Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:59, 01 sty 2017

Do góry
a wczoraj jak wjechalismy na Bawarie to od razu powitaly nas takie klimaty:

to wszystko namalowal mroz a sniegu ai ciut ciut
w Dreznie bylo +7 a u nas -3
Księżycowy... 14:50, 01 sty 2017

Do góry
Witajcie w Nowym Roku!!!
Nowy rok, z nowymi wyzwaniami. Z serii rozmyślań nad rabatami: rabata brzozowa. Położona od wschodu działki, słońce operuje na niej od rana do wczesnego popołudnia (w zimie do około 13, w lecie po 16 zaczyna zacieniać ją bryła budynku). Rośnie na niej (wielkość: 20,5/3,6) sześć brzóz doorenbos i jackmanii, wzdłuż płotu derenie białe.
Czy myślicie, że można na tej rabacie (biorąc pod uwagę położenie i obecność brzóz) zrobić z niej rabatę typu preriowego?

Moje małe królestwo 14:45, 01 sty 2017

Do góry
olga80 napisał(a)

Ależ to zdjęcie dodaje energii w taki dzień jak dzisiaj
Wszędzie piszą, że te jagody są przysmakiem ptaków w zimie. Ale u mnie one ich nie "tykają" wcale
Śliczna kuchnia wyszła ... moja właśnie w fazie projektu, ale idzie mi to jak krew z nosa
Tereniu, pomyślności i zdrówka w 2017 roku życzę
Szklarnia w ogrodzie 14:39, 01 sty 2017

Do góry
Wszystko żyło w niej zdrowo i bez poparzeń, w profilach dachowych są też dziurki na sznurek bądź coś czym można podwiązać rośliny. W środku zadomowiła się też jaszczurka, cały sezon każdy centymetr ziemi był w użyciu. Uważam, że zdobi całkiem nieźle jak na poliwęglan.. nie każdego stać na piękną angielską szklarnię. To całkiem dobra alternatywa. Więcej będę mogła powiedzieć po kilku latach eksploatacji. Pod koniec lata szklarnia dostała od północno-zachodniej strony ruinowy murek z rozbiórkowej cegły co widać na ostatnim zdjęciu. W kolejnym sezonie pewnie jeszcze coś dojdzie. Co wrażliwsze rośliny spędzą w niej zimę.
Jednak szklarnia nie służy tylko do oczywistych celów..
Późną jesienią i zimą robiła za ogromny lampion-naustawiałam w niej mnóstwo świeczek i był klimacik na kolację bądź nocne obserwowanie nieba.
Latem z kolei robiła za saunę.
Polecam więc taką architekturę do ogrodu

Szklarnia w ogrodzie 14:39, 01 sty 2017

Do góry
Wiosną 2016 zazieleniło się w niej od siewek a później pomidorów i ogórków.. w środku jest też stolik z bukowego drzewa i ocynkowanej blachy i półki robiące za dodatkową przestrzeń na sadzonki. Ostatnie zdjęcie to już jesień i koniec jej pierwszego pełnego sezonu. Uważam, że spisała się dobrze.
Czekam aż podrośnie żywopłot grabowy, wtedy będzie jeszcze bardziej osłonięta.

Szklarnia w ogrodzie 14:38, 01 sty 2017

Do góry
Moja szklarnia z poliwęglanu na profilu aluminiowym. Szukałam małej szklanej, bo ładniejsze choć wiedziałam, że więcej zalet mają te z poliwęglanu.. gdy więc pojawiła się promocja to przestaliśmy się zastanawiać. To było w 2015r. Nie chciałam takiej z płytami komorowymi bo raz, że jak już ktoś tu pisał mogą się kruszyć, dwa, że w te szczeliny wchodzi wilgoć, grzyb itp. potem nie da się tego doczyścić a trzy, że niczego przez to nie widać..
Ta ma dość cienkie ścianki ale elastyczne i przejrzyste jak szkło. Poliwęglan ma filtr UV więc nie muszę jej niczym osłaniać, rośliny się nie poparzą. Szkło w wersji z UV jest drogie.. tanie szklarnie nie mają tej opcji więc i tak to szkło trzeba ocieniać w upały.
Poza tym, te panele nie są mocowane na spinki ale mają profilowane brzegi i są wsuwane w prowadnice w profilach. Trzymają się bardzo dobrze i szczelnie. Nie wiem jakby musiało wiać, żeby je wyrwać.
Drzwi i okno dobrze wentylują wnętrze. Szklarnia nie ma typowego fundamentu o czym za chwilę.
Najpierw pokazuję zdjęcia krótko po montażu i pierwszy zimowy szron na niej.Na ostatnim zdjęciu widać jej podstawę. Te zagięcia w profilu posłużyły do skonstruowania w czterech rogach szklarni klocków obciążających, żeby nie odleciała (bez tego raz poleciała na drugi koniec działki ale nic jej się nie stało). Mąż zrobił idealnie wpasowującą się w każdy róg formę z drewna a klocki odlał z betonu pomieszanego z złomem żelaznym-są bardzo ciężkie a niewielkie. Dzięki temu szklarnia jest nadal mobilna-ze stałym fundamentem byłoby ciężej..

Ogród Loczka 14:20, 01 sty 2017

Do góry
U nas After party
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:18, 01 sty 2017

Do góry
Piękny dzień. W sam raz na początek nowego roku. Bezchmurne, błękitne niebo, słoneczko, lekki wietrzyk, bez mrozu.
Dla mnie to dzień, kiedy zaczynam odliczanie. Styczeń zleci szybko, a w lutym już widać oznaki wiosny.
Moje dwa ciemierniki szykują się do kwitnienia. Latem mają sporo cienia, ale warunki wodne nie należą do wymarzonych. Rosną na górze spadku. W zeszłym roku wsypałam pod nie skorupki wszystkich wielkanocnych jaj. Lubią mocno wapienne podłoże. Kwitły aż do lata. Może dokupię je w tym roku.

Mieliśmy gościa. Potraktował nasz teren delikatnie. Z niewidocznego boku.

Ładnie podrosły w sezonie zimozielone.

Ogród zielonej AniaK 14:05, 01 sty 2017

Do góry
Szczęśliwego dobrego Nowego Roku

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:42, 01 sty 2017

Do góry
a to są pierwsze zdjęcia jakie mam z dużego ogrodu , kilka miesięcy po tym jak zaczęliśmy go zakładać, sąsiad zrobił swoim aparatem

trawa już posiana, łąka też i pierwsze rabaty, oraz nasadzenia, zaczyna się przygoda Ogrodowiskiem zwana
Wreszcie można było coś sadzić bo udało się nam ogrodzić całość

po prawj stronie pod siatka widać ciemne punkty w trawie - tej wielkości szmaragdy kupiliśmy i posadziliśmyPrzydomowego z daleka nie widać bo taki był busz
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:36, 01 sty 2017

Do góry
tak wyglądały ściany ganku i schody oraz przed gankiem, czyli tu gdzie teraz kula bukszpanowa i juka

a tak gospoda i miejsce gdzie jest rabata z kutym balkonikiem, aniołkiem i ciętymi tujkami, oraz mój starszy syn z ciocią

a to już miejsce gdzie jest oczko z balii i hamak

całą mase samosiejek wykarczowaliśmy i stare maliny
Typografia ogrodu 13:35, 01 sty 2017

Do góry
Hej Asiu fantastycznie oglądało się, efekt Waszej ciężkiej pracy macie klase Kochani!!!!

i tak przeglądając nasuneły mi się pytania właśnie działamy z eM-em nad naszą donicą przytarasową na niewielkiej skarpce, od strony trawnika wychodzi mi jej wysokość w okolicach 80cm i niewielki pasek do zagospodarowania 30-40 cm, powiedz mi proszę jaką wysokość ma Twoja donica z poniższego zdjecia i którą molinie testujesz tutaj?

i jeszcze pytanko o palenisko, rozumiem, że była to ręczna robota eM-a? czy to bylo spawane, skrecane?!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:30, 01 sty 2017

Do góry
miejsce z tawułkami i osiołkiem

tak wyglądało składowanie opału na zimę, czyli węgiel pod folią i ściana obecnego warsztatu

i widok na kurnik i obecne miejsce przed gospodą

to samo miejsce dwa lata po objęciu we władanie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:24, 01 sty 2017

Do góry
Agatko i Jolu specjalnie dla Was tak to wszystko wyglądało na początku:
Mała Sylwusia karmiąca nutrie , a w tle obecna drewutnia

tu już większa ja i w tle miejsce z ławką bujaną

to samo miejsce jak mój syn był mały

rok po tym jak nam babcia odpisała
Ogród z uśmiechem 13:07, 01 sty 2017

Do góry
Ogród Ani :) 13:06, 01 sty 2017

Do góry
Umbry

Wszystkiego Najlepszego w 2017 roku
Ogród z uśmiechem 13:05, 01 sty 2017

Do góry
Ogród Ani :) 13:05, 01 sty 2017

Do góry
Moje miskany...aż dwie sztuki

Wiąz

Wisienki Nigry grzecznie czekają na wiosnę

Ice Dance wygląda tak jak latem
Ogród Ani :) 13:02, 01 sty 2017

Do góry
Tak wyglądają Ambrowce

A w bardziej zacienionych zakątkach ogrodu jest tak

Grujecznik

Ogród Ani :) 13:01, 01 sty 2017

Do góry
U nas dziś piękne słonko

Oczar

Trzmielinki

Wiśnie amanogawy

Buk
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies