Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016
16:20, 08 paź 2016
Frezje? Miałam, Bogusiu. Dostałam jako gratisy przy jakichś zakupach. Wsadziłam wiosną i długo musiałam czekac na kwiatki, zakwitly dopiero we wrześniu. Ale jako roślina ogrodowa mnie nie zachwyca, i mimo, że pachnie, to w ogrodzie ładnie się nie prezentuje. Takie szablaste liście jak u mieczyków, tylko mniejsze i pokladają się po ziemi, a dopiero kwiat idzie do góry z łodygą. Lepiej już je sadzić w donice W cieplejszych rejonach Europy wysadzają frezje przed zimą, ale u nas wymarza. Sadzone wiosną wykopuje się tak jak mieczyki i tak też z nimi się postępuje przez zimę. Wysadzamy po przymrozkach w maju.
Kiedyś w szklarniach ogrzewanych była to popularn a roślina towarowa, ale koszt uprawy i ogrzewania był zbyt wysoki i przestała być modna.
Pomysłu na kupowanie frezji nigdy nie miałam. Wolę mieczyki, chociaż też mam ich mało w ogrodzie.
Kiedyś w szklarniach ogrzewanych była to popularn a roślina towarowa, ale koszt uprawy i ogrzewania był zbyt wysoki i przestała być modna.
Pomysłu na kupowanie frezji nigdy nie miałam. Wolę mieczyki, chociaż też mam ich mało w ogrodzie.