Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 12:32, 07 lut 2017

anka_ napisał(a)

Kukurydzy warto gdzieś wcisnąć choć ze trzy ziarenka na popcorn.

Pamiętając o wzajemnym zapyleniu. Najlepiej cztery w kwadracie.

Gruszko, co zrobić z tym grabem? Szkoda mi go w żywopłocie. Porwać się na wysadzenie? Gdzie u Oli są te graby? Może zrobię solitery, gdzieś?
Gruszka_na_w... 15:09, 07 lut 2017

U Oli formowany grab albo buk (nie pamiętam dokładnie) jest tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3458-moja-codziennosc-ogrod-oli?page=1634
post z 27 października z godz. 20:16 Ma dwa- jeden rośnie koło sadzwki, a drugi w donicy przy altance. W wizytówce też są.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6398-wizytowka-moja-codziennosc
Na Twoim miejscu skusiłabym się.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 15:22, 07 lut 2017

To szukam miejsca. I zastępstwa dla niego, do żywopłotu.
Gruszka_na_w... 16:17, 07 lut 2017

Pszczelarnia napisał(a)
To szukam miejsca. I zastępstwa dla niego, do żywopłotu.

Ale mi dałaś do myślenia, co mam zrobić ze swoim?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rumianka 22:28, 07 lut 2017

Nacieszyłam oczy letnimi fotkami, ale te zimowe niewiele odstają...tyle kolorów zachowało się, aż niebywałe...Rośliny jakby na chwilkę tylko zamknęły oczy na czas zimy, ale już spod ich powiek wyrywają się kolorki...by buchnąć z wiosną pelnym rozkwitem
Gruszka_na_w... 17:04, 12 lut 2017

Rumianka napisał(a)
tyle kolorów zachowało się, aż niebywałe...Rośliny jakby na chwilkę tylko zamknęły oczy na czas zimy, ale już spod ich powiek wyrywają się kolorki...by buchnąć z wiosną pelnym rozkwitem

To prawda Rumianko
Niektóre rośliny już stoją w blokach startowych

Hortensja pnąca i irys Pumilo

Dzwonki Poszarskiego i jakieś cebulowe

Zaczęłam wiosenne porządki, bo przy nasadzeniach naturalistycznych sporo jest pracy, a sił niestety nie przybywa. Liliowce i irysy syberyjskie zaczęły wypuszczać nowe kiełki. Nadeszła pora, aby usunąć zeszłoroczne liście.
Podokienne lewa i prawa

Gruszka_na_w... 17:33, 12 lut 2017

W zeszłym tygodniu zaczęłam cięcie traw. Podczas tego weekendu cięłam dalej. To jeszcze nie koniec. Została mi jeszcze rabata wzdłuż zachodniej granicy i południowo-zachodni narożnik. Ścięłam kwiatostany wrzosów, przycięłam hortensje. W tym tygodniu temperatury w dzień w naszym rejonie mają oscylować między 5-9 stopniami na plusie. To dobre warunki do oprysku miedzianem. Opryskam róże, wrzosy, kiścienia i drzewka owocowe. Może uda się rozsypać dolomit w warzywniku i na trawnikach.

Wrzosy po cięciu. Ładnie przezimowały. Nie mają oznak przemarznięcia.

Hortensje cięłam różnie. Te najmłodsze bardzo nisko. Wycinałam im najcieńsze gałązki. Te najstarsze skracałam o ok. 40 cm.

Miałam pomocnika. Każde źdźbło trawy było świetną zabawką.
Po ścięciu miskantów unaocznił się klon pensylwański. Ładną ma korę.

Róże jeszcze muszą czekać w kolejce do cięcia, choć przyznam szczerze, że denerwująco wyglądają ich badyle.

Gosiek33 17:34, 12 lut 2017

Drażnisz moją wiosenną potrzebę, u mnie zbita biała skorupa
Gruszka_na_w... 17:40, 12 lut 2017

Zachodnia rabata wciąż w jesiennej odsłonie

Uporządkowany wstępnie prawy i lewy półksiężyc

Gruszka_na_w... 17:56, 12 lut 2017

Gosiek33 napisał(a)
Drażnisz moją wiosenną potrzebę, u mnie zbita biała skorupa

Dolny Śląsk ma tę zaletę, że wiosna przychodzi tu stosunkowo najwcześniej. Choć i tam jestem dwa tygodnie w tyle za Wrocławiem. Ale za to do stolicy masz bliżej.

Okolice tarasu i długa prosta, Fajną poświatę daje grupa dereni.

I takie tam na koniec

Migdałek kulturalnie i po cichu zszedł był do migdałkowego nieba. Bardzo mnie kusi, żeby wzdłuż trawiastej ścieżki przy brzegu rabaty dosadzić jakieś niewielkie drzewa. Może wiśnię Kanzan? A może wykopać z zapłocia klony ginnala? Na zapłocie w ich miejsce wsadzić graby... Myślę intensywnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies