Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród na piasku 14:39, 12 paź 2016

Do góry
viva napisał(a)

Gypsophila paniculata Flamingo

Cześć Vivo, wsiąkłam w Twój wątek i po trochu odkrywam Twoje cudowności

Teraz wypatrzyłam tą cudną gipsówkę. Napisz mi proszę, jakie ona ma warunki u Ciebie?
Bo też mam jakąś gipsówkę NN, już ze dwa lata, co trochę urośnie, to zaraz jej pędy się łamią i kwitnąć nie chce. Już miałam ją wyciepać, ale może dasz mi jakiś cudowny sposób na nią i w końcu ruszy

Ps. Na ogrodowisku jest wiele pięknych ogrodów, ale gdybym któryś mogła przenieść do siebie, to zdecydowanie Twój
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:37, 12 paź 2016

Do góry
Cudne kwiecie jeszcze cieszy a hibiskus trzyma jeszcze w niepewności kiedy zakwitnieeee łobuziak ja dziś nie mi dziś tatuś kupił jabłonkę Katję wsadzimy wieczorkiem ...zimno jesień pcha się ...czytam że walczysz powodzenia Hanuś niech ci szybko pójdzie możliwie bez wielkiego wysiłku buuuziaki

Pszczelarnia 14:30, 12 paź 2016

Do góry
I jeszcze takie z bliska ale też nie z tej strony co trzeba:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:28, 12 paź 2016

Do góry

Witaj, co to za piękne drzewko o żoltych liściach? Szukam do siebie czegoś podobnego do posadzenia przd ścianą z bluszczem. Piękne jest.
pozdrawiam Asia
Pszczelarnia 14:06, 12 paź 2016

Do góry
Na razie mam takie stare ale widać. Mus zrobić jakieś bieżące. Nigdy nie robiłam zdjęć z przeciwnej strony.

Od podjazdu może być widok na ogród całkiem zasłonięty, nawet wskazane to jest.

Lawendowy zawrót głowy 14:05, 12 paź 2016

Do góry
Aniu strasznie u mnie ciasno nie potrafiłam fot po całosci zrobic hahahh no to foty pogladowe moze cos pomoge ))

tutaj zblizylismy grabu do siebie , wszystkie wczesniej miały te same odległosci ale tam doszły tuje i takie rozwiazanie zapadło )
Lawendowy zawrót głowy 13:57, 12 paź 2016

Do góry
Reniu tyle pomierzyłam pytaj dalej to lece bo jeszcze cos widac

duze kwadraty 50 na 50

male 25 na 25

duzych cztery sztuki przed nimi małe sztuk 5

odległosc od pierwsze zasadzonej hortennsji do kostki brukowej 140 ))

odstepy pomiedzy duzymi kwadratami 70cm ")))))

i rysunek hihi

Typografia ogrodu 13:41, 12 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
W oczekiwaniu na gości pokaże nad czym wczoraj pracowałam.

Zawsze marzył mi się zielony obraz z roślin.
Gotowe systemy do tego są bardzo drogie. Obmyslilam nawet jak domowym sposobem taki system zbudować ale ostatecznie zdecydowałam się na obraz z chrobotka

No ta...chwilę mnie nie ma a Ty znów z jakąś nowością wyskakujesz...
Ogród niby nowoczesny ale... 13:37, 12 paź 2016

Do góry
Chałupka się ociepla

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:29, 12 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...

jak już są te brzozy i mają zostać to trudno. A masz fotke z szerszej perspektywy, żeby widać było całą ścianę wzdłuż ogrodzenia?

Aaa- myślałam że rabata to to żółte pole tylko a reszta to trawa- wg mnie tak by lżej było, mniej przysadziście i fajnie łamie się te linie podjazdu i chodnika- przestają być takie ważne
Ogród z koniczynką 13:29, 12 paź 2016

Do góry
Nie byłabym sobą, gdybym w nocy zamiast spać jak wszyscy, nie myślała o ostatnich nasadzeniach ogrodowych...wpadłam na pomysł, że mogę w miejsce marcinków dać trzmielinę ciętą w kulki, mam swoje sadzonki upchnięte w kącie...Rano, zaraz nakreśliłam eMowi mój nocny plan ogrodowy...O dziwo nie protestował i nawet podpowiedział mi, które sadzonki będą najodpowiedniejsze...Zaraz po śniadaniu wyraził chęć pomocy przy następnej zmianie rabaty...Czyżby zaraził się moimi ogrodowymi poczynaniami? .Trzmieliny ostatnio nie były cięte więc uformuję je dopiero wiosną, bo teraz mogą się chyba obrazić...Wyszło w ten deser...

a marcinki poszły na dużą rabatę, a tam mogą się rozrastać...
Elinkowy ogród 13:25, 12 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)
Plan ogrodu, gdzie zolty pasek to szambowa/ dereniowa
Gdzie czerwone to ta druga " kolorowa" jest z boku w tyle

A to faktycznie się pomyliłam, bo sądziłam że "kolorowa" jest od frontu, przy wjeździe.

Pszczelarnia 13:24, 12 paź 2016

Do góry
Ciąg dalszy planowania zadrzewień.

Czy mogę wsadzić w zaznaczone na czerwono miejsce 2 miłorzęby?
Może trochę wyniosą tę rabatę?
Uwarunkowania terenowe - sucho. Stara zabytkowa lipa w rogu. Nieopodal podjazd (miłorzęby nie rzucają gałęziami jak lipa i modrzewie?).

Jako plecy rośnie żywopłot z cisa kolumnowego, sięga już do bioder.

To jest pn.-wch. (słońce od wschodu i w lecie od 16.00 zachodnie).

Byłyby sadzone co 2,5 m.

Nasadzenia pod nimi oczywiście można poprawić, poukładać pod układ drzew (generalnie są ciemno-zielone, limonkowe, niebieskie).

Ta otwarta przestrzeń jakoś mi się nie widzi, zwłaszcza że kiedyś (kiedyś, kiedyś) po drugiej stronie podjazdu stanie stodoła. Wiec można ten widok trochę wysłonić i wyciszyć.

Co sądzicie?

Tak nieudolnie namalowałam.

Ogród niby nowoczesny ale... 13:24, 12 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
niezmiennie kochm twoja grabową! najpiękniejsza

miło

nad jeziorem dynie porosly i część już zeżarta, rozdana...ale też coś zostało

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:22, 12 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Przyszła lektura na zimowe wieczory... znowu coś mi wpadnie oko i będzie problem

haha...oj będzie problem
Ogród Nety- moje marzenie 13:21, 12 paź 2016

Do góry
Problem z drzewami przy ogrodzeniu mam taki, że jest tam teraz trochę napaćkane, tzn jest kilka cyprysików lawsona, jeden jałowiec i 6 tuj. W tej chwili wszystkie te rośliny sięgają do wysokości płotu i powoduje to wrażenie pustki patrząc od ulicy.
Moim zamiarem więc było posadzenie 3-4 grabów pojedynczo w odległości około 2,5-3 metry od siebie. I to na chwilę obecną wyglądałoby dobrze, bo graby by wystawały wysoko, a reszta jest niska. Ale...

Tuje i cyprysiki urosną- ok, tuje można przyciąć, cyprysików już nie bardzo. Generalnie utrzymywanie ich na wysokości 1,5 metra chyba mija się z celem. Patrząc z ulicy moze i wyglądałoby to dobrze- niski żywopłot i wystające graby, ale to mnie nie zasłoni, a od środka patrząc wyjdzie totalny misz masz. Cypriki, graby, jałowiec, graby, tuje. Jakiś cyrk normalnie.

Więc wydaje mi się, ze mam 2 wyjścia, choć mam nadzieję, że Wy wpadniecie na więcej. Albo wyciąć wszystko, posadzić graby i niski jednolity żywopłot pod nimi- a na to obecnie mnie nie stać. Albo po prostu czekać żeby wszystko urosło. Przecież wysokie na 4 metry tuje posadzone w dwóch grupach po 3 tez ładnie wyglądają. Może coś tylko na tym przęśle z kamyczkami dosadzić? Jak myślicie?

Tak wygląda to teraz od środka

I od ulicy

Ogródek Iwony II 13:21, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Iwonko!

Piękny ogród stworzyłaś, a postów... ponad 16 tysięcy nie jestem w stanie przeczytać, ale wizytówkę obejrzałam i obecnym wątku pismo obrazkowe, jestem zachwycona
Wszystkie cenne rady skrzętnie zapisuję, do zastosowania u siebie

Marcinki ze zdjęcia też mam i bardzo lubię, chociaż są ekspansywne, świetnie rozświetlają ponure jesienne rabaty

Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:17, 12 paź 2016

Do góry
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...
Ogród Loczka 12:58, 12 paź 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Taką niespodziankę znalazłem

odsuń troszkę tę uśmeichniętą buźkę
Ogród Nety- moje marzenie 12:48, 12 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Ewidentnie brakuje mi jeszcze jednego po prawej stronie, tam gdzie teraz takie żółte słoneczniczki widać.

Chyba, że zamiast platana dać tu jakieś inne drzewo? Bo na razie to żółto się zrobiło- od lewej żółty buczek, później platany, miłorząb. Coś czerwonego by się przydało.

Aneta, tutaj widać ta nieszczęsna perspektywe, gdzie czegoś Ci brakuje. Ale jest tez rabata przy tarasie - jak na niej cos posadzisz problem znika. Co tu miało iść? Slender czy cos innego? Uzupełni Ci tę perspektywę.

Chyba ze brakuje Ci tego trzeciego drzewa gdy patrzysz z tarasu, ale wtedy wypadąloby chyba zmodyfikwoac kształt tych pieknie wykrojonych rabat.

Edytuje - patrzac z tej perspektywy wzdłuz ogrodzenia frontowego i na tej rabacie przy tarasie mozesz rozwazyc taki sam gatunek drzewa. Lucasy oglądasz? To mzoe i przy tarasie Lucasa? Dostajesz wtedy spójne wejście na trawnik. Od razu podkresle, ze nie mam pewnosci czy taka spójnośc jest niezbędna - jak wolisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies