Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

Gardenarium 07:34, 16 gru 2013

Witaj, a już byłam Fajnie jest. Tylko więcej zdjęć podaj

Instagram Ogrodowiska
dotka 21:31, 16 gru 2013

Witam Wszystkich bardzo serdecznie Bardzo chciałabym dołączyć do Waszego grona pozytywnie i ogrodowiskowo zakręconych.
Trafiłam tu w poszukiwaniu inspiracji na swój najpiękniejszy kawałek świata, który dopiero będzie powstawał.
Na razie oglądam i podglądam i z każdym dniem jestem coraz bardziej przerażona!
Wszyscy macie piękne ogrody, a ja na razie tylko kawał nieużytku
Mam jednak wielką nadzieję, że inspiracje Wasze pomogą mi w zbudowaniu mojego miejsca na ziemi.
Działka nie jest mała i nawet jak coś zasadzę to tego nie widać.
Najgorsze jest to, że tak bardzo bym chciała żeby nie tylko okolica mnie zachwycała, ale również ten mój ogród, który mam nadzieję stworzyć, ale to pewnie jeszcze długa droga przede mną.
Nie mam jeszcze czym się chwalić na tym nieużytku, ale mam nadzieję, że dostrzeżecie tam jakiś potencjał i wesprzecie mnie kiedy już stracę wiarę że uda mi się stworzyć ten mój kawałek świata

Bardzo wszystkich pozdrawiam.
Gardenarium 08:25, 17 gru 2013

Tobie na razie w tej fazie, to nie inspiracje są potrzebne ale fachowe porady, jak się dopiero zabrać za planowanie i różne poważne prace, skoro masz puste pole

Polecam cykl pod nazwą "jak zaprojektować i założyć ogród" - od tego zacznij, spisuj sobie w punktach, a inspiracje popatrzysz w momencie projektowania.

Czytaj po kolei 1-5

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

Jeśli nie dasz sobie rady - służę zawodową pomocą na stronie http://www.gardenarium.pl/

Instagram Ogrodowiska
iwona0765 08:46, 17 gru 2013

Cześć Dotka ,to mamy po równo,czyli po kawałku nieużytku i obie jesteśmy z kujawsko-pomorskiego...głowa do góry-damy radę, daleka droga przed nami i mnóstwo pracy , ale to właśnie o to chodzi , żeby było widać efekty naszego trudu i serca włożonego ogród (za jakiś czas naturalnie), ja na razie czytam , notuje , naprawdę warto bo wielu mądrych rad ''usłyszeć'' tutaj można, pozdrawiam serdecznie!
iwona0765 08:47, 17 gru 2013

teren piękny ...
dotka 15:18, 17 gru 2013

iwona0765 napisał(a)
Cześć Dotka ,to mamy po równo,czyli po kawałku nieużytku i obie jesteśmy z kujawsko-pomorskiego...głowa do góry-damy radę, daleka droga przed nami i mnóstwo pracy , ale to właśnie o to chodzi , żeby było widać efekty naszego trudu i serca włożonego ogród (za jakiś czas naturalnie), ja na razie czytam , notuje , naprawdę warto bo wielu mądrych rad ''usłyszeć'' tutaj można, pozdrawiam serdecznie!

Iwonko, dziekuję za miłe powitanie i Tobie równiez życze wiele wytrwałości i determinacji oraz siły w dążeniu do celu, jakim jest ten Nasz piekny wymarzony ogród.
Codziennie powtarzam sobie DAM RADĘ i mam nadzieje, że ta mantra zadziała
Miło mi kiedy słyszę że mam również wsparcie Sąsiadki

Pozdrawiam ciepło

dotka 15:55, 17 gru 2013

Gardenarium napisał(a)
Tobie na razie w tej fazie, to nie inspiracje są potrzebne ale fachowe porady, jak się dopiero zabrać za planowanie i różne poważne prace, skoro masz puste pole

Polecam cykl pod nazwą "jak zaprojektować i założyć ogród" - od tego zacznij, spisuj sobie w punktach, a inspiracje popatrzysz w momencie projektowania.

Czytaj po kolei 1-5

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=jak+zaprojektowa%C4%87

Jeśli nie dasz sobie rady - służę zawodową pomocą na stronie http://www.gardenarium.pl/

Witam Panią i dziekuje za fachową poradę.
Artukuły bardzo ciekawe i pouczające. Napewno z nich będe jeszcze często korzystać.
Pani patrzy na wszystko z innej perspektywy i to jest super że możemy z jednej stronny podglądać fachowców i mistrzów, a z drugiej, że możemy sie tyle dowiedzieć z pierwszej ręki.

Mam nadzieję na dłuższą wspólpracę z portalem i liczę, że znajdę tu wiele porad.

A tymczasm czy mogłabym zagać pytanie, czy przy planowaniu troszke wiekszej działki lepiej jest podzielić ja na mniejsze kawałki przy planach szczegółowych, czy zajmować sie cały czas całością, bo z tym mam wciąż problem.
Całosci jakoś nie udaje mi sie wciąż ogarną, to może lepiej jeśli będę skupiała sie na mniejszych częściach (oczywiście po wstępnym ustaleniu jakie funkcje będzie spełniała każda z części planowanej)?

Pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 20:37, 17 gru 2013

Podział ogrodu na "pokoje" zależy od ogólnej koncepcji, co tam ma się znaleźć i od stylu ogrodu. Zależy także od wielkości.

Na tym etapie nie wiem, co będzie lepsze. Podział, gdy wszystkiego od razu nie widać na pewno będzie ciekawszy, ale niektórzy lubią widzieć wszystko. Dowiemy się gdy więcej napiszesz, co tam planujesz..

Ale Tobie chyba chodzi o to, czy teraz na etapie budowy zajmować się całością, czy częścią?

Planować trzeba całość, realizować można etapami.

Instagram Ogrodowiska
dotka 21:17, 17 gru 2013

Danusiu, Dziękuję za wyjaśnienie.
Tak, ja faktycznie miałam na myśli projektowanie, a ten pomysł z niewidocznymi zakątkami ogrodu bardzo mi się podoba.
Działka jest spora bo 0,6 ha to może uda się kilka zakątków wcisnąć.
Oj, i już mam nad czym myśleć.
Dziękuję
Gardenarium 13:24, 18 gru 2013

Działka jest idealna dla takiego podziału ogrodu, wszystko co dusza zapragnie możesz tam pomieścić.

Oglądaj artykuły moje o ogrodach angielskich które są w stylu Arts&Crafts

Wollerton, Hiodcote Manor, East Ruston Old Vicarage, Barnsdale i inne, patrz po planach ogrodów. Będzie pięknie. Ale to drogi ogród, trzeba budować mury, pergole, zakątki, altany i wodę a żywopłoty już minimum

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies