Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogrodzie Lorki za zakrętem 11:29, 11 paź 2016

Do góry
lorka napisał(a)
i jeszcze bajzel z usuwania sosny.. miala z 10 m

( dzieki bogu za instagrama heh)

okrpone są takie stare sosny, ale widze że juz po krzyku
Ogród Nety- moje marzenie 11:28, 11 paź 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Na to "wyczucie" potrzeba trochę czasu...u mnie też Szefowa drzewa poprzestawiała i jestem zadowolona z rezultatu. A poprzestawiane trochę już rosną
Mam Nigrę podsadzoną hortkami, niedawno zdjęcie wklejałam, na którym to widać to sobie zobacz

Potem to ustawianie i dobieranie roślin samo już wychodzić Ci będzie, tylko trochę czasu potrzeba, niestety. Danusia jest mistrzem kompozycji i takie rady bardzo cenne. I też kiedyś od Danusi usłyszałam przytnij tuje

A ja niedawno zapisywałam sobie w inspiracjach tą Twoją rabatę Fajnie wyglądają z boku te zebrinusy i później kulki na pniu.
A co do wyczucia- ja chyba potrzebuję bardzo dużo czasu jeszcze....
Podmiejski ogródek 11:27, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
2 duże krzaki (tak ta kalina albo inna odmiana, bo tę trochę mszyca lubi). Możesz dać też japońską (Mariesii, Kilimandżaro) z brzegu (ładnie one na brzegu wyglądają z tą swoją rozpostartą formą, bardzo geometrycznie.

2 duże krzaki, czyli jaśminowiec i kalina? Pęcherznica bordowa jest stosunkowo szczupłym okazem (pokrój do góry) i można ją ciąć.

Jednak pamiętałabym, że mniej znaczy więcej. Zwłaszcza, że miedzy krzaki wchodzą ML.
Jaki ma być efekt końcowy tej rabaty (nastrój?)

Ta kilimanjaro właśnie najbardziej mi podeszła, bo ma poziomy pokrój i będzie mniejsza niż jaśminowiec - wydaje mi się, że to da bardziej harmonijny efekt, niż dwa duże krzaki o tej samej wielkości i pokroju.

Uwierzysz, że na początku planowałam tam: tuję zostawić, potem jedna kalina, dwa jaśminowce i druga kalina w rogu? Tutaj dowód:

a jaki nastrój? próbowałam to już wcześniej opisać. Zasadniczo powinien powstać efekt obfitych, swobodnych ale harmonijnych nasadzeń, łagodzących kanciaste linie rabat i trawnika.
Podobają mi się i bylinowe:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859257620/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859253606/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859242892/

i bardziej mieszane (krzaczaste):

https://pl.pinterest.com/pin/285486063859094701/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/

Mam tylko problem pomiędzy znalezieniem punktu równowagi pomiędzy krzakami (łatwe w utrzymanie ale najczęściej za duże) a bylinami (bogactwo roślinności, ale trudne w utrzymaniu w ryzach i zimą pustki)
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 11:26, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)
Początki jesieni...

świetne to ujęcie, jak ci sie leżało?
Pszczelarnia 11:23, 11 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Ewo, cudnie. Malujesz kolorami i fakturami po mistrzowsku. No brak mi słów, by oddać, co czuję, gdy oglądam Twój ogród.

Tess, wiem, że Tobie mogę zostawić takie surowe zdjęcie. Okna w tej stajni, to nasze dawne okna kuchenne.

Pszczelarnia 11:19, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Astry jesienne:

Dalie na bylinowej:

Nakładające się w obiektywie bylinowe plamy:

I przycupnięte kule (nota bene: w przyszłym roku musze posadzić dalie "lżejsze" i koło siebie w smudze:

Ewo, cudnie. Malujesz kolorami i fakturami po mistrzowsku. No brak mi słów, by oddać, co czuję, gdy oglądam Twój ogród.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:19, 11 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

to się nazywa zwolnienie, a nie leń.

A Em owi trzeba powiedzieć, że owszem bardzo byś chciała, ale sam rozumiesz- choruję.
Czy Ty chciałaś coś ode mnie jesienią, czy mieszją mi sie już sezony?... jakaś sesleria skalną czy coś?
A akanty było widać?- gdzie?

a tu

ja nic nie chciałam chyba ze mam amnezję

a ja mam ci cośik ukopac jesienia czy dopiero wiosną?
Pszczelarnia 11:17, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A tymczasem jesień.

świetne ujęcie! przeslicznei wręcz Ewciu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:00, 11 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
To jest cudne ))))

Chciałabym z mojej palisady zrobic wysoka donice zreszta ona tam miała byc zawsze . Hahah

Zerknęłam juz do Twoich archiwow jak owo cudo tworzyliście i jestem na etapie przekonywania eMa ))))

miłego przekonywanuia <sex>
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:00, 11 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Super z kamykami wygląda
U Ciebie zawsze można liczyć na dokumentację zdjęciową wykonanych prac
Pozdrawiam jesiennie
Ogród Nety- moje marzenie 10:54, 11 paź 2016

Do góry
Na to "wyczucie" potrzeba trochę czasu...u mnie też Szefowa drzewa poprzestawiała i jestem zadowolona z rezultatu. A poprzestawiane trochę już rosną
Mam Nigrę podsadzoną hortkami, niedawno zdjęcie wklejałam, na którym to widać to sobie zobacz

Potem to ustawianie i dobieranie roślin samo już wychodzić Ci będzie, tylko trochę czasu potrzeba, niestety. Danusia jest mistrzem kompozycji i takie rady bardzo cenne. I też kiedyś od Danusi usłyszałam przytnij tuje
Ogród Mirelli 10:51, 11 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Piękne masz te rozplenice
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:28, 11 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Na przodzie bez większych zmian, rabaty oczyszczone, ziemia przygotowana. Czeka na ...no właśnie.... na boskie natchnienie????☺

Ogród na glinie 10:27, 11 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)
To chyba niegłupi pomysł...
a jakiś szerszy kadr dasz radę wrzucić?

narazie mam tylko te fotki co dotychczas

w drugą stronę idą te bergenie co je widać, zielone trzmieliny (na plecach miskany Variegatus), ciemne żurawki i dalej azalie jak na tym zdjęciu od lewej
to przedłużenie tej rabaty do drugiego narożnika

może cyknę potem zdjęcie szersze, chociaż trawa nieskoszona, trampolina przeszkadza itp.

tam w narożniku będą latem białe hortensje, tutaj mają być koralowe jeżówki
a w bliskim sąsiedztwie, czyli na lewo za ścieżką różowe i fioletowe łubiny
Moje małe królestwo 10:21, 11 paź 2016

Do góry
Ewa proszę nie usuwaj piękna róża niech zdobi mój wątek
Ja nie mam Christany ja mam herzogzym von windsor chociaż kwiat mojej w niczym nie przypomina tej pokazywanej w necie myślę,że to pomyłka.

Ostatecznie w przedogródku zdecydowałam się na Giardinię,ale i na Pirouette znajdę miejsce Ogród młody w ciągłej budowie nie dam rady wszystkiego w jeden rok ogarnąć no chyba,że wzięłabym firmę i wszystko za mnie by zrobili. Mam plan na mój ogród i będę sama go realizować w końcu to sama przyjemność
Pszczelarnia 10:10, 11 paź 2016

Do góry
mira napisał(a)
Myślałam ze na talezu mam dużo jarmużu a teraz nie wiem czy nie jarmuza chyba jednak jarmużu w każdym razie pycha bylo.

Dali biala z pierwszej fotki chyba mam musze zanurkowac pod nie to podam ci nazwę jak i dla takiej drobnej. Ta biała byla u mnie najwyzsza i pozna.

Twoje planowanie mnie rozbraja - chyba mam zly czas i nic dobrego w ogrodzie nie widzę tylko mokre flaki wiec grzeje sie u ciebie.

Pozdrawiam

Z tych mokrych flaków próbuję ułożyć kompozycję do zdjęcia:

Planowanie - a tak podchodzę już któryś raz do tego. Ale próbuję się mobilizować i Magnolia coś mi skreśliła, pokażę.

Miro, wyrzuciłam leszczynę, realizuję plan posadzenia (dosadzenia) jeszcze 2 Pissardi/Nigr do jednej już istniejącej.

Jak jedną posadziłam, okazało się, że cisowe półkole nie ma racji bytu i "na już" trzeba wysadzić/przesadzić 6 dorodnych cisów. Dobrze, że będą miały dobre miejsce "pod płotem a nie w warzywnikowej przechowalni. I tak w kółko jest w starym ogrodzie: kołowrotek.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 11 paź 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.
Moje małe królestwo 10:05, 11 paź 2016

Do góry
Tereniu, my biedulki jeszcze walczymy z nasadzeniami i nie możemy cieszyć się dojrzałym ogrodem. Mnie właśnie takie najbardziej się podobają. Pocieszeniem jest to, że roślinki szybko rosną. Bardzo jestem ciekawa Twoich róż Herzogin Christiana. Masz zdjęcia kwiatów ? Mam ją też na liście do realizacji, ale nie na ten rok. Teraz zamówiłam inne. Zapewne w przyszłym roku na nią zapoluję. Nie wiem jak to się stało, że róże tak zawładnęły moim sercem i tych roślin będzie u mnie najwięcej. Tereniu, pytałaś u Ewy o różę Piruette. To żywotna róża pnąca. Bardzo szybko buduje duży krzak. Kwiatuszki są cudne, nieduże, różowe z nutą brzoskwini, lekko pachnące. Jest ich dużo i często kwitnie. U mnie nie przemarzła, nie choruje. Wkleję u Ciebie zdjęcia i jak chcesz to je usunę.

Tereniu, daj znać, czy usunąć zdjęcia.

U nas ciągle pada i nic nie da się zrobić. Nie posadziłam jeszcze wszystkich tulipanów, ale u Ciebie chyba nie lepiej. Róże Nostalgie też kupiłam w tym roku i zbudowała ładny krzak, póki co jestem z niej zadowolona. Myślałam, że kwiat dłużej pozostaje biało-czerwony a on szybko czerwienieje, szkoda. Pozdrawiam cieplutko
Basia - Mój Świat 10:02, 11 paź 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies