A więc zdecydowanie końcowa robota najlepsza Miszczostwo, jemioła, serduszka, gwiazdki na bombkach, zdecydowanie jadę znowu na giełdę, bo otrzymałam już wieeeelki prezent pod choinkę i musowo go przybrac na święta.
W tajemnicy powiem, że jest to wielkaaaa donica.
Jak ustroję taras na nowo to pewnie pokażę, a tymczasem Aniu gratuluję zacięcia, a jeszcze bardziej gratuluję, że tak spokojnie wytrzymujesz tę wełnę.
Ja wiem co to jest, bo gdy już mieszkaliśmy na dole, to panowie robili górę, czyli tynki gipsowe, więc pył miałam i na patelni i w garnku Daliśmy radę, Potem była kuchnia, malowanie salonu, ale to pestka w porównaniu ze szlifowaniem ścian
Danusiu, rob jak uwazasz - nie mam absolutnie nic przeciwko temu. Chcialabym ten watek w najblizszym czasie rozwinac, zamiescic pare zdjec, poprosic Was o rady. Na razie jeszcze nieudolnie poruszam sie na forum - musze troszke poczytac w dziale technicznym. Korzystajac jednak z okazji, dziekuje za zalozenie tego portalu, bo to skarbnica wiedzy dla takich jak ja, raczkujacych ogrodnikow. I jaka tu panuje cudowna atmosfera! Na pewno to w duzej mierze Twoja zasluga, Danusiu. Czytalam wiele Twoich postow i porad, jakich udzielasz. Robisz to w taki mily sposob - bez madrzenia sie i nadecia.
Sylwia, wiesz, że niczego ludziom nie zazdroszczę, ale Twojej oranżerii pozytywnie "zazdroszczę". Nie mam na nią miejsca i to jest największa "boleść" mojego ogrodu, za mały jest, no chyba żebym taras zabudowała. No, ale też szkoda tarasu
To jedyna wada mojego miejsca na ziemi, takie sobie wybrałam. Trudno.
Wianek najlepszy biało-czarno-zielony. Czerń na święta mnie jakoś odstrasza, nawet przeraża, lubię wyłącznie w żywych kwiatach i ubraniach, donicach. Myślałam o takich kolorach wianka wcześniej, bo ogród był w tym roku taki, ale zrezygnowałam na rzecz czerwieni.
Zrobiłaś to bardzo ładnie, myślałam, że smutno i ponuro będzie, ale jednak nie. Udało się.
Biały podkład był idealnym wyborem.
Wzorem lat ubiegłych rozpoczynamy ogólny wątek z życzeniami świąteczno-noworocznymi.
Zapraszamy do wklejania życzeń tutaj dla Wszystkich Ogrodowiczan.
Życzymy Wszystkim uczestnikom i obserwatorom Ogrodowiska cudownie spędzonych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku, radości i ciepła, dużo zdrowia, abyśmy mieli siły zmieniać nasze ogrody, swoiste "raje na ziemi" - dostępne w zasięgu ręki.
Życzymy także wielu pomysłów, pięknych roślin do ogrodu i zrozumienia dla Waszych działań oraz wsparcia Rodziny we wszystkim co robicie.
Nagrywałam dzisiaj z Mają Akademię Ogrodnika w ogrodzie zimozielonym (emisja w najbliższą niedzielę) i już wiem, że będziesz w święta Jesteś tego warta Kasiu
Jednak Święto Róż w moim ogrodzie i Twoja obecność na tej imprezie, a także na Ogrodowisku na coś się przydało Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością.
Sprawdź czy korzenie nie "stoją" w wodzie, jakie pH miała gleba (nie lubią kwaśnych). Jeśli ok, to nic im nie jest, a przebarwienie związane jest z niskimi temperaturami.
Działka jest idealna dla takiego podziału ogrodu, wszystko co dusza zapragnie możesz tam pomieścić.
Oglądaj artykuły moje o ogrodach angielskich które są w stylu Arts&Crafts
Wollerton, Hiodcote Manor, East Ruston Old Vicarage, Barnsdale i inne, patrz po planach ogrodów. Będzie pięknie. Ale to drogi ogród, trzeba budować mury, pergole, zakątki, altany i wodę a żywopłoty już minimum
Runianka w sumie jest rośliną nie całkiem na pełne słońce, oczywiście jeśli ma wodę i dobrą glebę to będzie rosła, ale w bardziej ekstremalnych warunkach będzie nie zielona, a bardziej zielono-brązowawa, to trzeba wziąć pod uwagę.
Jeśli chcesz coś zielonego dla tawułek to może jako tło irga 'Major". Jest "namiastką" trawnika, tam gdzie go nie możesz zrobić, robi niezłą robotę.
Zbyszku, u Ciebie jak zwykle smakowicie i dzielisz się przepisami Jestem ciekawa choinki
A my jeszcze nie mamy kupionej nawet, odkurzacz się popsuł i strasznie u mnie, że nawet nie chce się myśleć..brr mus wziąć Witka w obroty, niech kombinuje