Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:41, 09 gru 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
10 lat - to szmat czasu - dla człowieka i dla ogrodu... Zobaczcie sami
2006 rok

Nie wiem czy teraz miałabym tyle sil i zacietosci co 10 lat temu... Jak dobrze ze ten etap mam za sobą

No co TY! Teraz przeciez kawał roboty odwalasz Zoabcz jaką super ścieżkę lesną zrobiłaś. A to tylko mały przykład ))))))
Uwielbiam takie zdjęcia. Świetnie widać w jakim tempie zmienia się ogród. Mnie zawsze ciekawi czy iglaki rosną zimą. Masz jakieś obserwacje w tym temacie?
Księżycowy... 22:01, 09 gru 2016

Do góry
Anda napisał(a)
A cóż to za piękności zamówiłaś?

Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie nasionka Z kolejnych zakupów ma dojechać m.in. tojeść, lnica i krwiściągi, a jeszcze dojdą nasiona z wymiany na innym forum.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:29, 09 gru 2016

Do góry
Smacznego,

U nas na wątku wstawiłem przepis

Kondziowy ogrod cz II 21:28, 09 gru 2016

Do góry
Miro,

Zgodnie z obietnicą upiekłem sernik krakowski:

Spód i kratka (ciasto)

230 g masła
400 g mąki
łyżeczka soli
4 żółtka
6 łyżek cukru

Zimne masło pokroiłem w kostkę i wrzuciłem do malaksera z innymi składnikami. Kruche ciasto wyrobiłem malakserem i schłodziłem w lodówce przez pół godziny.

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
250 dkg cukru
100 g masła roztopionego
3 całe jajka i 4 białka (które zostały po robieniu kruchego ciasta)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
100 g rodzynek namoczonych w cytrynówce

Sera nie mieliłem. Jajka i białka zmieszałem w malakserze, jak się napowietrzyły dodałem twaróg i miksowałem przez ok.10 minut. Dodałem roztopione masło, sok i skórkę z jednej cytryny. Dodałem rodzynki (wiem, że nie lubisz więc pomiń je).

2/3 ciasta kruchego wyłożyłem spód formy wyłożonej pergaminem i nakłułem widelcem. Podpiekłem 15 min w temp.170 stop przez 15 min. Po wyciągnięciu wyłożyłem boki formy pergaminem i wylałem masę serową. Na wierzchu ułożyłem kratkę z ciasta kruchego. Piekłem przez 1 godz. w temp.170 stopni.

Na koniec zrobiłem lukier z soku z jednej cytryny i 3 łyżek cukru pudru. wysmarowałem lukrem ciasto.

Smacznego!
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 21:24, 09 gru 2016
Do góry
Zielona napisał(a)
Dla odmiany - kolor czerwony.
Niby co roku chcę go ominąć, a potem i tak wyjmuję czerwone ozdoby.

Ze złotym mu ładnie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:15, 09 gru 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Nie za dobrze ci? Ja nie zdawałam sobie sprawy że Jolka ma tą wodę widok z okna. Ja pierdziu!

Wstąpiłabym do klubu czekoholików, ale prawdę mówiąc nie mam ochoty wymyślać haseł. Doświadczenie nie wystarczy?

Dla Jankosi

Ogród w skali mikro cz.II 21:04, 09 gru 2016

Do góry
Powiem Wam ,że to z tym Mikołajem to cała akcja byłabo jako ,że mamy szkołę sportową to jest i internat... najstarsi mają tam 19 lat, ale najmłodsi ( akurat moi wychowankowie) mają zaledwie lat...13.. jeden jest nawet z okolic Lublina..potężne odległości..a oni..mali...stąd mamy na nich zawsze szczególny wzgląd
A więc ..6.12 załatwiłyśmy z trenerami ,by ich zwolinili z porannego treningu ( dyrektor nie czyta - mam nadzieję ) a więc chłopcy o 7.00 jeszcze sobie smacznie spali..pojechałam do roboty mimo tej choroby ( nie czyta ani dyrektor ani zus ) i razem z koleżankami zrobiłyśmy im nalot ci..rozespani...a tu banda dwóch upasionych na siłę mikołajów i do tego dzika anielica raban , dzwonki i przepytywanie czy byli grzeczni te ich miny..bezcenne dodam, że kupiłyśmy im skarpetki..echhhh..nie byle jakie..tak ,żeby mieli do śmiechu i na pamiątkę na przykład takie

Do dziś na wspomnienie tej akcji mam banana na ryjoku
Podwórkowa rehabilitacja 20:58, 09 gru 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:55, 09 gru 2016

Do góry
No to może jeszcze orliczki?

Podwórkowa rehabilitacja 20:52, 09 gru 2016

Do góry
Robiłam bawełniane usztywniane kule w tym roku.
Przybrałam tym co miałam w domu. Nie jest to może szczyt dizajnu ale i ja wolę prostotę.
Ogólnie fajna zabawa
Komoda ( ta stara ) też otrzymała nową szatę
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:35, 09 gru 2016

Do góry
a 10 szt to moge w przedszkolu naszabrowac, zebym tylko do czerwca nie zapomniala o nalewce. Chociaz ja raczej nie mam problemow zoladkowych, moge bigos mlekiem popijac ale R sie moze przydac czasami.

Rytla niech wiec egzamin pojdzie jak z platka a potem swietowanie az do Nowego Roku

Kasiu no wiem my w przedszkolu czapeczki produkujemy teraz

Działeczka Asi :) 20:17, 09 gru 2016

Do góry
Kochani, mam prośbę o poradę

Rabata pod oknem będzie rabatą rodkową. Tak myślę, czy nie wsadzić czegoś koło sosny, co by pięło się po niej. Na tym rogu słońce jest od rana do godziny około 15.
Nie wiem, czy to dobry pomysł, a jeśli tak, to co proponujecie?
Ogród z widokiem na jezioro 20:10, 09 gru 2016

Do góry
Jolciu,

Dzięki wielkie za miłe przyjęcie i pyszne jedzonko
Ogród chociaż w szacie jesiennej ale i tak robi wrażenie

Dziękuję za warkocza

Polecam się na przyszłość
Ogród z uśmiechem 20:02, 09 gru 2016

Do góry
Jeszcze takie coś mi wyszlo na szybko

Zastanawia mnie jeszcze czy nie zmienic ksztaltu rabat w ogrodzie ?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:57, 09 gru 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Może ten warkocz nie jest przypadkowy? Stawiam na Jolę (Yolka) albo Asię (Margerytka40)
Raz jedząc czekoladę wypadł mi mleczak.
Czekolada nawet z krwią smakuje super. Szczególnie w tamtych czasach
Może być takie hasło?

Gratuluję wszystkim co zgadli i dziękuję tym, którzy chcieli się wspólnie pobawić

tu widać fragment jeziora (ale jakieś takie żółte to zdjęcie, więc wybaczcie)

a tu inspiracja - warkocze

to zapożyczone od Jill Shalvis:

"Gdy kobieta kończy 35 lat, niewiele zostaje jej kubków smakowych: jeden od alkoholu, jeden od sera i jeden od czekolady.
Jeśli masz wybór pomiędzy mężczyzną a czekoladą zawsze wybieraj czekoladę"

"Włóż czekoladę do torebki to nikomu nie stanie się krzywda"
Ogrodowe szaleństwo ... 19:47, 09 gru 2016

Do góry
Ewuniu, mam mały problem z telefonem, stąd kiepska jakość zdjęcia.

na zdjęciu zaznaczyłam tylko ten kawałek, który planuję zmienić w pierwszej kolejności, dokładnie chodzi o lewy górny róg kartki.
Ogród w skali mikro cz.II 19:42, 09 gru 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
I mikołajkowe pozdrowionka dla Was ten po prawej to ja , drugi i seksi anielica to moje przyjaciółki z roboty buziole

Zdjęcie świetne ale Ci się przytyło ostatnio.
Ogród z uśmiechem 19:38, 09 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, przespałam się z twoimi wizualizacjami i myślę, że tak by mogło być:

3 kolumnowe z lewej strony, katalpa z prawej strony, ale nie osadzona w rabacie, a bliżej w trawniku, albo wyciąć koło w trawniku. U Małej Mi katalpa jest sporych rozmiarów:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6492-ogrod-malej-mi-sezon-2016?page=528#post_5
Te trzy kolumnowe - mogą być jarząby, buki kolumnowe, graby kolumnowe - to klasyka. Mogą być jabłonki ozdobne kolumnowe, jak radzi Ania.
Buki dawyck purple, albo dawyck gold rosną wysokie, ale na szerokość 3 metry dorosłe okazy.
http://www.futuregardens.pl/buk-pospolity-dawyck-purple-fagus-sylvatica.html
Na rabacie tak jak planujesz - miskanty posadzone nieregularnie. Dosadziłabym jeszcze jedną kulkę na nodze, by przełamać symetrię nasadzeń.
Kolumnowe przysłonią ładnie taras, w nogi carexy, jak u Ren
Mogą być ID
Nie wiem, co masz na prawo przy tarasie, ale moze yam dać magnolię?

Iwonko, widzialam katalpe u malej Mi duża jest i z prawej strony to nie wiem, czy nie za wielka będzie i zasloni mi caly widok z oknachyba żeby dać ją dosyć "nisko" w trawnik. Muszę pójść do ogrodu i sprawdzić jak to będzie w praniu
Coraz bardziej podobaja mi sie drzewa kolumnowe jakie, to już kwestia konkretnego wyboru.
Ta trzecia kula to fajnie wygląda a może zrobić troszke wyższą ?

Po prawej stronie tarasu nie ma jeszcze nic - tam było kopanie pod skrzynki sterujące do nawadniania. Tam jest slońce od ok. 13.30 do 17 - 17.30 , kiedy to zachodzi za ściane lasu. Czy to nie za malo dla magnolii?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies