Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:17, 04 lis 2016

Do góry
BasiuLT, Zojeczko, Piotrusiu dlas Was dzisiejsze kwiatki z mojej rabatki. Co prawda słońca nie miałam, ale do ogrodu zawędrowałam. Plan na dziś był posadzić czosnek - i to zrobiłam! Przy okazji jeszcze parę drobnych rzeczy. Długo nie bylan. 2 godziny , ale z dojazdem wyszło 4,

Ogród na piasku i z wielkim murem 16:15, 04 lis 2016

Do góry
Pazdzierzowy napisał(a)

A od kiedy jest u Ciebie?
Daj jej trochę czasu na rozhulanie się, będzie przyrastać po pół metra rocznie
Nie mam pod ręką lepszej foty, tu po lewej:

ładna jest Twoja jodełka, taką smukłą ma sylwetkę Ile latek sobie liczy?
Moja jest malutka, drugi rok u mnie, ale już widzę, że za mało miejsca jej wyznaczyłam, trzeba będzie przesadzać (albo usuwać inne rośliny z jej terytorium)
Ogród w skali mikro cz.II 16:10, 04 lis 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gierczusia jak ja.. nieczasowa ... wpadłam kontrolnie...do kawusi..

Noo to jest to...niestety nieczasowa jestem
Ale teraz nie wiem Anek, czy mom lecieć Cię z tej kawy wyławiać ( no bo szkoda by było takiej fajnej babki coby siem w kawie utopiła ) nooo i jakby to wygladało na nagrobku ???? czy raczej mam tę kawkę robić ??? zreszta..dopuszczam tylko ta druga możliwość tak naprawdę mimo tych pod- śmie- chujek więc ..kawcia
Ściskam mooocnooooo

Ogród na piasku i z wielkim murem 16:07, 04 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Róża na drugim zdjęciu to Alabaster?

Mirellko nie znam nazwy tej róży (prezent NN), ale chyba nie jest to Alabaster. Dwa tygodnie wcześniej wyglądała tak:

a jeszcze wcześniej w sierpniu tak:

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:05, 04 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Taak, jeśli chodzi o śmiecenie, to drzewa dobrałaś idealnie

Gorzej, że większość rośnie od zachodu, czyli z tej strony, z której wieją wiatry. Czyli najwięcej śmieci jest zapewne u Ciebie w salonie

Wracajmy do zimozielonych:

Żywopłot tujowy po prawej stronie w zasadzie klepnięty
Prawa strona? Bardziej Ci się widzi po całości czy tylko do końca tujek sąsiada? Więcej miejsca na zachciewajki by zostało

Z tymi świerkami to mam zgryzotę. Normalnie bym powiedziała: na razie zostaw, jak dojrzejesz, sama zobaczysz że przeszkadzają i wywalisz. Gruszka mówi "ciąć". A ja jestem sceptycznie nastawiona do cięcia drzew wyższych niż 2 metry - a nie sądzę, żeby udało się te świerki utrzymać na tej wysokości.
Trzem będzie za ciasno, dwa będą głupio wyglądały - zostawiłabym tylko jednego i dalej tak jak Gruszka radziła.

Nadal nie wiem, co wymyśleć jako żywopłot pod brzozami.
Z przodu, gdzie te kółka, mogłyby być cisy kolumnowe. Jeden grubszy z prawej, a trzy cienkie z lewej. Tylko pomyśleć tak musisz, żebyś miała przejście do kompostownika.

Małe kółko przy wejściu do warzywnika to mogłaby być np.: danica.
Duża, pod ogrodzeniem - jakiś stożkowy iglaczek.
Kółko przy drewutni to np.: ostrokrzew - tam cień, powinno być mu dobrze. Tylko nie za blisko ścieżki, bo kłuje

Musze pomyśleć nad tym przez weekend- głowę przestudzić, bo mi się styki przepalać zaczynają
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:54, 04 lis 2016

Do góry
przejal paleczke i kwitnie jednym kwiatkiem

Klonik niecaly tydzien temu wygladal tak: a po dzisiejszym mrozie jest juz tak :

posadzilam ranniki

wrzsiec wyglada slicznie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:32, 04 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ale jestem cienka w paincie nie umiem tego przyciąć ... mam takie coś na podstawie moich wczesniejszych szkiców

czyli reorganizacja ścieżki, tam gdzie rabata ze ŚŚ na obrzeżach malutki murek z kostki+ławeczka biała, w środku koła na obrzeżach kostka brukowa a w środku żwirek

Renia, Ty jeszcze działasz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:28, 04 lis 2016

Do góry
Obiecałam zdjęcia cisa baccata sadzonego w październiku ubiegłego roku
Sprawdziłam, że jest posadzony co 45cm

Ogród na piasku i z wielkim murem 15:27, 04 lis 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Abies nordmanniana - jodła kaukaska, rośnie powoli, chociaż w opisie podane jest, że rośnie szybko

A od kiedy jest u Ciebie?
Daj jej trochę czasu na rozhulanie się, będzie przyrastać po pół metra rocznie
Nie mam pod ręką lepszej foty, tu po lewej:
Salvia - szałwia 15:25, 04 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja tegoroczna szałwia Deep Blue

Ja tez mam szałwię Deep blue i chciałabym wiosna posadzić ze stipą...Danusia radzi ,żeby falami albo na przemian,ale ta odmiana chyba niska jest i nie wiem czy stipa nie powinna być z tyłu? Jak ty Mirelko masz posadzone?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:20, 04 lis 2016

Do góry
Taak, jeśli chodzi o śmiecenie, to drzewa dobrałaś idealnie

Gorzej, że większość rośnie od zachodu, czyli z tej strony, z której wieją wiatry. Czyli najwięcej śmieci jest zapewne u Ciebie w salonie

Wracajmy do zimozielonych:

Żywopłot tujowy po prawej stronie w zasadzie klepnięty
Prawa strona? Bardziej Ci się widzi po całości czy tylko do końca tujek sąsiada? Więcej miejsca na zachciewajki by zostało

Z tymi świerkami to mam zgryzotę. Normalnie bym powiedziała: na razie zostaw, jak dojrzejesz, sama zobaczysz że przeszkadzają i wywalisz. Gruszka mówi "ciąć". A ja jestem sceptycznie nastawiona do cięcia drzew wyższych niż 2 metry - a nie sądzę, żeby udało się te świerki utrzymać na tej wysokości.
Trzem będzie za ciasno, dwa będą głupio wyglądały - zostawiłabym tylko jednego i dalej tak jak Gruszka radziła.

Nadal nie wiem, co wymyśleć jako żywopłot pod brzozami.
Z przodu, gdzie te kółka, mogłyby być cisy kolumnowe. Jeden grubszy z prawej, a trzy cienkie z lewej. Tylko pomyśleć tak musisz, żebyś miała przejście do kompostownika.

Małe kółko przy wejściu do warzywnika to mogłaby być np.: danica.
Duża, pod ogrodzeniem - jakiś stożkowy iglaczek.
Kółko przy drewutni to np.: ostrokrzew - tam cień, powinno być mu dobrze. Tylko nie za blisko ścieżki, bo kłuje

Zielonym do góry... :) 15:13, 04 lis 2016

Do góry
Tak na mega ekspresie (dzis pracuje tak ze jak wracam jest jasno) nieskonczylismy pierdul patrz schodki, dociecia itp. Podloga zrobiona w calosci ufff. Lece przygotowywac miejsce pod przeprowadzke klonow na nowa miejscowke

Balaganu nie ma bo go ide sprzatac teraz.

U Asiu juz planowanie u mnie tez
A tak wyglada moja rabata przed domem
Pogubiłam się po drodze... 15:04, 04 lis 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
he he i kto mi zabroni... modern

nie no trochę przegięłam

he he he ... a ja wiem kto
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:03, 04 lis 2016

Do góry
Ale jestem cienka w paincie nie umiem tego przyciąć ... mam takie coś na podstawie moich wczesniejszych szkiców

czyli reorganizacja ścieżki, tam gdzie rabata ze ŚŚ na obrzeżach malutki murek z kostki+ławeczka biała, w środku koła na obrzeżach kostka brukowa a w środku żwirek
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:56, 04 lis 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:55, 04 lis 2016

Do góry

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:53, 04 lis 2016

Do góry
Ostatnie kolory tego roku

Ogród w remoncie 14:45, 04 lis 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Asiu czy możesz przybliżyć metodologię działania "kółka pomiarowego"? Czym "to mierzy"?

Kółko mierzy ....kółkiem . Jedziesz tym kółkiem po gruncie ,ono się obraca a licznik zamontowany przy nim pokazuje odległość pokonaną . Żeby zacząć nowy pomiar trzeba licznik wyzerować za pomocą przycisku .

To moje to takie najprostsze bo są jeszcze wypasione z elektroniką no i oczywiście za niezłą kasę . Ja nie wiedziałam czy to zda egzamin więc kupiłam tanie . Mogłoby być większe bo trochę trzeba się schylać jak się je prowadzi ale w ogólnym rozrachunku może być . Trochę kółkiem trochę miarką i jakoś mierzę .
Pszczelarnia 14:40, 04 lis 2016

Do góry
Jesień jest taka bałaganiarska (). Kwiaty już znikome ale aparat umie uchwycić kształty i kolory, choć całkowicie zakłamuje odległości i dystans do roślin. Wszystko i tak jest tylko barwnym kształtem.

Za różanką platan w tle.

I miskanty.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:36, 04 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Marta, to co powiesz, jak Ci jeszcze liściaste wrzucę?

Ale to już tylko z rozpędu.

Omówmy najpierw tamten rysunek i co by można było pod poszczególne kółka podpiąć

Asiuńka to omawiajmy iglaste:

Nie znam żadnych Rozróżniam jodły od sosen i świerków. W odmianach jestem noga. Mam dwie sosenki ale to jakieś pół liliputy są- w sensie fajnie rosną, ładne są, gęste ale w górę to coś strajkują. Powiedziałabym, że "rosną po całości", nie mają jakiegoś wyraźnego przewodniki. Są tak umiejscowione, że czarno widzę możliwość ich przesadzenia- jedna jest między ostatnią brzozą, a warzywnikiem, a druga w warzywniku przy siatce. Los ich skończy się tak, że jak będą mocno przeszkadzać, to wytnę je pewnie A szkoda, bo są ładne.
Zaznaczyłam je czerwonymi strzałakmi. Tam gdzie hakuro jest obecnie "cosik" ze zdjęcia poniżej.

Mówisz, że przed brzozami po bokach jakieś niewielkie...to nie wiem...
Jedyne iglaste na froncie, to tam są wypierdki choiny kanadyjskie prostopadle do podjazdu...
Po prawej iglaste między dwoma liściastymi, to robiąc przeprowadzką w lecie wsadziłam tam takie cosik:

na mniejsze iglaste przy tym "cosiku"...to nie wiem...

Dziura w żywopłocie- przynajmniej na Twoim obrazku zupełnie mi nie przeszkadza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies