Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:22, 22 lis 2016

Do góry
tak toczyły się mozolnie prace montażowe

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:08, 22 lis 2016

Do góry
przy wejściu z góry do ognicha
tych na zimę nie zabieram

paprocie teraz suche, ale trzmielinka z tych co się na różowo przebarwia

w jednej z kanek wiosną osy gniazdo sobie mościły
nie wiem co zrobić z budlejami bo jeszcze zielone
Trawy, które nie kwitną/pylą - dla alergika 18:06, 22 lis 2016

Do góry
Witajcie, bardzo podobają mi się trawy ale do tej pory unikałam ich w ogrodzie. Syn jest alergikiem i nie chciałam mu, i całej rodzinie, dokładać dodatkowych atrakcji. Gdziekolwiek nie czytam o trawach to albo są to ewidentnie trawy kwitnące (zdjęcia głównie pokazują je w takim stanie) albo nie podawane są informacje o kwitnieniu co nie oznacza, że nie kwitną (patrz hakonechloa). W związku z tym chciałabym stworzyć taką listę traw bezpiecznych dla alergików. Będę wdzięczna za waszą pomoc w tym temacie.

Na razie na liście mam:
1. Imperata cylindryczna Red Baron - piękna czerwona, niska trawa. Wieloletnia. Pięknie się prezentuje w dużej, jednorodnej ilości jak np. u Oli

2. Rozplenica Vertigo - czarna, wysoka (moja ponad 130 cm urosła więc jej 70-90 cm katalogowe to mit - poniżej jak wyglądała we wrześniu tego roku). Jednoroczna w naszym klimacie, choć niektórym się podobno udaje przechować w ogrodzie zimowym czy garażu.

3. Poniżej Vertigo na zdjęciu rośnie tatarak chyba trawiasty (tu mam wątpliwości bo nie było odmiany na doniczce) - bylina w sumie nie trawa ale trawowata w wyglądzie. Trochę mnie denerwuje bo rośnie nieuporządkowana, rozkłada się tylko w jedną stronę ale lubi wilgoć. W miejscu, gdzie u mnie rośnie to akurat zaleta.

4. Konwalnik choć to też bylina taka trawowata. Najpiękniej z jasnymi roślinami się komponuje np. jak u Danusi na zdjęciach z żurawkami

5. Hakonechloa - mam odmianę all gold od chyba 3 lat - u mnie do tej pory nie kwitła ale podobno potrafi. Więc w sumie ta jest pod dużym znakiem zapytania. Jak zacznie kwitnąć - będę musiała się pozbyć ;-(

Czy moglibyście podpowiedzieć inne ciekawe trawy z waszych ogrodów, które nie kwitną lub kwitną bardzo rzadko?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:02, 22 lis 2016

Do góry
a to nasza siewka z szyszki jedyna, którą dla siebie zostawiliśmy bo pierwsza była

muszę ją eksmitować w inne miejsce bo pod perukowcem sobie urosła
Moja bajka 17:58, 22 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasiu, cudne ujęcie
Co to za kłosy?
W kamiennym kręgu od początku 17:57, 22 lis 2016

Do góry
GorAna napisał(a)

Wpadam, żeby podzielić się z Wami moją radością....obraz już jest na swoim miejscu

tutaj na ścianie w towarzystwie poprzednika

Aganiu pięknie obrazy wyglądają
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:56, 22 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mam agregat prądotwórczy, ale do przywleczenia dziada i podpięcia potrzebuję męża, a jego akurat cały dzień nie było. Bo nieszczęścia chodzą parami.. a jak się zbiorą to i stadami..

Zima poszła do morza... na razie.. ale mi to ani ziębi ani grzeje.. do ogrodu nie pójdę i tak z braku czasu i choroby.. to już dwa powodu, że wszytko leży odłogiem. Śnieg zakrył wszędobylskie liście i inne paskudne elementy.. teraz się odkryło.

Na tarasie liści leży grubo..

Focie zaokienne... patrzymy do góry tam ładniej..

Spoko Mała u Ciebie się musi poprawić bo te stada to chyba teraz do mnie przyszły
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 17:53, 22 lis 2016

Do góry
I jeszcze jedna ważna zmiana. Pojawił się strażnik ogrodu, tępiciel kretów Poznajcie Gustawa

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 17:50, 22 lis 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
To ja pokażę Wam moje najnowsze dzieło.

To obraz mojego ogrodu, wyhaftowany krzyżykami.

Tak wyglądał po ukończeniu, jeszcze na krośnie.

tak po oprawieniu

tak wygląda zdjęcie, które przetworzyłam na krzyżyki

Tutaj na ścianie w towarzystwie poprzednika.

Aniu, zbieram szczękę z podłogi i chylę czoła przed Mistrzem . Nie do wiary jakie piękne i to wszystko Twoje rączki zrobiły. Podwójny sukces, bo żeby mieć takiego pięknego modela to najpierw musiałaś go stworzyć .
Ogród Loczka 17:50, 22 lis 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Dla miłośników leśnych klimatów

fajowo
Rododendronowy ogród II. 17:48, 22 lis 2016

Do góry
A u mnie w całym ogrodzie kwitnie tylko jeden malutki kwiatusze ale za to jaki kolor ma....

Pszczelarnia 17:48, 22 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mam pytanie do znających się na rzeczy.
Czy taką lampę można powiesić pod sufitem w łazience (nie będzie wisiała nad wanną tylko w pomieszczeniu łaziebnym). Nic się nie stanie przewodom i bezpieczeństwu użytkujących? Sprzedawca był sceptyczny.

Nie wiadomo jak naparuje pomieszczenie czy się na kloszu skraplać nie będzie....no i przy zmianie żarówek, czy przy wilgoci nie porazi???
No i ewentualnie gdyby się para w przewody dostała to może różnicówkę wybijać chyba
Ale ja nie spec i się nie znam , a lampa śliczna
Tu ma być ogród :) 17:46, 22 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Obyś wróciła zadowolona z tego obchodu
A ja właśnie wypatrzyłam, że dwa różowe zakwitły, źle je oceniłam.

ooooooooooooooooooooooooooooo
weźmiesz sobie wykopiesz na święta do domu
W kamiennym kręgu od początku 17:46, 22 lis 2016

Do góry
Świecący modrzew w dzisiejszym słońcu.

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 17:44, 22 lis 2016

Do góry
Dzień dobry wszystkim zaglądającym Ja czasem zaglądam na O., ale jakoś nie umiem regularnie pisywać. Co nie znaczy, że całkiem nic się w ogrodzie nie dzieje. Dzieje się, ale w innych sferach też się dzieje i ogród, a zwłaszcza pisanie o nim, schodzi na daleki plan. Żebyście nie musieli wierzyć na słowo, kilka fotek z dziś, więc szarych i smutnych, ale myślę, że istotne zmian dojrzycie

Tył się nie zmienił, tylko perukowce "troszeczkę" podrosły

2015r.

2016r.

Powstał również warzywniak w miejscu dawnego rumowiska - gruzowiska

2013r.

2016r.

A tuż obok wędzarnia:

i kawałek rabatki przed nią:

A tu jest naszykowany dalszy ciąg rabatki, który czeka na wiosnę

Jeżeli komuś uda się dostrzec różnice w kolorze trawy, to pędzę wytłumaczyć, że to są miejsca po zlikwidowanej piaskownicy i ściętym orzechu.
Typografia ogrodu 17:43, 22 lis 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pozdrawiam

a ty znowu lezysz?
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 17:43, 22 lis 2016

Do góry
To ja pokażę Wam moje najnowsze dzieło.

To obraz mojego ogrodu, wyhaftowany krzyżykami.

Tak wyglądał po ukończeniu, jeszcze na krośnie.

tak po oprawieniu

tak wygląda zdjęcie, które przetworzyłam na krzyżyki

Tutaj na ścianie w towarzystwie poprzednika.
Pokażę nasz ogród 17:42, 22 lis 2016

Do góry
Nie bij Bardzo przepraszam...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:37, 22 lis 2016

Do góry
I małe porównanie na przedpłociu.

Maj 2015.

I listopad 2016.

Ogród z widokiem na jezioro 17:35, 22 lis 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Chora jestem i dziś leżałam w łóżeczku, jutro do pracy, jak nie będzie lepiej biorę wolne. Piszącym odpiszę jutro

Dzisiejsza perspektywa

do czego to doszło....żeby fotografować własne nogi
Jak tam zdrówko?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies