Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

polinka 18:49, 13 lut 2017

Świetne zdjęcia porównawcze, od razu widać jak ogród szybko dojrzewa.
Moje graby też w takiej fazie pączkującej. Niby nic takiego a jak cieszy
Gruszka_na_w... 19:38, 13 lut 2017

Paulinko, o tej porze roku cieszy wszystko, co pozwala myśleć o cieplejszej porze roku.

Iza, dobre rady Hanusi warte są upowszechniania. Dzięki nim miałam wreszcie udane selery.
Ku pokrzepieniu

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kawa 19:41, 13 lut 2017

skopiuje sciage: )
super zdjęcie porównawcze ekstra
Gabriela 20:02, 13 lut 2017

Ty już po pierwszych porządkach w ogrodzie, to ci dopiero. U mnie cały czas temperatura na dużym minusie w dzień i w nocy, ziemia zmrożona, mogę sobie co najwyżej palcem w doniczkach w szklarence pogrzebać.
Gruszka_na_w... 20:08, 13 lut 2017

Kamilko, kiedy tworzyłam ogród, bardzo mnie krzepiły takie porównania u innych.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:11, 13 lut 2017

Gabriela napisał(a)
Ty już po pierwszych porządkach w ogrodzie, to ci dopiero. U mnie cały czas temperatura na dużym minusie w dzień i w nocy, ziemia zmrożona, mogę sobie co najwyżej palcem w doniczkach w szklarence pogrzebać.

Odczuwałam przemożną potrzebę grzebania. Jako że brak u mnie szklarenki, to skończyło się na działaniach terenowych
Gruszka_na_w... 08:50, 14 lut 2017

Ależ piękna szadź usadowiła się na zewnątrz. Szkoda tylko, że moja idiotcamera nie potrafi uchwycić tego, co widzą oczy.

Dzisiaj po raz pierwszy z okna kuchennego widać było wschodzące słońce. Dzień jest dłuższy o dwie godziny. Zbieram te okruszki pozytywów jak muszelki nad morzem.
Anda 08:56, 14 lut 2017

Taka szadź jest bardzo fotogeniczna Pięknie Twój ogród wygląda.
U mnie ranki co prawda jeszcze ciemne, ale wieczorem za to długo jasno
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 09:03, 14 lut 2017

Wczoraj po południu był lekki plusik, nie wiało. Usadowiłam się pod perukowcem i w narożniku brzózkowym. W czasach zadarniania pustych przestrzeni między małymi roślinami, posadziłam tam imperatę i kosmatki. Ścinałam zeschnięte źdźbła traw, badylki wilczomleczu sosenka i rozchodniki. Wysiało się sporo goździków kropkowanych. W tym miejscu mogą to robić bezkarnie. Forsycja Maluch wypuściła sporo odrostów. Przycięłam je. Z lekka skorygowałam kształt perukowca. Pamiętam, że latem rozmyślałam nad bardziej drastyczną korektą, ale ...jesienią tak pięknie się przebarwiał, że wstrzymałam ostrze sekatora.

Kupiłam granulowany obornik koński i bydlęcy. Tym pierwszym podsypię w marcu rododendrony i hortensje, tym drugim róże i inne krzaczory.

cd twórczości szadzi

AgataP 09:55, 14 lut 2017

U mnie dziś też jest szadź i ja mam o tyle dobrze, że wschód słonka w porze zimowej łapię w salonie Mogę tym samym naoglądać się pięknych widoków od rana. Zachody mam w oknie kuchennym Oj jak mało człowiekowi potrzeba by miło rozpocząć dzień a zwłaszcza walentynkowy