Czy taki rysunek będzie bardziej pomocny?
Na razie mam posadzone wzdłuż płotu tuje szmaragdowe.
Między drogą a ścieżkami utworzyły się rabatki o takich właśnie nieregularnych kształtach. Ta malutka przy ścianie domu jest do zagospodarowania, a tą większą obsadziłam bukszpanowymi kulami, runianką i w najwęższym miejscu dodałam lawendę, gdyż tam cień domu już nie dosięga więc lawenda powinna mieć się świetnie.
Myślę jeszcze o jakimś niwaku cisowym obok runianki... :/ . . . . a to zdj. małej rabatki przy wejściu do domu:
No, świeci nieźle, nawet nie zmarzłam Te filary to dom. Aaaaa zapomniałam o kulach! Ok, czekaj, idę sfocić.
Edit: No, mam fotki. Pstryknęłam kule i roczny przyrost na żywopłocie - kule od dołu są zielone, tylko górna część jaśniejsza. A jeśli chodzi o żywopłot, to część oświetlona przez słońce, powyżej hortensji to przyrost (ogrodzenie ma 180 cm).
Jak z ilustracji książki "Sekretne życie drzew" (o tym, że niektóre gatunki drzew są "stadne"):
Nie ma w tej książce ważnej informacji, dlaczego tak trudno innym gatunkom, zwłaszcza świerkom rosnąć przy brzozach. Myślimy, że chodzi o to, że brzozy zabierają wilgotność ze ściółki. Nie jest to problem w przypadku ekosystemów leśnych. O wiele większym problemem jest tzw. "chłostanie". Otóż brzoza szybciej rośnie do góry ale podczas podmuchów wiatru chłosta świerki, tak że te tracą swoje przewodniki i boczne gałęzie. Tak to mniej więcej wygląda. Mieliśmy niesamowitego gościa w Pszczelarni - dendrologa i gleboznawcę z Kanady i tak wiele się dowiedziałam.
Dla wszystkich lubiących naturalne krajobrazy, kilka kroków od mojego domu:
Dla tych, którzy nie mają możliwości wyczarowania we własnym zakresie takich cudów, jak malkul, dzisiejsza około 50cm choineczka z Lidla. Za całe 29,99zł. Zrobiłam fotkę, ale choineczkę zostawiłam w sklepie