Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dębowe zakątki 18:06, 20 sie 2025

Do góry
Lato lato..kolorowe i pachnące

Dębowe zakątki 17:52, 20 sie 2025

Do góry
Ogródek Gosi 17:44, 20 sie 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Piękny kolorem budleji.
Te stopy to masz rewelacyjne.
U mnie nie chcą coś rosnąć. Co posadziłam to przepadła już jako mała. W tym roku 1 kupiłam . Jest ale co będzie po zimie ? Zobaczymy.

Dębowe zakątki 17:40, 20 sie 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Też obejrzałam Twój ogród.
Super, że jednak się udało.
Chociaż mam niedosyt. Za mało pokazali
Stajesz się celebrytką, wywiady, filmy, artykuły.
Gratulacje

Fajnie Gosiu ,że obejrzałas odcinku jej z moim ogrodem.
No tak, po takim długim czasie równo to jak odcinek został pokazany.
No tak wszystkiego nie pokazali. Skupili się na kolorowych częściach ogrodu
Oj, oj daleko mi do celebrytki
Tak, trochę medialnych rzeczy ostatnio u mnie było . Ale chyba dobrze.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:36, 20 sie 2025

Do góry
Byłam u sąsiada zapłacić za serwis samochodu. Chałupka od jego strony

Wystarczająco daleko od najbliższego sąsiada

Zbliżając się do “drogi gminnej”

Przed furtką od tyłu

Za płotem

Nie jestem przekonana do tego wyboru kolorystycznego no ale teraz już po ptokach. Forma mi się od początłu nie podobała. Garaż doklejka. Ciemny miał wyglądać na mniejszy ale czy wygląda?
Niech drzewa rosną to się zgubi
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:26, 20 sie 2025

Do góry
Jej moje własne ziemniaki!!!

Ożankowy ogród 17:00, 20 sie 2025

Do góry
W tym sezonie postawiłam na kanty moich rabat i to mi pomogło myśleć nad tym w jakim kierunku mam pójść z ogrodem. Raczej źeby zacząć się ograniczać z różnorodnością nasadzeń, bo to dodaje pracy w sezonie i iść w kierunku hortensji. To rośliny tanie, bezproblemowe, szybko dają efekt kwitnienia i również przestrzenny, jest ich duży wybór. A przede wszystkim u mnie się sprawdzają.

Iwonka podpowiedziała kiedyś jak robi kanty i że wpada często nawet na 20min żeby je poprawiać. U mnie to tak różowo nie wyglada bo jeszcze ciągle na rabatach coś przesadzam, wysadzam, rozmnażam a to zabiera ogrom czasu.
Nie mniej udało mi się ze 2 lub 3razy okantować każdą rabatę ( jeszcze pracuję nad ostatnią) i jest lepiej i łatwiej za następnym podejściem poprawiać kanty. W międzyczasie ściółkje trawą. U mnie najgorszy jest kurdybanek wchodzący przez kanty na rabaty, potrafi się położyć na kilometry i tworzy prawdziwą sieć pajęczą. Walka okropna, może ktoś zna jakiś środek na pozbycie się go z trawnika poza wyrywaniem?

Okantowane i skoszone... można pokazać

1 część ogrodu, na tyle rabaty przy tujach mam busz...dziewczyny wiedzą bo widziały, okazało się że pszczoły latają gdy ruszyłam kurdybankiem i chyba mają w ziemi gniazdo, bo to ciemno brązowe pszczoły, chyba leśne....
Więc tyłu wogóle nie ruszę z plewieniem

2 część ogrodu

Pomidorowy Zawrót Głowy 15:34, 20 sie 2025

Do góry
I sałatka gotowa, lecę odcedzać ziemniaki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:23, 20 sie 2025

Do góry
Kochani. Witam serdecznie. Głowie się i głowię i postanowiłam zasięgnąć Waszej rady. Po lewej stronie chodnika tam gdzie jest trawa chce zrobić szpaler z czegoś wzdluz chodnika. Jest to strona polnocna, od rana jest sloneczko. Myślałam o szpalerze z grabem fastigata albo szpaler z hortensji bukietowej. Sama już nie wiem. Co Waszym zdaniem by tu pasowało? Będę wdzięczna za każdą poradę.
Paulina
Pomidorowy Zawrót Głowy 15:10, 20 sie 2025

Do góry
Godzinę temu zerwałam pomidory na sałatkę do obiadu. Przypomniał mi się ten pomidorowy wątek. Zajrzałam, przeczytałam i postanowiłam obfotografować moje pomidorki.

Rosną pod chmurką. Jestem zadowolna z ich plenności i zdrowotności. Raz tylko, chyba to było w lipcu, po bardzo długim okresie deszczu, zapobiegawczo przed chorobami podlalam krzaki miksturą z jodyną.

Moja rodzina nie jest jakimś wybitnym smakoszem pomidorów. Cieszymy się, gdy rosną zdrowo i możemy sie cieszyć ich smakiem na chlebie, w sałatkach, pastach itp.

Awizo - najzdrowszy pomidor, jaki kiedykolwiek siałam. Wzór cnót zdrowotności Ma tylko jeden minus, jest wiotkołodygowy i musimy wysilać się podczas jego podwiązywania.

Cytrynek groniasty - najsłodszy pomidorek na świecie! Nasze dzieciaki zrywają je i zaraz przy krzakach lądują w ich buźkach. Jedzą je, jak winogrono.

Denar - z charakterystycznym cycusiem Uwielbiamy go na kanapkach.

Betalux - najwcześniejszy z nich wszystkich Dlatego zawsze witamy go z fanfarami
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:35, 20 sie 2025

Do góry

Zaraz przyjedzie kolejna wywrotka piasku i kolejna klinca…
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:34, 20 sie 2025

Do góry

Chyba będzie . Biały dom i grafitowy garaż dokleiła. Były debaty na temat dodania grafitu na domu (wykusz lub/i kolumny) ale grafitu zabrakło a białego zostało więc sprawa się sama rozwiązała nie byłam przekonana do tego więc chyba wolę całe białe j całe grafitowe. Zrobione ufffff

Ożankowy ogród 14:27, 20 sie 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Nigdy nie wycinałam liliowców, muszę wypróbować. Skoro odrastają, może jest to fajny pomysł Śliczne masz te hortensje, takie dorodne, duże kwiaty

Zaczęłam wycinać w zeszłym roku. Od razu rabata polepszyła wygląd i teraz to praktykuję na koniec ich kwitnienia

Poza tym rabaty wysypuję dużą ilością skoszonej trawy, rośliny to lubią.

Żurawki w słońcu się mienią na cserwono- bordowo
Ożankowy ogród 14:21, 20 sie 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, co to jest Domi ?

Powiem Ci, że jak patrzę na twój ogród, to nie mogę uwierzyć, że on powstał z takich małych sadzonek. Teraz rośliny są już takie dorodne. Podziwiam.

Taki mój skrót myślowy od White dome ma dużo słońca,trochę za dużo, jarzębina miała dać przysłonę ale się odwróciła muszę jej polepszyć warunki glebowe

Rzeczywiście tak, ale to trwało 13lat. Nadal robię sadzonki i ostatnio dużo rozdaję takie hobby przypominam sobie też, że duża ilość roślin u mnie się zmarnowała, zostały tylko najwytrwalsze. Listę niedawno robiłam na forum
Zapowiada się że pół ogrodu to będzie brunera, bergenie i rdesty oraz wybrane trawy, a tematyką wiodącą hortensje.

Poniżej wyhodowana od patyczka, kto by czekał
Ożankowy ogród 14:06, 20 sie 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ula twoim śladem podążylam. Choć o tym nie wiedziałam.

Ściełam liliowce Stella do zera bo brzydkie były. Miały dużo suchego i grzyba na liściach. Mam szpalerem przed miskantami koło basenu. Od razu na rabacie zapanował porządek.

Dobrze zrobiłaś, za miesiąc będzie ładnie. U mnie liliowce Stella pożerają ślimaki bo są niskie, ślimak ma krótką drogę do kwiatka. Normalnie się wkurzyłam, bo one długo kwitną, a w tym sezonie zero kwiatków, rano przychodzisz i już nie ma.
Wysokim nie dadzą rady

Ożankowy ogród 14:02, 20 sie 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
Prosa mniej mnie zachwycają niż molinie , chociaż u Madzi też mam upatrzoną jedną odmianę.

Rdest to może się schować przy takiej Vanilce

Dla przypomnienia molinia
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:11, 20 sie 2025

Do góry
Dobrze wiedzieć dziękuję za info

Zobaczymy jak się ogarniemy, piwniczka w domu do pomalowania jeszcze ale będzie tam raczej ciepło…

Basia - Mój Świat 07:33, 20 sie 2025

Do góry
Basia - Mój Świat 07:33, 20 sie 2025

Do góry
Basia - Mój Świat 07:32, 20 sie 2025

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies