Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 17:19, 11 lut 2017

Asiu, powiem szczerze zostawiłabym te pasy i zobaczyła jak to będzie. Chyba że masz inny pomysł na to miejsce. Ja tu akurat nie wiem co by pasowało jeszcze.
makadamia 17:51, 11 lut 2017

Asiu, pomysły są w zasadzie dwa:
albo pasy, albo trawnik i dookoła niego rabaty jak te zalinkowane wyżej.

Ale tak sobie myślę, że przecież nie musisz decydować teraz.
Jak zaczniesz wiosną prace, zobaczysz co i jak Ci wychodzi, to wtedy się przekonasz, która opcja Ci bardziej pasuje.

Możesz przecież zrobić te fragmenty pod sumakami i niwakami, w planach macie też przeróbkę ciurkadełka - to będzie ciężka praca. Pasy można zrobić później.

Ewentualnie możesz zacząć mnożenie rozchodników, traw, bylin - tak czy inaczej będą potrzebne
Margerytka40 18:14, 11 lut 2017

Ja właśnie tez tak pomyślałam. Jak obsadzę to co główne to może w międzyczasie rozwiązania same się nasuną. Zobaczymy.
Ten sam problem mam z drzewami przy ogrodzeniu. Śliwy wiśniowe to wiem na pewno w trójkącie między bramą a rosną ale przy tej drugiej małej nie mam pomysłu. Klony? Tylko jakie. Muszę się trochę poedukować na temat drzew. A może te śś dać przy tej bramie tak trochę odsunięte od tej siatki i jedną wysunąć zupełnie a za nią ścieżkę.
Margerytka40 19:05, 11 lut 2017

Co do przejścia z jednego pokoju do drugiego i jednoczesnym zasłonięciu dalszej części ogrodu przyszło mi do głowy żeby to mniej więcej tak wyglądało

Przy chodniku i tarasie drzewo lub duży krzew,może grupa iglaków otoczona jeszcze mniejszymi. Ta rabata wzdłuż domu przerobiona. Nie,to jednak chyba nie jest dobry pomysł,coś mi tu nie pasuje. Myślę dalej.
Margerytka40 19:13, 11 lut 2017

Ewentualnie możesz zacząć mnożenie rozchodników, traw, bylin - tak czy inaczej będą potrzebne

Będę mnożyć na potęgę. Kupiłam dziś też nasiona lawendy,jeżówek a od dziewczyn mam werbenę i stipę. Kupiłam też jednoroczne astry,goździki brodate,łubin ,onętek,dzwonki skupione.
pestka56 22:06, 11 lut 2017

makadamia napisał(a)
Biorąc pod uwagę, że tuje są duże i trudne do przesadzenia, a pod płotem planujemy derenie, to jestem team #Kasia

Przy okazji, podrzucam fajne zestawienie do wykorzystania:
https://pl.pinterest.com/pin/48202658484437555/

Połączyłabym ją z tym pomysłem i zrobiła tak:
-pas rozchodników
- trawa
- pas pas carexów/seslerii
- trawa
- pas kłosowców/jeżówek (trudno z tej odległości ocenić, co na tej inspiracji rośnie)
i jeszcze, jak się zmieści:
- trawa
- pas wysokiej trawy (miskanty? trzcinniki?) lub hortensji

Poklikaj sobie na obrazki w pintereście to zobaczysz więcej z tych planów a do pierwszego linku są zbliżenia http://dickhuigens.nl/projecten/bunschoten/page:2

Ten drugi ogród to dzieło Oudolfa. Wklejam link do większej ilości zdjęć. Są też widoki z góry. Można ocenić rozmach nasadzeń http://www.scampston.co.uk/at-scampston/walled-garden

Pomysł mi się podoba, tylko wolałabym plamy, a nie pasy. można opędzić wtedy mniejszą ilością nasadzeń w pierwszym roku i potem dosadzać, a efekt już będzie.
Margerytka40 22:49, 11 lut 2017

Kasiu
Może masz rację z tymi plamami,tyle że ja nie chciałabym tam więcej trawnika poza tym kołem wyznaczonym przez Asię. Trzeba by było więc obsadzić dość sporą powierzchnię. To musiałoby być naprawdę fajnie skomponowane.
makadamia 08:22, 12 lut 2017

Asiu, spójrz na 5 minutę tego odcinka. Ten pomysł możesz wykorzystać do swoich pasów (lub plam).
Margerytka40 09:07, 12 lut 2017

Asiu,obejrzałam cały odcinek tak mnie wciągnęło
Fajnie rozwiązane i do ściągnięcia. Przy okazji przypomniałam sobie ,że mam całą masę przywrotnika,którego bardzo lubię
makadamia 09:23, 12 lut 2017

Asiu, po wieczornych przemyśleniach podrzucam pierwszą z wielu (niewątpliwie) wersji do przemyślenia

Podoba mi się środek, nie podoba mi się jeszcze część przy ławeczce.

Na planie 1 kratka= 1 metr czy 0,5 metra? Bo sądząc po zdjęciach, takie rabaty powinny być do ogarnięcia, ale pewności nie mam.

Derenia trzeba od dołu mocno podkrzesać i zrobić z niego wielopniowe.
Brzozę też ładnie wyrównać od dołu i pod nimi zrobić niskie nasadzenia.
Ta rabata i podokienna byłyby dobre na róże i inne światłolubne.

Żółte kółeczko to grujecznik.