Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

UrsaMaior 11:42, 07 paź 2016

Ja mam irysy syberyjskie w durnym miejscu i brak innego do przesadzenia, mogę Ci zaklepać.
jankosia 11:42, 07 paź 2016

Bo Łukasz pokazał jarzmianki a ty orliki Ja mam tylko irysy. Ale fioletowe. Mogą być?
anna_t 12:00, 07 paź 2016

UrsaMaior napisał(a)
Ja mam irysy syberyjskie w durnym miejscu i brak innego do przesadzenia, mogę Ci zaklepać.

zaklep
a co byś ty chciała?
mam bordowe żurawki Melting Fire, rozplenica Red Head się wysiała jak przezimuje to tez mogę dać, przywrotnika..na wiosnę może coś wiecej będę miała
anna_t 12:02, 07 paź 2016

jankosia napisał(a)
Bo Łukasz pokazał jarzmianki a ty orliki Ja mam tylko irysy. Ale fioletowe. Mogą być?

ja?? ja cytowałam inspirkę Łukasza i do niej się Danusia odniosła.
niewiem czy mogą być podpytam Łukasza
jankosia 12:27, 07 paź 2016

Luki napisał(a)

Nosz nurde Anka Ja cały wczorajszy wieczór żyłam w przekonaniu że o tych fotach dyskutujemy. Tu są jarzmianki przecie

Nawet jak człowiek poczuje się przez chwilę że jest na bieżąco u ciebie to zaraz ktoś mu uświadomi że wcale nie
Luki 14:08, 07 paź 2016

Ja dobrze wiem, że na inspiracji jest Orlik i to chyba nawet odmiana Ruby Port, ale orliki kwitną troszkę wcześniej, więc ja zmieniłem na jarzmianki, które kwitną troszkę później i zdecydowanie dłużej. W sumie białe kwitną u mnie cały czas
Toszka 14:12, 07 paź 2016

anna_t napisał(a)
Toszko czy sadziłaś byc jeszcze gracka z doniczki czy lepiej go zadołować?

Zadołuj w dołku wypełnionym kompostem. W ten sposób "zahibernujesz", a nie pobudzisz do życia.
Luki 14:20, 07 paź 2016

anna_t napisał(a)

Łukasz im dłużej patrze i czytam tym banan większy
4 już mi się widzi to taki mokry zakątek ma być prawda?chyba jarzę
wroćmy do 6, muszę zadać pytanie pewnie głupie ale się nie znam Hakonechloa macra=hakone Aureola??
i podpowiedz mi jakie azalie być tam widział? jednak
czy bardzo by zburzyło Twoja koncepcję zmienienie tych rododendronów jednak po lini lub w L? bo ja nie chciałabym ich tak w kupie...

W tym miejscu 4 lepiej gdyby było bardziej wilgotno, ja już glinę do ogrodu zwoziłem Pamiętać jednak musisz, że to miejsce od razu takie cieniste nie będzie i troszkę rośliny może Ci jeszcze przez dwa lata przypalać np funkie, chociaż u mnie najładniej rosną właśnie te w półcieniu. Gdy będzie więcej cienia to i tak szybko ziemia nie wysycha.
Hakonechloa macra to podstawowa zielona odmiana, gdy będzie połączona z mocno limonkową funkią i hortensjami o ciemnych liściach taki bodajże jest Silver Dollar to będzie delikatny kontrast zieleni i limonki. Aureola to odmianowa o bardziej żółto limonkowych liściach

Co do różaneczników była dyskusja, że one mało kwadratowe jako rośliny są, dlatego zaplanowałem posadzenie ich w kwadracie by nawiązywały do reszty kwadratów, ale posadzenie ich w rzędzie z trawami też będzie dobre.
Azalie zależy jaki chcesz kolor bo wybór jest od fioletów przez różowe do białych, z białych ja zachwycam się odmianą Schneeperle.
anna_t 14:22, 07 paź 2016

jankosia napisał(a)

Nosz nurde Anka Ja cały wczorajszy wieczór żyłam w przekonaniu że o tych fotach dyskutujemy. Tu są jarzmianki przecie

Nawet jak człowiek poczuje się przez chwilę że jest na bieżąco u ciebie to zaraz ktoś mu uświadomi że wcale nie

Ale przecie ja z Tobą nie o tym wogole piszę tylko o tym co napisala Danusia na poprzedniej stronie. pogubiłas się. Danusia 10:54, ja 11:02 i ty 11:17

nieważne
najlepiej zawsze cytować wypowiedź do której się odnosimy
anna_t 14:28, 07 paź 2016

Luki napisał(a)
Ja dobrze wiem, że na inspiracji jest Orlik i to chyba nawet odmiana Ruby Port, ale orliki kwitną troszkę wcześniej, więc ja zmieniłem na jarzmianki, które kwitną troszkę później i zdecydowanie dłużej. W sumie białe kwitną u mnie cały czas

czyli w tym kwadracie 3 ( Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany) mam zrobić tak jak Ty ustawiłeś i ciaglośc kwitnienie jest?
ja z tym Łukasz mam największy problem bo nie mam kompletnie doswiadczenia..dlatego ufam Ci w 100% uf uf

powiedz mam 2 świecznice w doniczkach sadzić jeszcze czy zadolować?