Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Makao_J 14:48, 05 sty 2017

jolanka napisał(a)

Ania, tulipanowca okrywałam przez dwa lata, tak, że zrobił OK Pochwal go

Naszego tulipanowca nie okrywałam rok temu. Dał radę więc myślę że teraz też da.

Dziś eM okrył róże. Wczoraj przejrzałam w necie które trzeba i dziś mu je pokazałam. Tak więc teraz tylko czekać do wiosny i ocenić straty. Śniegu u mnie sporo. Wszystko otulone.
jolanka 18:29, 05 sty 2017

JoannA napisał(a)
A ja nic nie okrywam
Róże okopczykowałam i modlę się o śnieg i niewielki mróz
Ale jak tak czytam Was co okrywacie, to od razu pomyślałam o moich młodych klonikach i magnolii Genie. W sumie to jestem przygotowana na Syberiadę bo włókninę zimową mam zakupioną od 3 lat.
Pozdrawiam Joluś

Joasiu, w tym roku to naprawdę mi się nie chce tego robić. W ubiegłym roku to miałam przygotowane na działce gałęzie świerkowe i kiedy przyszły przymrozki to szybciutko pookrywałam co trzeba. Teraz nie bylo komu przynieść z lasu, ja niekoniecznie i czasowa i ochotowa więc trudno. Co zdąrzyłam to jest, reszta niech sobie sama radzi
jolanka 18:32, 05 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Ja okrywam tylko świeżo posadzone i tylko przez 2-3 pierwsze zimy. Ogród ma być ładny i naturalny także zimą

Zazwyczaj wbijam wokół rośliny 3-4 bambusowe tyczki albo wierzbowe lub leszczynowe gałęzie. Dopiero wokół nich owijam włókninę i zszywam ją zszywkami do papieru. Przy gruncie na brzeg włókniny nasypuję ziemię lub korę.
Tak jest skutecznie. Nic się nie majta

No i mamy porządną ogrodniczkę Wiem, tak trzeba, aż zazdroszczę. Włókninę mam, tyczek nawet sporo.... Może coś jeszcze okryję.
jolanka 18:34, 05 sty 2017

ren133 napisał(a)
Pozdrawiam Joluś w Nowym Roku
Ja nie okryłam niczego ... jedynie róże okopczykowałam

Reniu, dzięki

Róże też mam okopczykowane - może niektóre trochę za malo ale ziemia lezy w garazu coby nie zamarzła więc jak dłużej będa miały być mrozy to dosypię. Teraz jest snieg to jestem spokojna
jolanka 18:37, 05 sty 2017

AgataP napisał(a)

I to jest słuszna koncepcja. U mnie nic majtać się nie może bo to wkurza psiure i jak tylko zauważy to mam po włókninie. W tym roku zabezpieczyłam słomianymi matami tylko tegoroczne nasadzenia - klonika i tulipanowca. Reszta ma sobie radzić sama. Dobrze że śniegu napadało sporo

Kupiłam tez maty slomiane. Poszłam pod różę edenkę- jak przymierzyłam dużą matę i mlodą tegoroczną różę to odpuściłam - mata 3 razy większa. mata poszła do klona palmowego.
jolanka 18:38, 05 sty 2017

pestka56 napisał(a)
W Japonii mają super sposób na ochronę krzewów a nawet drzew przed połamaniem przez mokry śnieg - yukitsuri
https://pl.pinterest.com/pin/413064597058135372/
https://pl.pinterest.com/pin/413064597057255885/

Aneta, Kasia, Basia
Też mi sie te parasolki podobają ale kto to zrobi
sylwia_slomc... 18:38, 05 sty 2017

pestka56 napisał(a)
W Japonii mają super sposób na ochronę krzewów a nawet drzew przed połamaniem przez mokry śnieg - yukitsuri
https://pl.pinterest.com/pin/413064597058135372/
https://pl.pinterest.com/pin/413064597057255885/

Pomysłowe i super wygląda, ale jakby mi przyszło wszystkie moje tak zabezpieczać to by mi się zeszło do następnej zimy
Ale pomysł kradnę do siebie jeśli pozwolisz
jolanka 18:40, 05 sty 2017

Makao_J napisał(a)

Naszego tulipanowca nie okrywałam rok temu. Dał radę więc myślę że teraz też da.

Dziś eM okrył róże. Wczoraj przejrzałam w necie które trzeba i dziś mu je pokazałam. Tak więc teraz tylko czekać do wiosny i ocenić straty. Śniegu u mnie sporo. Wszystko otulone.

I trzymamy kciuki oby tak dalej Ty to Ania nie pisz o tym swoim eMie - bo u mnie nie ma kto tego robić i zazdrość mnie zżera
jolanka 18:41, 05 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pomysłowe i super wygląda, ale jakby mi przyszło wszystkie moje tak zabezpieczać to by mi się zeszło do następnej zimy
Ale pomysł kradnę do siebie jeśli pozwolisz

Ach, Sylwia kradnij ile wlezie Ty to masz brygadę ogrodową to jak zapodasz pomysł to tylko wióry będa lataly
jolanka 18:46, 05 sty 2017

Dostałam dzisiaj nowy aparat - jeszcze nie umiem go obsługiwać ale pokażę próbki: