Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Zacisze Alicji 16:58, 24 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Odzywam się w sprawie lotosow bo też kiedyś je hodowalam do póki mi ich pleśń nie zaatakowała.
Nie widać dobrze w tych słoikach, ale pęd zielony mają bardzo długi za to nie ma korzonka białego.
Wiem, że lotos potrzebuje światła.
Moim zdaniem nasionko jest tak bogate w soki/pokarm, że pęd tak rośnie. A to że długi przyczyną jest dostęp do światła od samego początku.

Po mcu to nie jest tak źle.

Elu! Dziękuję za informacje, pocieszyłaś mnie, że nie jest tak źle. No właśnie lotos potrzebuje światła, a słońca,
ostatnio, jak na lekarstwo, pogoda nie rozpieszcza.
Trudno, co będzie, to będzie.
Ptasi gaj 14:21, 24 kwi 2022

Do góry
Dla Irenki. Jeszcze spójrz na str 3 mojego wątku. To nie jest kocimietka pospolita, na str 3 to groniasta i mam też Wolcers bardziej niebieska.

Ładna ta kocimiętka taka gruba, ja nie lubię kocimiętek za bardzo ale ta ma gęstrze kwiaty i powiem, że fajna
Ptasi gaj 10:23, 24 kwi 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
W Ogrodach o zielonych Progach mają piękne także z liści odmiany kocimiętek

Nepeta x faassenii 'Angel Wings' (Kocimiętka Fassena)

Nepeta x fasseni 'Cats Meow' – tę mam, ale swojej nie pokażę, bo ledwie zaczęła listki puszczać

Kasiu piękna nawet ozdobna z lisci ta Angel Wings. Miałam kupić, ale jakoś tak zeszło, że nie kupiłam.

Trawy tak późno zaczynają u nas bo zimno. Jedynie w 2019 i 2020 o tej porze już miały przyrosty zielone. Za to jesienią są piękne i długo cieszą oko.
Ptasi gaj 08:18, 24 kwi 2022

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Mam 4 rozne odmiany i te odmianowe u mnie tez sie rozsiewaja, choc definitiwnie mniej niz na pospolita.

Kasiu u mnie się nie rozsiewają wcześniej przycinam. Nie dopuszczam do zawiązania nasion. Następne kwitnienie nie nawiąże nasion. Pewnie jakbym zostawiła to by się rozsiały.
Nie mam samosiejek.
To pospolita sieje się i rośnie wszędzie staram się ją usuwać, ale to walka z wiatrakami .
Ptasi gaj 08:12, 24 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, cieszę się, że pamiętałaś o mojej prośbie i chciałaś zrobić mi niespodziankę

U mnie też część traw nie daje znaku życia.
Dzisiaj próbowałam siekierą i łomem zrobić sadzonkę trawy dla Ciebie, ale mi się nie udało
Dość łatwo zrobić sadzonkę jak trawa jest wykopana, ale jak jest w ziemi to horror.

Danusiu a ja wczoraj ukopalam jeszcze dzisiaj róże wykopie.
Podkopalam/odkopalam kępę trawy i później szpadlem dosyć ostrym przycinalam.
Kępka ładna powinna się przyjąć.
Zacisze Alicji 08:05, 24 kwi 2022

Do góry
Odzywam się w sprawie lotosow bo też kiedyś je hodowalam do póki mi ich pleśń nie zaatakowała.
Nie widać dobrze w tych słoikach, ale pęd zielony mają bardzo długi za to nie ma korzonka białego.
Wiem, że lotos potrzebuje światła.
Moim zdaniem nasionko jest tak bogate w soki/pokarm, że pęd tak rośnie. A to że długi przyczyną jest dostęp do światła od samego początku.

Po mcu to nie jest tak źle.
Bawarka 07:50, 24 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Wisnie ozdobne zachwycaja...

Kasiu to jest nie możliwe.
U nas w dalszym ciągu chłodno. Ledwo wszystko z ziemi wychodzi. Ruszyć z motyka na rabaty nie mogę aby nie powyrywać.

W Hiszpanii jeszcze gorzej pada śnieg.
Dzisiaj z samego ranka mamy słoneczko zapowiada się ładny dzień.

Pozdrawiam
Bawarka 07:42, 24 kwi 2022

Do góry
Kasiu będę szczera nigdy jarmużu nie siałam i nie wiem, ale przeszukałam na naszych stronach i podaję linka. Z tego co wyczytałam ogórki to z rodziny psiankowatych a jarmuż kapustnych i nie pasują do siebie.

https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/ogrod-ekologiczny/jarmuz-ogrodzie-uprawiac-go-ekologicznie/
Zacisze Alicji 21:38, 23 kwi 2022

Do góry
Bardzo lubię niebieski kolor. Przeważnie komponuje go z żółtym kolorem. Nakupilam bratków niebieskich i żółtych.

Masz już piękna wiosnę u mnie ciągle zimno. Brak słońca powoduje że ledwo wszystko wychodzi z ziemi.
Niby pąki są, ale leniwie się rozwijają. Czekam aby tylko mrozu nie było.

Elu! Fajne zestawienie bratków, niebieski i żółty do rozjaśnienia i rozweselenia.
Trochę już kwitnie, ale też cały czas zimno i wolno wszystko się rozwija.
Ptasi gaj 20:48, 23 kwi 2022

Do góry

Rozsiewając się kocimiętka to ta paspolita. Te które są wyżej na fotach się nie rozsiewają. Rozsady tylko przez podział kępy.
Niema z nim problemu. Nie wolno ich sądzić w dobrej ziemi lub nawozić potrafią wysoko wyrosnąć.

Mam 4 rozne odmiany i te odmianowe u mnie tez sie rozsiewaja, choc definitiwnie mniej niz na pospolita.
Bawarka 13:13, 23 kwi 2022

Do góry
U Kasi kiedy by człowiek nie zawitał zawsze oko na cieszy. Ma troche przerwy, ale jak wypali to znowu będziemy cudowna przyrode oglądać.

Pozdrawiam

Ela To fakt, przerwy sa, ale staram sie zawsze nadgonic, fotki sa z duzym opoznieniem ale przeciez to nie wyscig Wazne ze sa, prawda?
Bawarka 13:00, 23 kwi 2022

Do góry
Kasiu podziwiam hodowlę lotosow.

Ela, jabys chciala nasionka to powiedz, wysle Ci.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:32, 23 kwi 2022

Do góry
Miluś popatrz na mój wątek na kocimiętki.

Byłam, cudowne
Ogród w Klein Kottorz 07:25, 23 kwi 2022

Do góry
U mnie też nie za bardzo rosną te ostatnio posadzone w zachwyt nie wpadam. Chrobry, Łokietek, Calsap ładnie wyglądają jak są małe potem luźne są.
Mam jednego nie pamiętam nazwy ładnie rośnie, ale w nie dobrym miejscu. Boje się go przesadzić aby się nie zmarnował.
Jestem zadowolona z Nowa Zemla stara odmiana i dobrze rośnie ścisły jest.
Ptasi gaj 17:09, 22 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Ela, dzięki za zdjęcia poglądowe, rzeczywiście piękności. Na dodatek nie sieją się, co jest dla mnie wielką zaletą. T an 3str. boski kolor.

Mówiłam, że ładne. To nie te zwyczajne. W szpaleru piękne. Bzyki ja lubią, a fruczaki uwielbiają. Zetniesz po przekwitnieniu i znowu wypuszcza i kwitnie. U ciebie wcześniejsze wszystko to będzie obłęd cały sezon. Trzeba posadzić w słonecznym miejscu przynajmniej z 3-4 godziny.
W ogródku Martki 23:20, 21 kwi 2022

Do góry
Oj Martuś dawno nie byłam a tu tyle do ogladania.

Piękna ta oranżeria, a koza się zachwycam. Po głowie mi się myśli kłębią może i ja bym taka kózkę kupiła, ale wylot mnie interesuje w twojej oranżerii jakbyś zrobiła fotkę wewnątrz.

Rozpalając nie kładź dużo drewna lepiej dołożyć, niż uciekać od kozy z gorącą.

Przy oranżerii powstała rabata teraz trzeba nasadzic - przeczytałam, że róże w zamiarze. Będa oko cieszyć jeszcze bym dodała stipy i werben.

Mam lenia jutro jadę może się rozruszam. Pogoda byle jaka, ale pracować można.
Słońca i ciepła nam trzeba wszystkim. Tak jak pisałaś kwiecień dawno nie pamiętam tak chłodnego i śnieżnego.
Wczoraj rano u nas biało było.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 22:22, 21 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Piękne te Twoje kocimiętki. Muszę się nimi bardziej zainteresować. Miałam kiedyś, ale nie wiem jaka to była odmiana, bardzo się rozsiewała i jak zaczęłam ją ograniczać, to znikła mi zupełnie, a to bardzo ładna roślina.
Chyba muszę się z nią przeprosić.
Pozdrawiam.

Rozsiewając się kocimiętka to ta paspolita. Te które są wyżej na fotach się nie rozsiewają. Rozsady tylko przez podział kępy.
Niema z nim problemu. Nie wolno ich sądzić w dobrej ziemi lub nawozić potrafią wysoko wyrosnąć.
Zacisze Alicji 22:18, 21 kwi 2022

Do góry
Bardzo lubię niebieski kolor. Przeważnie komponuje go z żółtym kolorem. Nakupilam bratków niebieskich i żółtych.

Masz już piękna wiosnę u mnie ciągle zimno. Brak słońca powoduje że ledwo wszystko wychodzi z ziemi.
Niby pąki są, ale leniwie się rozwijają. Czekam aby tylko mrozu nie było.
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:44, 21 kwi 2022

Do góry
Miluś popatrz na mój wątek na kocimiętki.
Ptasi gaj 19:38, 21 kwi 2022

Do góry
Dla Irenki. Jeszcze spójrz na str 3 mojego wątku. To nie jest kocimietka pospolita, na str 3 to groniasta i mam też Wolcers bardziej niebieska.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies