Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:07, 07 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
a tu to czasem nie miało być fotek poglądowych dla spóźnionych gap?

Na zdjęcia poglądowe nie mam czasu. Pilnie muszę pokończyć, to co rozgrzebane. Cała zima na planowanie frontu będzie.
Chyba że pytasz o te, które obiecałam?
Piętnastoletnia parocja w szkółce. Nie było słońca wtedy niestety.

No i w sobotę przywiozłam kolejne nowe drzewka Cztery. Trzy w jednym gatunku.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:50, 07 lis 2016

Do góry
HanaK napisał(a)
Twój aminek czaruje mnie coraz bardziej Rabata z ciemiernikami wygląda super, będę zaglądać i wypatrywać czy kwitną. Ja dziś zadołowałam kilka donic z rabarbarem, myślałam, że się uwinę w godzinkę, ale posiedziałam ze 3 h Jak sobie pomyślę, że mam jeszcze dużo donic do dołowania to mnie ręce same zaczynają boleć

Haniu, aminek z trawami by u Ciebie bardzo pasował. Daj się mu skusić
Ja w sobotę też się przeliczyłam. Zrobiłam kanciki w warzywniku, myślałam, że to myk, myk... A zajęło to pół soboty. Ale wreszcie jest równiutko co do cm. No i nie myślałam, że mnie tak wszystko będzie boleć po tej akcji. Przecież sporo ostatnio kopię, a wczoraj ruszać się nie mogłam. Dziś też ciężko.
Ale jeszcze pół warzywniaka przekopałam.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:47, 07 lis 2016

Do góry
planik z kołem- murkiem o którym w sobote pisałyśmy. ławka nie musi być koniecznie tu gdzie zaznaczyłam.
Nie wiem czy ten rys rozjaśni coś
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:45, 07 lis 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Konieczki! Żyjesz A co mi jeszcze powiesz??

Kłosowiec w brązach wygląda świetnie.

Gosia jaką ty masz piękną kwitnącą jesień ! A to coś na zdjęciach aż sobie wyguglałam Ładne to to
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:42, 07 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia działasz pełną para
Fajnie będzie z tymi ciemiernikami Ja też nie umiem bez kwitnących

Fajnie będzie, jak wszystkie już będą kwitły.
Buk przybrał miedziane kolory.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:42, 07 lis 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Zachwyciłam sie tym aminkiem Czy jest trudny w uprawie?

Jolu, nie jest trudny W maju, gdy minie ryzyko przymrozków, wysadzasz na rabatę, podlewasz i możesz o nim zapomnieć. A potem podziwiać.

Drakiew i stipa - bardzo lubię.

Pszczelarnia 10:40, 07 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jest w tej książce fajne sformułowanie, że niektóre gatunki są "rodzinne", lubią rosnąć w gromadzie i wzajemnie się wspierają.
Choć w książce mowa o bukach głównie, myślę, że do takich takich należą też graby - w książce określane znanym słowem (w Polsce chyba gwarowym) brzosty (tak jak brzozy).

A ja kojarzę nawet że to tyczy wszystkich drzew jednego gatunku- muszą trzymać się razem żeby wygrać Mnie to bardziej zszokowała teza o poziomie dwutlenku węgla na planecie. Im dłużej o tym myślę tym bardziej jestem przekonana, że to ma sens Wiem też dlaczego raz na kilka lat mam kilka centymetrów ściółki z nasion wiązu. Do tej pory mi się wydawało że takim wielkim kwitnieniem i owocowaniem daje znak że to ostatnie jego lata a tymczasem to ich cwany sposób Ale dąbki o których też wspomina u mnie zachowują się inaczej: co roku owocują mniej więcej tak samo- brak lat tłustych i chudych- ciekawe dlaczego. Może czują się bezpieczne
P.S. Fajnie tak czytać razem
NewLife w ogrodzie 10:35, 07 lis 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dzisiaj umieściłam w ziemi wszystkie cebulki, jakie udało mi się jeszcze z kątów wynaleźć. WSZYSTKIE! Jakieś 300 cebuleczek szafirków od Mirki, wynalezione cebule hiacyntów z wielkanocnych stroików, całe wiadro chyba narcyzów, które wydłubywałam z korzeni wielkich host od mamy. Juuupi.
I wiecie co zrobiłam? Zamówiłam w necie jeszcze 14 cebul czosnków olbrzymich i kilogram cebul tulipanów. Nienormalna jestem jak nic!
Poza tym wsadziłam dzisiaj czosnek jadalny.

Poprawiłam też ziemię przy cisach, żeby korzonki się równo w ziemi ułożyły.
Dalie, Kanny i Datury już w garażu. Zaczynam pomału finiszować w pracach ogrodowych.
Zostało mi posadzenie cisów przy płocie (jeśli zostaną zadołowane w warzywniku na zimę też nic się nie stanie), wyściółkowanie korą niektórych rabat, roślin, okopczykowanie roślin traw.

Patrzę na moją listę prac sprzed miesiąca i widzę, że większość odhaczona. Miały dojechać 3 zamówione drzewka, ale póki co pan ogrodnik się nie odzywa, więc nie wiem czy akcja sadzenia drzew się odbędzie. Sama jestem ciekawa.
Ja Wam tak tu nudno piszę, nudne zdjęcie wstawiam, ale wątek to też rodzaj mojego dziennika- pamiętnika. Na przyszły rok będzie jak znalazł do porównań, więc przymknijcie na to oko.

Brawo!!!Szalona jesteś
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:34, 07 lis 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
pracowite szaleństwo u ciebie nowe rabaty ciesza bardziej niż nowe buciki

Oo, nowymi bucikami to ja bym się baardzo ucieszyła Ale drzewka jednak były tańsze
Na ognistej udokumentowane przygotowania do wiosennych zmian
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:34, 07 lis 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
ja bym tak to ułożyła- mało lawendy ( na boku dużo, jak chciałaś), mało kosodrzewiny, dywan z seslerii

Czekałam z niecierpliwością Dziękuję
Tylko tam gdzie dużo lawendy to nie wiem czy wejdzie 3 rzędy bo tam jest 1,20 czy 1,30 jakoś tak. W sumie jakby dał gęsto te wejdzie.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:32, 07 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oj, pięknie było! Bardzo rzadko udaje się stworzyć duet czosnkowo- lawendowy. A co tam kwitnie na biało? (piękny tercet powstał)

To był najładniejszy moment tej rabaty, ale za krótko na front.
Haniu, to nie na biało, tylko jasnoróżowo - róże The fairy i na końcu Bonica.

A teraz na biało to jeszcze kwitnie lwia paszcza, chryzantemy i drakiew.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:30, 07 lis 2016

Do góry
ja bym tak to ułożyła- mało lawendy ( na boku dużo, jak chciałaś), mało kosodrzewiny, dywan z seslerii
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:24, 07 lis 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Piękny ten aminek czosnki to te czerwone? Nie widziałam nigdy. Takich....zmotywowałaś mnie swoją pracowitością kiedy ty to robisz?

Czosnki główkowate. One są bardziej buraczkowo-fioletowe, zdjęcia nie oddają właściwego koloru.
Nadrabiam zaległości w ogrodzie wieczorami i w soboty, już się cieszę na wolny piątek

Jeszcze kwitnie knautia, penstemon, krwawnik, Rapsody in Blue...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:24, 07 lis 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesień na całego. Po bukach najbardziej widać.

pod wpływem Ogrodowiska mam już u siebie cztery buczki
piękna jesieńpiękne okazy
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 10:23, 07 lis 2016

Do góry
katel napisał(a)
Zachęcam innych do wstawienia swoich kuchni to sama dam przykład
Zdjęcia tuż po wykonaniu w grudniu 2011r jeszcze nie ma blatu na barku.

Kasiu super prezentuje się Twoja kuchnia, niezła lodówka moje marzenie
Mam pytanko czy otwiera Ci się w całości okno przy tej baterii?...pytam, bo realizacja kuchni dopiero przede mną
Ogród Nety- moje marzenie 10:21, 07 lis 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Aaaaa-takie fiku-miku

O tak to wygląda
Pszczelarnia 10:21, 07 lis 2016

Do góry
gusiarz napisał(a)
Pszczółko... Piękny widok z magnolią. Pozycje lektur zapisałam. Może zimą znajdę na nie czas. Czekam właśnie na wykłady z produkcji pasiecznej. Rozwijam się w temacie . Buziam

Ławeczka uwolniona od liści magnolii:

Liście magnolii przesunęły się w stronę rabaty:

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 10:21, 07 lis 2016

Do góry
Zbyszku, dziękuję!

Taki koń chodzący stale w kółko, to potem nie bardzo umiał przy wozie chodzić, zawsze w jedną stronę miał tendencje skręcać. Tak i my, nauczeni tylko jednych czynności nie potrafimy szybko się przestawiać do innych prac.

Cieszę się, że prace ogrodnicze nie sa monotonne i pozwalaja zachować sprawność umysłu. Ale już pstrykanie paluszkami po klawiaturze można podciągnąć pod hasło:kierat

Dlatego trzeba uważać, żeby nie za długo klikać, bo zgłupiejemy.

Miłego dnia!

Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:21, 07 lis 2016
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

L
Moje chochle.. w jesiennej odsłonie.. są śliczne.. póki śnieg ich nie rozplaska to będą zrobić..

ale mega i piękne okazy
Jesień cudna,Ty w oczku wodnym hardcorowa
pozdrowienia zostawiam
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:19, 07 lis 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Gosiu, a jak sie maja Twoje chryzantemy? Wczoraj pokazalam te moje od Ciebie w pelnym rozkwicie

Zaraz idę zobaczyć Twoje.
Moje niektóre przekwitły, niektóre w pełni rozkwitu, a są jeszcze i takie, które się ociagają.
Kilka ujęć z chryzantemami w roli głównej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies