Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

violka171 16:46, 05 lut 2017

Zbyszku serdecznie dziekuję za dobra radę
pozdrowienia zostawiam
hankaandrus_44 11:18, 11 lut 2017

Dziękuję za odwiedziny w nowym wątku. Na Ciebie zawsze mogę liczyć!
Pogodowo: pięknie, ale i mroźno! Chociaż już słyszałam nieśmiałe zawołanie sikorki. Inne niż zimowe. Wrób le w słońcu się na krzewach panoszą i wołają do siebie: cierp, cierp! To i my jeszcze trochę musimy pocierpieć.
Miłego weekendu! Mam nadzieję, że z wnukami?
BasiaLT 15:04, 13 lut 2017

Zbyszku podpisuję listę obecności żeby nie było że nie zaglądam
isia33 17:24, 13 lut 2017

Zbyszku, wiesz może czy lodospady Rudawce jeszcze się trzymają? Chciałabym zahaczyć o nie w ten weekend, ale czy jeszcze będą?
zbigniew_gazda 19:38, 13 lut 2017

Violu pozdrawiam a dobra rada każdemu jest pomocna.

Haniu
też obserwuję ptactwo i coś jest na rzeczy. U nas mroźno w nocy i w dzień po kilka stopni. Czekam jak na zbawienie ocieplenia. Na ścieżkach ślisko bo słoneczko topi w dzień powłokę i na noc zamarza. Straszą ociepleniem! Nuda jak diabli, krzyżówki młócę - hipeastrum niestety nie zakwitnie bo wystrzeliło w liście,
pozostało doglądanie storczyków - i tu notuję sukces malutki: dendrobium wypuściło malutki pączuś - pewnie będzie odnoga łodygi. Pozdrawiam i byle do wiosny.

Basiu bardzo dziękuję. Zazdroszczę Ci lotów samolotowych.

Iwonko niestety nie wiem jak jest w Rudawce. Tak jak wyżej pisałem mróz w nocy do 10 stopni a w dzień w słońcu na tle ściany kilka powyżej. Myślę ze do soboty upałów i wielkich roztopów nie będzie.
hankaandrus_44 19:54, 13 lut 2017

Zbyszku, ja dla odmiany urwałam jedną bulwke dendrobium i wsadziłam do ziemi pod słoik. Była całkiem łysa, a teraz na szczycie bulwski wyrosła roślinka ma już 2 listki i 2 małe korzonkiu. Spryskuję po wierzchu czasami i podlewam raz w tygodniu. Parapet ciepły nad grzejnikiem. Mam nadzieję na nową roślinkę, O ile nie zasuszę wcześniej. Nawet przekwitnięte bulwy może warto w ten sposób traktować?
Wyczytałam:
Na okres spoiczynkowy temp 8-10 C umieszczamy w jasnym suchym miejscu na 3 miesiące. Po upływie tego czasu podwyższa się temperaturę i wznawia podlewanie. Po mniej więcej 6 tygodniach rośliny zakwitają na dwuletnich bulwach, ten okres jest niezbędny, inaczej rośliny nie zakwitną chociaż będą rosły. W czasie wegetacji miejsce słoneczne. Przestajemy podlewać jak na szczycie bulwy pojawiają sie coraz mniejsze listki pod koniec lata.
zbigniew_gazda 22:10, 13 lut 2017

Haniu no to gratulacje! Będzie nowa roślinka a właściwie to już jest. Z przesadzaniem do docelowego podłoża się nie spiesz. Gdzieś czytałem ale to odnośnie keika (dziecko po hawajsku ) że nowa roślinka powinna mieć kilka korzonków długich na 8 cm. O tym odpoczynku zimowym wiem.
Basilikum 22:15, 13 lut 2017

zbigniew_gazda napisał(a)

też obserwuję ptactwo i coś jest na rzeczy. U nas mroźno w nocy i w dzień po kilka stopni. Czekam jak na zbawienie ocieplenia. Na ścieżkach ślisko bo słoneczko topi w dzień powłokę i na noc zamarza. Straszą ociepleniem!

u nas ten etap juz za nami teraz ma byc juz cieplej a sniegu juz prawie nie ma
hankaandrus_44 23:00, 13 lut 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Haniu no to gratulacje! Będzie nowa roślinka a właściwie to już jest. Z przesadzaniem do docelowego podłoża się nie spiesz. Gdzieś czytałem ale to odnośnie keika (dziecko po hawajsku ) że nowa roślinka powinna mieć kilka korzonków długich na 8 cm. O tym odpoczynku zimowym wiem.

O tym wiem Zbyszku, Niech rośnie na tym co ma w zapasie, a jak już będzie sporo korzonków i długich to wysadzę przed zima do doniczki, I będę obserwować co dalej.
W stosownym momencie będę się chwalić.
zbigniew_gazda 08:18, 14 lut 2017

Izo widzę na mapie norweskiego portalu że ciepło idzie od Zachodu. U nas ma być w czwartek. Hura!

Haniu powodzenia. Ja się już chwalę ale mam wątpliwości czy nie nadaję się do przebadania przez dobrego specjalistę.