Dzięki! Na chwilę zaświeciło słońce, grzech nie skorzystać, ale dziś już niestety znów to samo, czyli siąpi. Ale wrzucę choć ze dwa Dziś wsadzone, ciekawe czy przetrwają...
drugi gaik brzozowy - od strony tarasu - troszkę różni się nasadzeniami od tego poprzedniego: są tu rozplenice w wersji miniaturowej, stipy z berberysami i kiścienie.
Ten gaik jest trochę mniejszy, wrzosowisko również. Na obu w sumie jest 300 wrzosów i wrzośców.
Nad kiścieniami zastanawiam się czy nie przesadzić ich na ścieżkę dzielącą trawnik, za cisowymi kulami (teraz są tam tawuły ale dość marne, nie mogę pozbyć się z nich mączniaka) pięknie będą kontrastować z jasnym podłożem. Poza tym w gaiku dość daleko od ścieżek nie widać ich cudnych kwiatków i marmurkowych liści. Wówczas musiałabym poszukać na stare miejsce coś nowego.
Artemis to duża róża, w 2 - 3 roku na pewno będzie widoczna pomiędzy tymi rozplenicami.
Zresztą na poparcie tej tezy zdjęcie, tylko, że ta moja rozplenica to Autumn Magic - i róza i rozplenica rosną u mnie od lata ubiegłego roku.
Ja mam te róże posadzone 65 cm od ogrodzenia, ogrodzenie jest od wschodu, więc do południa płot przesłania im słońce, a od południa do końca dnia już są w słońcu.
Kwitnie z przerwami, najintensywniej w drugiej połowie czerwca, potem solidnie przycinam i drugi raz zaczyna kwitnąć po połowie lipca, kwiatów jest już mniej.
Z wad - bardzo śmieci, trzeba ją podpierać, w tym roku wypuściła długie baty.
Zalety - bardzo obfite kwitnienie, ładny, delikatny zapach, zdrowa, piękny, byłyszczący kolor liści, kwitnie do przymrozków.
Tyle komplementów, dzięki Jola
W sobotę do wieczora walczyłam z przesadzaniem róż, a w niedzielę wstałam zupełnie chora, pogoda dziś jest to wzięłam się dalej za te bukszpanowe kostki, nie wiem jak to się dla mnie skończy, bo powinnam siedzieć w domu i się leczyć, ale szkoda mi tego ciepełka.
Widziałam dynię - kapitalna jest, za rok zgapię, ja sobie jedną na szaro machnęłam, ale gdzie jej tam do tej Twojej
Od płotu do krawędzi kancika jest chyba 40-50 cm.
Będę je cięła z obydwu stron. Ten pasek 40 cm będzie trudny do koszenia, nie dało się go uniknąć. Wypielę go pewnie i wyściółkuję czymś.
Ich ułożenie warunkuje też linia jarząbów, są sadzone w jednej linii z nimi.
I dla przykładu dorosły żywopłot z t. baccata, regularnie cięty utrzymywany jest na szer max. 80 cm.
zacytuje jeden post z fotkami choć powinnam wszystkie..................mega !
i wiesz kostki z cisa fajnie by tu grały taka łąka pieta oudolfa z kostkami christophera bradleya