Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 13:02, 07 paź 2016

Do góry
Rudzik

sikorka

pelargonia

Kos w czasie kapieli

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:58, 07 paź 2016

Do góry
Koncepcja jest na razie taka:

Na froncie graby pod nogami ze skośna B ukszpany w różnych formach: mam i kulę i stożki. Pomiędzy nie białe tulipany snauper parrot na wiosnę potem czosnki ivory queen. Jako wypelnienie bukszpanow trawa- jeszcze do przemyslenia... puste miejsce wypelni prawdopodobnie runianka a sm róg wysypie szarym zwirkiem i posadze bonsaja.... (nie chce aby deszcz wyplukiwal mi z tego miejsca ziemie na kostke)
Boki to już gorszy problem, bo już rosną brzozy, myślę o takim połączeniu po obu stronach symetrycznie
Z tyłu za brzozami trawy ML, dalej stipa lub miskanty pomiędzy to czosnki Purple Sebastian i tulipany Queen, jako wypełnienie trawa jak na froncie....

Zgrać to razem to zadanie☺☺☺☺
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:58, 07 paź 2016

Do góry
Poidelek mam duzo.Czesc sama robilam z betonu, czesc klulam w kamieniu. Do tego dokarmiamy ptaki, takze latem, w czasie odchowu mlodych. Moje dzieci siedza przyklejone do szyby i obserwuja jak sikorki karmia swoje mlode gasienicami.Do tego nie uzywam niczego do pryskania w ogrodzie, jedynie na koniczyne raz w roku doslownie litr roztworu. Naczytalam sie o wplywie chemii, opryskow na srodowisko i nie, dziekuje.Ptaki jedzac takie opryskane szkodniki umieraja same a w najlepszym razie bede bezplodne. Populacja wrobli spadla o 40 %. Jezeli juz pryskam, to takim plynem dozwolonym w bio ogrodnictwie. Mszyce i gasienice reguluja ptaki.

Ten klon przebarwia sie w tym roku inaczej. Moze na skutek cieplego i suchego wrzesnia. Wczesniej wygladal tak:

a teraz tak, bardziej na czerwono

sangokaku
Ogródkowe perypetie:) 12:47, 07 paź 2016

Do góry
abiko napisał(a)
Chciałabym zmienić ten przedogródek, bo jest dla mnie za smutny. Na jesieni nic się nie dzieje.. żurawki wypadły i chyba ich tu nie chce. Myślałam o trawach.. tylko co, żółte, czerwone? To wschodnia strona. Czy hakonechloe?

Aga z tyłu między buksy jeżówki, na przód np. turzycę bronzitę albo chakonki
Ogród Cioci cz. 3 12:38, 07 paź 2016

Do góry
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:38, 07 paź 2016

Do góry
Na przodzie bez większych zmian, rabaty oczyszczone, ziemia przygotowana. Czeka na ...no właśnie.... na boskie natchnienie????☺

Typografia ogrodu 12:38, 07 paź 2016

Do góry
Typografia ogrodu 12:38, 07 paź 2016

Do góry
jeszcze po kropelce

Ogród Cioci cz. 3 12:37, 07 paź 2016

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 12:37, 07 paź 2016

Do góry
Ogród "dzieje się" od 2006r. Działka 10 lat temu wyglądała tak:

Widok od wejścia w górę:

i w drugą stronę:

Na jednej trzeciej powierzchni wysiał się młodnik sosnowy (wtedy 1-2m wysokości), kolejna 1/3 powierzchni to był po prostu ugór zarośnięty nawłocią, na pozostałej części - pozostałości starego sadu: jabłonie, grusze, orzechy włoskie.

Mała pomoc:

Gleba: połowa to VIz :-/, kawałek IVb i trochę V. To chyba ciut lepiej niż na Saharze.

Ogólne założenia od początku były niezmienne: przede wszystkim nie zespuć tego co już było. Czyli spoglądanie surowym pańskim okiem czy lasek rośnie sam i sam się pielęgnuje (żarcik, żarcik). W lasku, kiedy podrósł, "pojawiły się" wrzosowate. Miało być i jest dość oszczędnie z doborem gatunków i poza okresem kwitnienia różaneczników las wygląda prawie jak las . Przez lasek biegnie podjazd z kostki - żadnej prostej linii. Powyżej lasku powstał po paru latach dom. Wokół domu jest trochę miejsca na rekreację, większe urozmaicenie gatunkowe i trochę linii prostych, nawiązujących do bryły domu (taras, murki, wyniesione rabaty itp). Tył ogrodu (lekkie wzniesienie, może ze 2m na długości kilkudziesięciu m) to stary sad. W "sadzie" również powysiewały się sosny, jawory i dęby, które oczywiście tam zostawiłem. Z czasem pojawiło się tam sporo krzewów liściastych: głównie kaliny oraz parę magnolii. Od niedawna ścieżki obwiedzione są bukszpanami i cisami. Całość ma robić wrażenie swobodnej kompozycji, trochę "parkowej". Porządek jak mniemam wprowadzają właśnie te niskie zimozielone obwódki.

Podstawą ogrodu są dla mnie drzewa, dopiero w dalszej kolejności krzewy oraz cała reszta. Bylin mam niewiele, jednorocznych roślin jak na lekarstwo (czas!). Chociaż w ogrodzie mam swoich roślinnych faworytów, to interesuje mnie raczej ogród jako całość i jako pewna kompozycja, a nie pojedyncze "okazy".

Tymczasem tyle paplaniny, resztę niech powiedzą fotki. Przed ewentualnymi pytaniami postaram się nie wykręcać

Ogród wygląda mniej więcej tak:

Ogród Cioci cz. 3 12:36, 07 paź 2016

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 12:36, 07 paź 2016

Do góry
Tym się pomyliło
Ogród Cioci cz. 3 12:35, 07 paź 2016

Do góry
Podmiejski ogródek 12:34, 07 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ALBO

te 3 zielone kola to poduchy cisowe np skoro juz tak reklamujemy tego cisa

Aniu, dziękuję za pomysł, ale chyba za płytka jest ta moja rabata Na takie rozwiązanie
W najszerszym miejscu ma 2,20
30 cm odejdzie na cisy
co najmniej 50 cm trzeba liczyć na miskanty
100 na hortensje - a i to pod warunkiem, że jakieś mniejsze wybiorę
zostaje mniej niż 50 cm na piwonie podsadzone bylinami i wymieszane z ciskami. Moim zdaniem krótko. Chyba że się mylę
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:34, 07 paź 2016

Do góry
A że stanu obecnego, to na tyłach: jutro wkopujemy ramy, czyli serby. Kupie też 3 milorzeby i dam je jako solitiery do lewego boku najwiekszego tylnego "schodka" wg schemaru:

Wiem, ze schemat nieaktualny bo ani domku dumania, ani dodatkowego tarasu nie będzie, ale rabaty już wyznaczone. PIERWSZE kulki i stożki TRZMIELINOWE już na miejscu. Oczywiście dojdą kulę bukszpanow w swoim czasie☺
Dalej: różaniec przynosi efekty, ☺☺☺bo pomimo niskiej temperatury i kliku dni deszczu: trawka wshodzi- no dobra na razie kilka ziarenek kielkuje☺☺☺
Ogród Cioci cz. 3 12:34, 07 paź 2016

Do góry
Dzisiaj piękne słońce chociaż chłodno
Pograbiłam liście bo mnie na trawniku wkurzają i pofociłam ciut

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:33, 07 paź 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
i takie tam szersze kadry

matko...boisko piłkarskie jak nic możesz robić
Ogród z pergolą 12:27, 07 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Nosz nurde Anka Ja cały wczorajszy wieczór żyłam w przekonaniu że o tych fotach dyskutujemy. Tu są jarzmianki przecie

Nawet jak człowiek poczuje się przez chwilę że jest na bieżąco u ciebie to zaraz ktoś mu uświadomi że wcale nie
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:14, 07 paź 2016

Do góry
Tak zanim wkleję stan obecny...moje pomocnice i po spacerku po ogrodzie japonskim-entuzjastki stylu formowanego☺

Mój przyszły ogród 12:00, 07 paź 2016

Do góry
CD.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies