Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 17:34, 18 lis 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Moje wczorajsze zakupy giełdowo-sklepowe.

no zakupy super, ale jaki będzie fantastyczny wianek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:30, 18 lis 2016

Do góry
Pozostało jeszcze pokazać giełdowe błyskotki.
Macham do wszystkich

Jak na srokę przystało błysk musi być

Jeszcze jakieś druciki i podkład słomiany i to wsio

Teraz idę wysłać wszystkim instrukcje na bombeczkę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:25, 18 lis 2016

Do góry
Dla Edytki zostawiam kwiatka, o którym była mowa

Drugi jest za płotem ale tam już troszkę inny rosnący bardziej w takie miniaturowe drzewko. Jak widać cały czas tworzy taką peruczkę. Jak pędy dorastają do 'ziemi' to obrywam je by cały czas były tak nad ziemią. W ogóle o niego nie dbam, a rośnie
Miejski ogród w wersji mini 17:17, 18 lis 2016

Do góry
Dzisiaj po zimie nie ma już śladu. Cały śnieg stopniał. Pod świerkami znalazłam za to całkiem sporo grzybów. Nie wiem tylko czy to dobrze czy źle.
Ogród przydomowy - Hosty 16:54, 18 lis 2016

Do góry
Pod czeremche trafiły jeszcze dwie trzmieliny.
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:52, 18 lis 2016

Do góry
ogrom pracy za mną i nie mniej przede mną
"tymi rencami" wyrąbane i przywiezione z lasu teraz cięcie i układanie a za rok może dwa (góra trzy )do kominka

i za jakie grzechy tak się męczę
Bukszpan (Buxus) - uprawa 16:46, 18 lis 2016
Do góry
uwazam ze to wina odmiany ...bo obseruje moje bukszpany i mam takie foty co potwierdzają fakt że sa odmiany bukszpanu rudziejące i nierudziejące (tyle że zwykle kupujemy je jako NN i nie wiemy czy zrudzieja czy nie )

na mojej obwódce doskonale widać róznice w bukszpanach

sierpień 2016 - gdzie widać różnicę miedzy odmianami

i dziś

a tu ruda kupka kulka a za nią zieleniutki stożek

jednym słowem ...szkoda ze sprzedawcy nie wiedza takich rzeczy i nie opisuja tego na metkach ...rudziejących nikt by nie kupował

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 16:39, 18 lis 2016
Do góry
nawigatorka napisał(a)
Justyna te Twoje to ja bym do grzyba zaliczyła właśnie...

hmmm ...dementuje plotkę

grzyb wygląda tak ..bukszpany zaczynaja łysieć od dołu..... zdjęcie z tego roku z sierpnia 2016
na dzień dzisiejszy wiekszość z tych krzaczków odzyskała wigor i ma nowe liscie ...i nie sa rude

a to zdjęcie tej samej obwódki co powyżej ...tez robione w sierpniu 2016 ...widać różnice że to dwie różne odmiany bukszpanu ...i ta bez przyrostów aktualnie jest zrudziała

obwódka sadzona w 2014r kupowałam bukszpany w rożnych miejscach ....i to jest efekt miau ....nie koniecznie udany ...ale co zrobić ...przecież nie będę wymieniać całej obwódki ...muszę z tym zyć

i kazdej zimy ten kawałek był rudy

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:07, 18 lis 2016

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ewa, a jaka to odmiana tulipana z Twojej wizytówki - tego ciemnorozowego (nie wiem czy to ten sam)

sliczny jest!

Tak, ten ciemnoróżowy to ten sam. To jest Negrita
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 16:05, 18 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Połączyłabam te koncepcje i wyszło mi coś takiego:

Z tego na kulce zrezygnowałam, bo faktycznie trudno będzie dostać tak wysoko szczepione drzewko. Poza tym, pod oknami przydałyby się masywne krzewy i razem z masywną koroną to by już za ciężko wyglądało.

Zrobiłabym kompozycję stożkowo-kulkową, z boków posadziła hortensje, fa froncie, jako obwódka - carexy, po obu stronach rabaty - "murek" bukszpanowy. A pomiędzy nimi - mieszaninę hostowo-bodziszkowo-trawiastą.
Jeśli chcesz bardziej kwitnąco, to zamiast host np.: liliowce i orliki podobno dają radę w półcieniu.

Wracając do rabaty pod oknami,jakie stożki tu polecacie?
Do tej rabaty dopisałam na listę cieniolubne:kopytnik,miodunkę,tojeść rozesłaną która pieknie wyglada z bukszpanem,żurawkę citronella,carex elata aurea,hakonechloa macra
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:05, 18 lis 2016

Do góry
Zbyszku, robota była zrobiona prawie, tyle, że ogarnęłam po kątach co nawiało i schować się zapomniało.

Tak , Zbyszku zamykam furtkę. Może jeszcze w jaki ciepły słoneczny dzień zaglądnę, ale drogę muszą wykończyć, między sprzętem i robotnikami się przemykałam. Dobrze, że w kaloszkach. Ale do domu wracałam w nich niczym z wykopów glinianych. I to przez całe miasto! Ale sie pewnie ludziska dziwowali. Taka ufajdolona!

Już nic nie sadzę, nic nie sieję, co miałam zrobić, zrobiłam, a czego nie zrobiłam, zostanie do roboty na wiosnę.

Dziękuję wszystkim za wsparcie i zachętę do prac ogródkowych, teraz będziemy się wspierać, by przetrwać czas zimowy. A już jak przyjdzie ŚW. Agnieszka, będziemy wyciągać nasionka z mieszka. I odliczać dni do 1 marca.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:52, 18 lis 2016

Do góry
Zapraszam na ciacha
Pszczelarnia 15:45, 18 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nic się nie stało, jabłonka piękna, mogłaby być moja

Ta jest moja:

cudne Ewo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:43, 18 lis 2016

Do góry

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 15:43, 18 lis 2016

Do góry
Dzięki za radę, tak też zrobię, że go w całości usunę. Jednak na drugim jałowcu na samym czubku zauważyłam też zmianę koloru ( widoczne na zdjęciu) czy to samo zaczyna brać i drugiego. Może jakoś tego uda się uratować, bo widać, że to początki dopiero.
I co to w ogóle jest za choroba, czym są porażone te pędy?
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:28, 18 lis 2016

Do góry
Ewa, a jaka to odmiana tulipana z Twojej wizytówki - tego ciemnorozowego (nie wiem czy to ten sam)

sliczny jest!
Mój mały ogródeczek :) 15:14, 18 lis 2016

Do góry
agnieszka_m napisał(a)

Jakie kochane
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:13, 18 lis 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
pytanie za punktów 100

Mam na skalniaku/górce czy zwał jak zwał wsadzone 4 szt variegatusa - czy wsadzić coś do środka ???
Jezeli tak to co ???

wygląda to teraz tak, ale jak obetnę trawy na wiosne to jest łyso

Pytanie za 100 punktów - w jakiej rozstawie są posadzone trawy.
Min. rozstawa 120cm, wielkość docelowa 150cm szerokości i 200cm wysokości.
Jak dla mnie korona drzewa wystająca z traw - nie za bardzo, kolumnowe nie urosną - stłamszone bez światła.
Dopóki trawy są młode można zmienić układ - takie kombinacje wg mnie.
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:53, 18 lis 2016

Do góry
Alicja to z 2013 roku przesadziłem ją pod pergolę do prowadzenia na płasko z wygibasami

puszczona luzem nie jest zbyt ciekawa (w małym ogrodzie)

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 14:49, 18 lis 2016

Do góry
U mnie ciemiernik tez ma pączki

I RH

i coś tam do życia jeszcze sie pcha!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies