Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 07:56, 20 sty 2017

Wygląda świetnie i tak dojrzale. Chyba był często koszony i dobrze utrzymany. Naprawdę ślicznie.

Jego stan zależy od przebiegu zimy.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 08:37, 20 sty 2017

Tylko sie nie przeraz po zimie kazdy trawnik wyglada czasem bardzo zle. My mamy duzo sniegu, caly czas przykryty jest warstwa ok 20 cm. Pewnie beda znow gole placki.
Iwona100 10:40, 20 sty 2017

Danusia - dbałam o trawnik jak mogłam opierając się na Waszej wiedzy, co mi bardzo pomogło.Przeczytałam wcześniej wątek m.in.o zakładaniu trawnika z siewu. Ogrodowisko jest super, bo różne osoby wymieniają się swoimi doświadczeniami i można dzięki temu nie popełnić wielu błędów.

KasiaBawaria- u mnie też jest gruba warstwa śniegu. To mnie zmartwiłaś. Zaczęłam czytać cały wątek i widziałam zdjęcia trawników po zimie, ale żeby były aż gołe placki to okropne. Ale pożyjemy, zobaczymy. Ja dlatego teraz czytam i pytam, żeby wiedzieć, co potem robić, bo wiosną nie ma czasu.

Pozdrawiam.
anna_t 19:46, 08 lut 2017

witam mam pytanie czy moglibyście polecić jakiś wertykulator?
znalazłam taki, czy jego parametry sa wystarczające na ok 500m2 trawnika?
anna_t 20:00, 08 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Mam "hopla" na punkcie idealnego trawnika nie wiem czy to dobrze czy źle

jezu ja też... mój teść (60 letni) oczy otwiera jak ganiam M żeby co 3 dni trawnik kosił a ja mam hopla i dobrze że tak jak Szefowa
Gardenarium 21:25, 08 lut 2017

Ma dwie funkcje, ale ja alfą i omegą nie jestem i na każdej marce się nie znam, więc nie umiem udzielić porady czy dobry.

Instagram Ogrodowiska
ren133 09:23, 09 lut 2017

anna_t napisał(a)

Aniu
Ja wypożyczam wertykulator najlepszy jaki jest w wypożyczalni ... kosztuje mnie to ok 150zł
malgol 12:01, 09 lut 2017

anna_t napisał(a)

Może na parametrach się nie bardzo znam bo to eM ogarnia,ale wg mnie wygodniejszy jest spalinowy. Przemysl Aniu czy bieganie z tym kablem będzie dla Ciebie wygodne. Ja np. mam dużo drzew i kabel by się zahaczał i plątał.Złożyliśmy się na spółke z sąsiadami na wspólny wertykulator spalinowy i wertykulujemy ile wlezie 2 razy w sezonie Polecam
Gardenarium 18:46, 09 lut 2017

Elektryczny też odradzam.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:55, 12 lut 2017

vanilia napisał(a)
Witam serdecznie,
bardzo proszę o poradę.
Wiosną posialiśmy trawę w ogrodzie, gdzie wcześniej rosły warzywa. Niedawno zaczęto budowę bloków, więc zrezygnowaliśmy z prowadzenia ogrodu na rzecz trawy. Staraliśmy się dobrze oczyścić ziemię, przekopaliśmy i posialiśmy trawę z Iławy. Po jakimś czasie dosialiśmy. Może nie była idealna, ale tez nie wyglądała najgorzej, lecz to co się dzieję z nią teraz widac na załączonych miejscach. Trawa żółknie i wysycha. Dodam, ze przy dosiewa nawieźliśmy i dosypaliśmy lepszej ziemi. Początkowo żółte plami były miejscami, lecz teraz atakują całą działke, trawa strasznie się przerzedziła i schnie. Miejscami jest bardzo płytko ukorzeniona, że bez wysiłku można ją wyjąć z korzeniami.

Bardzo proszę o poradę, czy da się jeszcze to odratować?
dodam, że trawę podlewaliśmy w miarę regularnie, ostatnio ciągle pada, więc ziemią się porządnie napiła, a dziś po skoszeniu się załamaliśmy ( zdjęcia)
Nawóz jaki użyliśmy to Substral długo działający.( do 180 dni). Czy może być tak, że za dużo go użyłam? Przyznam, że zużyłam trochę ponad normę i sypałam nieregularnie, ale zaraz po obficie podlałam, a to schnięcie zaczęło się juz przed nawozem.
Jakiś czas temu rozstawiliśmy trampolinę, a po kilku dniach pod nią trawa wyschła, przerzedziła się i umarła.

Dodam jeszcze, iż trawa usycha w miejscach gdzie wcześniej była bardzo gęsta i ładna. Na początku zakupiliśmy podkaszarkę, po skoszeniu nie zebraliśmy trawy i tam gdzie leżała skoszona trawa, w tych miejscach uschła, lecz z tym się pogodziliśmy. Zakupiliśmy kosiarkę i mimo,że na trawniku nie pozostaje nawet jedno źdźbło dzieje się z nią coraz gorzej.

zdjęcie ostatnie predstawia większy obszar trawnika

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies