Agata, dla mnie to też było odkrycie. Kiedy parę lat temu myślałam o wyborze stylu ogrodowego, z zaskoczeniem odkryłam, że czasem człowiek sam sobie utrudnia życie. Szuka oryginalnych rarytasów, często kłopotliwych w uprawie, bo wydaje mu się, że tak będzie dobrze. Może to kwestia wieku, ale nie chcę już siebie narażać na dosadzania, wysadzania, bo coś wypadło, przemarzło, zachorowało. Chcę, żeby szybko urosło, pasowało do ogrodowego stylu, a że pochodzenie rośliny jest pospolite, to mi nie przeszkadza. Nie lubiłam jesieni. Teraz uwielbiam. Mogłabym siedzieć przy oknie i patrzeć godzinami.
Długa prosta- nieformowany żywopłot z ognika, bzu czarnego, dereni, tawuł wczesnych, krzewuszek Purpurea nana, jaśminowca, kalin koralowych, dereni, mahonii, berberysów, hortensji poprzetykanych pojedynczymi iglakami i niewysokimi drzewkami- klon Ginnala, śliwa wiśniowa. Nieco ponad 40 m. Prace tylko wiosną. Potem sporadycznie.
Na dwóch tawułach japońskich zauważyłem czarne plamy na liściach. Czy to jakiś grzyb? Czy powinienem opryskać to już teraz, czy poczekać do wiosny, a teraz tylko pourywać listki?
Przez ostatnie 3 dni nie bardzo miałam czas, aby łazić po ogrodzie. Dzisiaj zrobiłam sobie rundkę. Tylko rabata podokienna na froncie wciąż jest niezmienna.
Bakopa pięknie kwitnie i aż żal myśleć o likwidacji uprawy w pojemnikach.
Imperata i Variegatusy na prawej frontowej zaczynają przysychać, ale i tak się cieszę. Nic na tej rabacie nie muszę robić. Prowadzi się sama.
O rany ... ale była walka
Jak bym wiedziała, że on będzie mieć takie korzenie to bym na eMa poczekała, chyba mi coś w plecach strzeliło
Nie myślałam, że przez pół roku tak się zadomowi na tym przechowalniku
A tu już po operacji, gooowno widać, bo się zlewa z korą
Jak przeżyje, to na wiosnę pokażę
Około dwa miesiące temu posadziłem trzy małe bukszpany. Po zakupie i podczas sadzenia wyglądały OK, a teraz widzę, że niektóre listki mają jasne końcówki (jak na zdjęciu 2gim). Zauważyłem też, że dwa listki od połowy zrobiły się ciemniejsze. (zdjęcie 3cie).
Podczas sadzenia każda roślinka dostała do dołka świeżej uniwersalnej ziemi ogrodowej od KiK Krajewscy. Na brak wody też raczej nie powinny narzekać.
Czy jest się czym martwić? Zapobiegać jakoś temu teraz, czy czekać do wiosny?