Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co to jest? 17:36, 02 paź 2016

Do góry
DrMalina napisał(a)
Co to za drzewo?
Wygląda jak iglaste a jest lisciaste.

Wiąz holenderski "Jacqueline Hillier"
Ogródek Janiny 17:35, 02 paź 2016

Do góry
Mój ogród pod lasem 17:35, 02 paź 2016

Do góry

Limki

i takie tam rózne
Miskant chyba Rotsilber...

Rozpoznawanie bylin 17:33, 02 paź 2016

Do góry
Czy może ktoś powiedzieć co to za roślinka? Bardzo niziutka, kwitnie na biało.

Podwórkowa rehabilitacja 17:30, 02 paź 2016

Do góry
Brzozy....brzozy...
Ogród z łezką II 17:29, 02 paź 2016

Do góry
Ciekawe czy Mariken będzie cytrynowy w tym roku...
Wypaśne sadzony Eccentric na rodusiowej

w donicach jeszcze całkiem, całkiem

To na koniec marcinki i złocienie

na jutro sobie dalie i jeżówki zostawię...
Co to jest? 17:29, 02 paź 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Pani Danusiu widzialysmy sie dzisiaj, wiec pidze wstawilam kilka zdjec moich roz, ale nie o tym chcialam napisac.
W moim ogrodzie w tym roku pojawila sie dziwna roslina w zalaczeniu zdjecie. Jak zyje czegos takiego nie wiedzialam. Rosnie w tzw suchym oczku w razie nadmiaru wody oczko sie napelnia wiec nie jest tam sucho. Kwiat po przekwitnieciu ma wyglad dmuchawca jak mniszek tylko o wkele wiekszy. Zebralam juz nasiona. Takich kwiatow mial ok 20 po ostatniej ulewie i silnym wietrze wylamal sie. Moze to ptaki z daleka przywlokly. Co to jest prosze spojrzec swoim wytrawnym okiem.

To jest Kożibród łąkowy albo wielki, który dokładnie nie wiem.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:28, 02 paź 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Marcin_pacyna

Pokaż podstawę pnia. Szyszkowanie to niedobór wody także powodowany przez chorobę grzybową, która zatyka wiązki przewodzące. Gałęzie pokazują grzyba, ale nie botrytis. Sprawdź też korzenie.

Pozdrawiam

Mazan przesyłam fotki. Na korzenie nie zdążyłem spojrzeć jeszcze, ale zaobserwowałem ciekawą rzecz. We wsi w różnych ogrodach, niektóre żywotniki reagują tak samo (czyli pomarańczowe liście, spore szyszkowanie), a obok stoją zielone, zdrowo wyglądające. Czyli tak, jakby zaatakowało coś konkretny rodzaj żywotnika w okolicy. Wysyłam Ci zdjęcie młodego żywotnika stojącego obok - zobacz, że nic mu się nie dzieje, ale to inny niż te, które chorują.

Podstawa pnia jednego chorego:

Podstawa pnia drugiego chorego:

Oraz zdrowy żywotnik, który stoi obok chorego nr 2 (chore żywotniki nie stoją obok siebie):

Ogródek Janiny 17:25, 02 paź 2016

Do góry
Wkleję trochę aktualnych zdjęć.
Ogród z łezką II 17:24, 02 paź 2016

Do góry
Red Barony jeszcze świecą

rozplenica i tojad, na którego trzeba zawsze tak długo czekać

Podwórkowa rehabilitacja 17:23, 02 paź 2016

Do góry
Dziękuję Dziewczyny, że jesteście i zaglądacie, piszecie.
Opowiadałam w weekend trochę mugolom o roślinach, owadach o fotkach przyrody i mam wrażenie, że patrzyli na mnie z politowaniem.
Cóż, nie wiedzą co tracą
Trochę fotek przywiozłam - sielskiej wsi. Zapraszam do oglądania.

Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 17:22, 02 paź 2016

Do góry
Witam
Obawiam się, że moje graby zaatakował pordzewiacz grabowy.
Były sadzone pod koniec kwietnia. Na koniec maja zauważyłam na nich mrówki no i zaraz plaga mszycy. Na początku czerwca zostały opryskane karate Zeon a po 10 dniach ortusem. Mszyca zniknęła.
Te brązowienie liści zaczęło się na początku września, myślałam że to słońce, ale dochodzę do wniosku że jednak nie.
Dodam, że od początku były systematycznie podlewane, a od sierpnia mają podłączone automatyczne nawadnianie. Podłoże to głównie piasek.

Na tym drzewie znalazłam jakieś żyjątko, ale słabo je uchwyciłam. I były tam tez delikatne pajęczynki.

Dodatkowo na pniach pojawiły się plamy (są na wszystkich grabach)

A na dwóch pojawiły się jeszcze jakieś grzyby... (ta żółta narośl)

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu wroga
Ogród z łezką II 17:19, 02 paź 2016

Do góry
Po rocznej przerwie zakwitł Zebrinus

a to Dronning Ingrid i zadołowany Malepartus

Mój ogród pod lasem 17:17, 02 paź 2016

Do góry
I jeszcze pare fotek jesiennych skoro słońce jeszcze pozwala

To Pink Diamond

taki dalszy plan

Vanilki w jesiennych różach (tzn barwach

Ogród z łezką II 17:16, 02 paź 2016

Do góry
Ogród z łezką II 17:14, 02 paź 2016

Do góry
Rododendronowy ogród II. 17:13, 02 paź 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

"..a w górach już jesień.." https://www.youtube.com/watch?v=AdDwQEfnYDw

Bogdzia tydzień dwa (góra trzy) i naprawdę będzie kolorowo

Dzieki Zbyszku za piosenke i piękne widoki. Trzmielina juz sie przebarwiła wiec teraz juz poleci.

Ogród z łezką II 17:13, 02 paź 2016

Do góry
Ogród z łezką II 17:11, 02 paź 2016

Do góry
W sobotę udało mi się skończyć plewienie róż, udało mi się mimo wnuczków obok Pierwszy raz plewiłam z Cysią na kolanach...nie jest to łatwe
Róże teraz wyglądają jak powinny. Bardzo chorują teraz, tak jeszcze nie było. Kwitną ładnie, ale oprócz Candlelight i trochę złapanej Barkaroli przez ospę, reszta to katastrofa...mączniak, plamistość, mączniak rzekomy, skoczek i mszyca. Nie mam pytań. Wczoraj dostały oprysk na robale, dziś rano na grzyba...nie wiem na ile to pomoże, bo rozpadało się na dobre i preparat może nie zdążył zadziałać.
Leonardo da Vici mają mączniaka rzekomego i nie wiem czy dadzą radę młodziaki przeżyć zimę...czyli leośki też chorują
Ale kwiaty są ładne, czyli mogę pokazać

Ogród z pergolą 17:10, 02 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
te rododendrony chyba nie wyglądaja najlepiej? powinny mieć chyba ciemnozielone liscie a nie takie seledynowe??

Ania nie wiem co zrobiłas ale faktycznie kiepsko wyglądaja. Piszesz że posadziłas wg moich wskazówek ,,do torfu" Ja nigdy nie kazę do torfu tylko zmieszac pół na pół kwasny torf z ziemia z ogrodu. Niemożliwe jest zeby tak wyglądały gdybys zrobiła tak jak zawsze pisze. Widziałas mojego jak byłas a przeciez był kupiony razem z Twoimi. Jesli sadziłas tak jak ja to jedynie możliwym wytłumaczeniem jest że torf nie był kwasny. Szkoda że nie pokazałas ich wczesniej bo trzeba by je było przesadzic a teraz to troche późno. Aż nie wiem co Ci poradzic , najlepsze jest przesadzenie ale czy mi sie wydaje że juz je przesadzałas???? Po namyśle proponuje jedno z dwóch wyjsc , obydwa nienajlepsze jak na tą pore roku, albo opryskaj je dolistnie kilka razy w odstępach kilkudniowych mieszanka żelaza i nawozu dolistnego do iglaków albo podsyp siarka ale ona zadziała za jakies pól roku.Pojac nie mogę że wczesniej ich nie pokazałas.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies