w małym żywopłociku jak również na kulki i kwadraty, zatem pewnie spokojnie można ciąć, jeszcze pewnie dzięki temu się zagęszczą
Działka wkoło Lubczyka :) 22:00, 21 kwi 2015

Do góry
I jeszcze jedno techniczne pytanie:
Moje tawuły wydają mi się rzadkie i z długimi badylkami
O takie

A może, jak je posadzę, to ciachnąć je do tego najniższego piętra, żeby ładnie się zagęściły i zrobiła się z nich poduszeczka?

Tylko te od dołu bym zostawiła, mogę tak zrobić?
Działka wkoło Lubczyka :) 21:24, 21 kwi 2015

Do góry
Opis
tam gdzie kijek myślę dać tą magnolię
tawuły na razie jeszcze nie wkopane, wszystkie 5 będą w jednym szeregu, tylko że te dwie właziły mi na trawnik, więc przesunięte są do tyłu, żebym mogła pielić
nawet kupka ziemi tam na końcu leży, bo musiałam rowek pod trawkę przedłużyć!
oczywiście qpka zniknie
i tak by wyglądał ten fragment
co Wy na to?
jakieś ostanie propozycje? póki jeszcze nie wkopałam reszty
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 20:55, 21 kwi 2015

Do góry
Hogata napisał(a)
Gdzie ty te wszystkie roślinki upchniesz??
A zdjęcia jak zwykle klimatyczne. I boskie ciemierniki, zachorowałam na nie.
Zdrówka życzę i słoneczka

Agatko cieszę się z odwiedzin Twoich
A gdzie ja to wszystko upchnę sama nie wiem,ale już trochę posadziłam,tawuły te duże posadziłam pod stodołą-będę tam miała z nich szpaler(kupiłam je w Wiązownicy po 5zł)

Powojniki posadziłam jeden na ketmi a jeden na hortensji Pink Diamond ktore to krzewy są nad wyraz w tym momencie w nic nie obleczone a powojnik ten kwitnie najwcześniej i jest u mnie niezawodny

Wiem z doświadczenia że zawsze znajdzie się miejsce na coś co się bardzo podoba,a ja wiem że nigdy nie przestanę być kokoszką Dobrze mi z tym
Pozdrawiam serdecznie
Małymi kroczkami do celu... 12:23, 21 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ładnie też wygląda obwódka mieszana np z tawuły miniaturowej i berberysa admiration. Pokażę ci. Potem usunę fotki

Tutaj masz żurawki na przemian z kulkami bukowymi

A tu żurawki na przemian

Można użyć do tego każdej rośliny która jest niska.
Mam też obwódkę z wrzosów.Ważne jest aby rośliny były w większej ilości nie pojedyncze.

Takie obwódki porządkują rabatę nawet jak na rabacie są pojedyncze rośliny każda z innej bajki

Dziękuję Małgosiu Cyprysiki już przesadziłam do tyłu. Fajnie te obwódki wyglądają
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:33, 21 kwi 2015

Do góry
Kasik napisał(a)
Gosia- szlona kobieto- kiedy odpoczywasz? Przecież siły też są ograniczone, a u Ciebie ciągle coś się dzieje.

Pieknie - ogród zmienia się w zawrotnym tempie.

I to jak sie zmienia? Cudnie.

Kasiu ja najchętniej odkąd wsiąkłam w ogrodowisko odpoczywałabym pracując w ogrodzie ale niestety trochę mniej sił mam do pracy i szkielet nie ten co np. 30 lat temu. Ale troszkę poodpoczywam ,troszkę porobię w ogrodzie i tak na zmianę. I jakoś idzie do przodu. Mój M. mi dużo pomaga w tych cięższych pracach bez niego byłaby kompletna kicha. A tak ja wyznaczam pracę a on odchacza zrobioną na liście. Faktyczni w tym roku trochę sobie robót zaplanowałam i sukcesywnie staram sie to robić. Już prawie skończyłam tę rabatę z obwódką bukszpanwą i jeszcze muszę dokończyć tę część z kulkami bukszpanowymi i trawami ale ją trzeba poszerzyć i rozciągnąć pomiędzy jodły i dojść z nią aż pod bonsai. W tedy w końcu będę miała część zacienioną i będę mogła tam do woli sadzić hosty i żurawki które mi zdychają na słońcu. Oprócz tego zaczęłam już wycinać tawuły i forsycje które stanowiły żywopłot od strony sąsiadów i tam też będzie duża rewolucja. Musimy też w końcu usunąć tę stertę ziemi- to jest prioryet na ten rok ale to zostawiam synom do realizacji na wakacje. Mam też całą część za domem od strony pola do wykarczowania bo tam jakieś dzikie drzewa z pola weszły do mnie i są chaszcze i zasiał się orzech włoski i jest już duży więc to wszystko trzeba usuwać i tam będzie taki spory pas o szerokości około 5 m do zagospodarowania - trzeba grubsze roboty zrobić w tym roku a nasadzenia pewnie w następnym. Więc jak ja mam nie pracować jak takie plany są ? byleby zdrowie dopisało. Pozdrawiam gorąco
Małymi kroczkami do celu... 23:27, 20 kwi 2015

Do góry
Ładnie też wygląda obwódka mieszana np z tawuły miniaturowej i berberysa admiration. Pokażę ci. Potem usunę fotki

Takie obwódki porządkują rabatę nawet jak na rabacie są pojedyncze rośliny każda z innej bajki
Ogród wyrozumiały 22:35, 20 kwi 2015

Do góry
Umarłam z (nie) kładzenia lachy.
Ja też sadzę. 10 kocimiętek! Dziś popryskałam róże - jedną interwencyjnie, resztę profilaktycznie - oraz ponawoziłam. Jedzonko dostały starsze róże, żurawki, berberysy, bukszpany, tawuły, trzmieliny, nawet barwinek dostał.
Mój własny kawałek klepiska 18:44, 20 kwi 2015

Do góry
Mo_nira napisał(a)
takie coś też znalazłam i też się zastanawiam jak to ugryźć

A to przypomina mi młode listki tawuły
Ogród u Kasi 18:41, 20 kwi 2015

Do góry
Witaj - co do rabaty przy wejściu to błagam, niech ta koreanka przeniesi się w inną część ogrodu... Bo uwierz mi, swojej szansy nie wykorzysta - ładna już nie będzie...

Żywopłocik bukszpanowy możesz dociągnąć do krawężnika, a pomiędzy hortensjami posadzić płożące irgi, runiankę japońską, może być też trzmielina. A na pewno musi być to zimozielone

Co do rabaty w tujami - pomysł jest dobry Ale będzie zbyt monotonnie z jedną tawułą - wkomponuj na środku drugi gatunek (berberys, kosodrzewina) posadzony w romb - również cięty na wysokość tawuły. Będzie ciekawiej.
Mój ogród pod górkę... 21:32, 19 kwi 2015

Do góry
I kulfony cisowe - do kul to im jeszcze brakuje

I z cyklu głupota: posadziłam tawuły zgodnie z projektem z myślą, że wysadzę skalnice - te w międzyczasie tak pięknie zakwitły, że żal mi ich wysadzać. Wystarczyło tylko lekko zmodyfikować projekt i posadzić tawuły obok po prawej. Trzeba myśleć nie?

Żagwiny posadzone, ale już ciemnawo.

Nawodnienie uruchomione

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies