Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:21, 07 lis 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
u nas te bardzo jesiennie. Dziś nawet ładnie:

Jak to dobrze widzieć, że i Ty Marto lubisz kulki. Ja bardzo.

W kamiennym kręgu od początku 14:19, 07 lis 2016

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Aneczko Kochana pięknie jest
Buziaki ślę.

Basiu, dziękuję bardzo
Mam nadzieję, że ta rabatka będzie mnie w przyszłym roku bardzo cieszyć
Trzeba trochę ją dopieścić i poczekać aż rośliny podrosną
W kamiennym kręgu od początku 14:16, 07 lis 2016

Do góry

Aneczko Kochana pięknie jest
Buziaki ślę.
W kamiennym kręgu od początku 14:14, 07 lis 2016

Do góry
Aster jeszcze kwitnie.

Pozdrawiam zaglądających
W kamiennym kręgu od początku 14:13, 07 lis 2016

Do góry
Obrazki w nawiązaniu, do ostatniego artykułu Danusi
Cegła ze starego domu.

W kamiennym kręgu od początku 14:11, 07 lis 2016

Do góry
Tak już chyba zostanie do wiosny, trzeba jeszcze trochę zebrać darni, dosadzić krzewów, co to ich w szkółce zabrakło i będzie się można cieszyć barwnym dywanikiem

Pszczelarnia 14:09, 07 lis 2016

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 14:08, 07 lis 2016

Do góry
Dzisiejsze kolory

Pszczelarnia 14:05, 07 lis 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.

A nieukorzeniowne trawy nie zmarzną? Nie wygniją w zimie i właśnie wiosną? Jak rozdzielisz trawy wysokie w maju, to też pokażą swoją urodę (zakwitną), wiadomo, że podzielona kępa będzie szczuplejsza.

W kamiennym kręgu od początku 14:01, 07 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu, nieustannie podziwiam twoje rekodzielo i ogród

Miło mi, Irenko
Pozdrawiam dzisiejszym słonkiem

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:50, 07 lis 2016

Do góry
Martuś
Jeszcze rozmyślam nad tym kawałkiem trawnika (ze znakiem zapytania), który mi wypadnie ... tam jest taki ładny kształt szkoda mi trochę ...
I jeszcze rozmyślam nad tym jak w te wszystkie zmiany wpisze się nawadnianie? po murkach ma się podlewać? jakie szerokie powinny one być?
Pszczelarnia 13:42, 07 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pestko, co to znaczy jesienią? Kiedy?

Mnie się wydaje, że trawy od sierpnia zwalniają i nie mają takiego wigoru jak sadzone/dzielone w kwietniu/maju.

Sesleria Heuflera, rekordowo przyrasta:

Śliczne seslerie

Wiele traw wysokich w pełni rozkwita dopiero we wrześniu, więc trzeba się nacieszyć ich urodą. Dzielę więc dopiero w październiku i rozsadzam.
Póżna jesień jest dla mnie bardziej komfortowa jeśli chodzi o rozsadzanie traw , kiedy one już śpią.
Potem wiosną nie ma tego efektu zwolnienia wzrostu. Ruszają i jest to szybsze niż u tych podzielonych wiosną.
Zdarzyło mi się też wiosną, że długo był śnieg, potem mokro, a potem trawy ruszyły jak na wyścigach i nie zdążyłam podzielić.
Poza tym wiosną niektóre mają już całkiem duże kiełki schowane w ziemi. Łatwiej je uszkodzić.
Droga do spełnienia 13:36, 07 lis 2016

Do góry
wersja amanogawami i na czerwono ambrowiec slender
Droga do spełnienia 13:31, 07 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Kamilko, ja to bym w ogóle przy ławce więcej dała żeby była w "kwiatach" i chyba bym róg zaokrągliła. O tak:

Tam gdzie masz taczkę i z drugiej strony duże białe hortensje?

tu twoja propozycja
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:26, 07 lis 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Ewuś, ten kolor mnie zaskoczył Myślałam, że ta mi zaginęła
Sliczne zdjęcia im zrobiłaś. A ta Twoja ma obłędny kolor.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 13:24, 07 lis 2016

Do góry
A to moja propozycja: powojniki, krzewuszka, tawulec.
Latem i jesienią
Droga do spełnienia 13:24, 07 lis 2016

Do góry
trochę tylko i zaokrąglić bardziej przy świerku
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:52, 07 lis 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Agatko, bardzo dziękuję za nasionka Dzisiaj dotarły Powiedz jak je siać i kiedy? Mam je stratyfikowac czy normalnie do wiosny przechować i siać do gruntu?
Ja to kiepska w sianiu jestem, nic mi nie wschodzi albo nie rośnie więc proszę " jak krowie na rowie" wytlumacz

A więc tak. Pegasus to rozplenica jednoroczna. Nie wymaga stratyfikowania. Trzeba uważać, żeby nasiona nie zmarzły bo Przemkowi przez to nie wykiełkowały. Wysiewa się ją wczesną wiosną. Ja to robiłam gdzieś z początkiem marca. Na parapecie w domu w wielodoniczkach. Ziemia powinna być lekka-kupiłam trochę takiej do wysiewu, a trochę też mieszałam taką kupną w workach z piaskiem i perlitem. Ważne by nie wysiewać po jednym nasionku do doniczki ale po kilka lub nawet kilkanaście-wtedy są ładne, gęste kępki-szybszy efekt po wysadzeniu w połowie maja do gruntu.
Potem zaryzykowałam i pod koniec marca wysiałam je też w gruncie w nieogrzewanej szklarni. Również ładnie wzeszły i dogoniły te wysiewane w domu.
Ta trawa szybko kiełkuje. I dość szybko przyrasta. Jak każda kiełkująca w domu roślina potrzebuje stałej wilgotności i koniecznie jak najdłuższego dostępu do światła. Moje stały ciągle na parapecie. W zależności jak masz ciepło w domu tak będziesz musiała dbać o wilgotność. Macaj i sprawdzaj Im cieplejsze dni tym częściej wystawiałam je na dwór na słońce i na noc chowałam spowrotem. W połowie maja wysadziłam na miejsce stałe. I tak rosły do października. A po dojrzeniu nasion-widać to bo same odpadają-zebrałam i schowałam do domu.
Nie wiem czy zdążyłyby zakwitnąć gdyby je siać do gruntu w połowie maja.. więc nie radzę takiej metody na pierwszy raz.
Przechowaj je przez zimę w chłodnym i suchym miejscu. W tej papierowej kopercie będzie im najlepiej. Powodzenia. Ja też dam znać jak będę swoje wysiewać.
Tak wyglądają kilka dni po skiełkowaniu:

Pszczelarnia 12:45, 07 lis 2016

Do góry
Azalie pontyjskie świecą kolorem:

Dereń kousa też:

Coś opiera się chłodom:

Ten sadziec 'Chocolate' zaczął w tym roku kwitnąć bardzo późno:

O tej róży (Iceberg cl.) piszą, że lubi łapać plamistość. W tym roku jest wzorowa.

Tak wygląda słoneczna jesień, deszcz jest jej sprzymierzeńcem:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies