Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 18:09, 07 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu, jak Ty masz pięknie, pooglądałam w zachwytach. Ten zakątek jest magiczny. Moje penstemony, te o które pytałam co im może dolegać, też cierpiały z powodu mrówek. Tych mnoży się u mnie wszędzie na potęgę. Olivia już za moment da pokaz
Masz śliczną kolekcję host!
Bawarka 12:39, 07 cze 2022

Do góry
Dzięki Kasiu za odpowiedzi. Ja też w tym roku posiałam nasiona licencjonowanych Jeżowek już posadziłam sadzonki dosyć spore do gruntu. Wiem, że nie mają tych samych cech. Ale widziałam takie jeżówki u Anabell z żywopłotki cisowe i wiesz jakie nie powtarzalne kolory kwiatów wyrosły.
Tak mi się spodobały, że sama zasiałam.
Trzeba siać robić doświadczenia ku naszej radości co wyjdzie z tego.

Piwonie piszesz po okwitnieciu to spróbuję, tylko u mnie wszystko późniejsze.

Jedna z moich jarzmiaek to taka biel biała opalizująca.

Ty masz taką zimę, że wszystko przeżyje nawet woda nie zamarza

Dobrego dnia

Ela, tak, sianie i pozniejsze oczekiwianie, to sama radosc i podekscytowanie, to tuptanie do- bo moze, a noz juz cos wyszlo, to myslenie przed zasnieciem, bo byc moze juz jutro...To radosc w tworzeniu wlasnego swiata. To nowe zycie ktoremu dalismy tchnienie.
Jarzmianek odmian jest sporo, co jedna to piekniejsza. Osobiscie najbardziej lubie biale, tak jak juz pisalam, aczkolwiek, ostatnio, kupilam...Star of Beauty Nie moglam sie jej oprzec a innych nie bylo, musialam cos kupic
Elus, temat bawarskiej zimy wielokrotnie pokazywalam. Mieszkam pod Alpami wiec i klimat gorski, ale w tym roku dopiero wiosna mielismy trzy dni, a raczej noce -10. Reszta zimy byla nad wyraz lagodna( porownujac do poprzednich)
Lotos przezyl pod lodem
Z opowiesci zaprzyjaznionego botanika, dowiedzialam sie, ze lotosy rosly u nas bez problemow. 10.000 lat temu.
Wiec moze przetre sciezki z zaproszeniem ich ponownie?
Ptasi gaj 08:11, 07 cze 2022

Do góry
Cd

Elu fantastycznie u Ciebie Ten irys przepiękny.

I ten zakątek jak jakiś tajemniczy ogród.

Elu, czy możesz pokazać jeszcze swoje suche oczka?
Jesteśmy na etapie dziury, wyłożyliśmy geomembraną, będziemy sypać kamienie i tak się zastanawiam nad roślinami w kastrach Kusi mnie, żeby zrobić takie mini oczka w kastrach

CD

Ogrodowe wariacje 07:46, 07 cze 2022

Do góry
Aneta bardzo ładnie. Zaskoczyła mnie ta kostka szeroka. Może i ja tak zrobię w przyszłym roku albo jesienią. Wywalę granitowa przez którą mam wiele dodatkowej pracy.
Wgryza się trawnik w kostkę i zwir
Ptasi gaj 23:14, 06 cze 2022

Do góry
CD

Osobiście wysiane z nasion licencjonowanych Jeżowek ciekawe jakie będą

Ptasi gaj 23:11, 06 cze 2022

Do góry
CD

Jesienią 2020 roku posadziłam te czosnki wyrosły tak z każdej cebulki jeden kwiat

Cebulki się rozmnożyły w tym roku jest ich tyle z jednej nawet 5 kwiatow

Ptasi gaj 22:58, 06 cze 2022

Do góry
CD

Posadzona w zeszłym roku

W środku postemona mrówki kopiec sypały

Ptasi gaj 22:51, 06 cze 2022

Do góry
CD

Róża Oliwia

Dębowe zakątki 22:21, 06 cze 2022

Do góry
Aniu wiesz ummnie co niektóre szałwie omaczone przezimowały ciekawa sprawa. Moje co wysialam już są w gruncie dobrze się przyjęły i rosną.

Też czekam na rozkwit iryskow jedne już kwitną, ale tegoroczne zakupy jeszcze w pałacu.

Syberyjski nie za bardzo w tym roku u mnie kwitnie. Muszę rozsadzić bo kępy w środku opustoszały.

U mnie nie przezimowały szałwię,
Nie mam zimujących. Irysów mam kilka.
Ale te co mam to też cieszą.
Syberyjski u mnie już sporą kępę zbudował i fajnie. niech kwitnie
Dębowe zakątki 22:16, 06 cze 2022

Do góry
U mnie też drzewa padły w ciągu 2 tygodni w zeszłym roku. Piękny czerwony buk i jodła kanadyjska.
Pięknie rosną i nagle coś się dzieje.
Magnolia zolta tak samo kwitła i przyjeżdżam za 3 dni magnolia oklapnięta i nic nie pomogło. Później zobaczyłam że była bez korzenia.
Kreta można upolować a ta cholerę nie.

Spróbuj te kostki co Sylwia poleca.

Jeszcze odnośnie rodka. On nie ma też żelaza. Koniecznie ta miksturę Bogdzi musisz podlać i opryskać.
Gdzieś mam zapisana wiem, że żelazo + pinit + florowit nawóz do kwiatów. Można też podsypać siarczanem amonu.

Nie miałam do tej pory takiego doświadczenia ogrodniczego,żeby drzewa mi padały przez jakieś szkodniki. takie jak ten karczownik.Ech
nie miałam czasu ostatnio ale jutro poszukam tych kostek. Może będę wiedzieć w ogrodniczym ?
Szkoda Elu i twoich drzewek.
Dzięki za cenne rady co do rododendrona
Tak zrobię.Tylko muszę kupić to wszystko.

Zakwitły pierwsze róże.
W moim małym ogródeczku II 21:49, 06 cze 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Tak jak pisałam we wcześniejszym poście do Ciebie byłam w Zakopanem. Oczywiście nie chodziłam po górach. Byłam podwożona do zaplanowanych, atrakcyjnych dla mnie miejsc. W Dolinę Strążyską poszłam tylko 1700 kroków, bo trzeba przecież jeszcze wrócić. Jak wiesz u mnie kiepsko z chodzeniem i muszę dobrze planować każde wyjście. Każdy nowy widok cieszył mnie ogromnie, zwróciłam też uwagę na różne kwiatuszki dziko rosnące. Były tam całe łany żółtych pierwiosnków. Strumień i drewniane mostki, oraz piękny widok na góry to coś co przyciąga mnie jak magnez. Ceny prywatnych parkingów zwalają z nóg, tuż przy wejściu do doliny 30zł za zostawienie samochodu. Nie było wyjścia, bo od miejskiego parkingu spory kawałek, a ja wolałam spacerować po dolinie niż chodnikiem wzdłuż ulicy.

Pod reglami wejście prawie do wszystkich dolin w Tatrach. Często kiedyś bywałam w Zakopanem. Kiedyś wybrałam się z Mają na 2 tygodnie i zwiedziłam dużo nawet weszlysmy na Kasprowy. Bardzo mi się podoba Dolina Białego potoku.Teraz bym już nie weszła też ze względu na nogi. Tylko po płaskim.

Dorotko pięknie wyglądasz nie wtajemniczony nie powiedziałby że masz takie problemy ze zdrowiem.
Najważniejszy jest silna wola i ochota do życia.

Powojnik piękny.. jaka szkoda, że u mnie magnolia, powojnik Montana nie mogą specjalnie rosnąć.

Dorotko przejrzałam pięknie masz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:11, 06 cze 2022

Do góry
CD

Przepiękna azalia "Schoneegold" jak ktoś lubi biały kolor. Spróbuję dokupić jak dostanę

A to zakupy tegoroczne jeszcze nie posadzone. Eskimo biały ma duże przyrosty

Ptasi gaj 19:58, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:52, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:46, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:41, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:35, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:25, 06 cze 2022

Do góry
Cd

.

Ptasi gaj 19:17, 06 cze 2022

Do góry
Monarda

Już przekwita

Ptasi gaj 19:09, 06 cze 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu ślicznie masz

u mnie też nie ma chętnych do prac ogrodowych .....ale liczę na to ,że kiedyś się im zachce -jak się jest młodym ,to ma się inne priorytety

Berberysy świecą na rabacie -piękne są -moje zeszłoroczne ,to takie maleństwa jeszcze ,że trzeba ich szukać ,a Twoje z daleka gwiazdorzą
Rodki też czarują

Pozdrawiam

Magda jak przyjeżdżają to tylko na ognisko czy grilla.
Na 2 dni jest, pościele zmień porządki zrob, ugotuj itd.
Taki mam z nich interes.

Lubię berberysy ale te kolce.

Może inne foty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies