Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomysł na ogród 15:03, 19 paź 2016

Do góry
i coś Wam powiem....one rosną cały czas !

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:02, 19 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Irenko te kolory to jedna wielka energia bosko !

Tak, zaczyna się czerwienić i pomarańcz
ogromne liście magnolii parasalowatej

i miłorzęby żółkną
wkraczają kolory z ostatniego artykułu Danusi

i hosty i patyk limki, co śmignął pojedynczym badylem z jednym kwiatkiem, śmieszny, jak to ciąc wiosną

i ambrowiec kolumnowy ciut ciut
i miłorząb Mariken

po deszczu nowe listeczki puścił
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:02, 19 paź 2016

Do góry
kilka niebieskości w śladowej ilości z mojego ogrodu

Pomysł na ogród 15:02, 19 paź 2016

Do góry

Pomysł na ogród 15:01, 19 paź 2016

Do góry

Pomysł na ogród 15:00, 19 paź 2016

Do góry

Pomysł na ogród 14:59, 19 paź 2016

Do góry

Pomysł na ogród 14:59, 19 paź 2016

Do góry
zachęcam Wszystkich do grzybobrania ....w Zaborowie
mamy już dwie wielkie szuflady w zamrażarce nazbieranych grzybków - tylko z ogrodu !

Ogród w remoncie 14:53, 19 paź 2016

Do góry
Asiu, ciężko wymyśleć Ci projekt ogrodu, bo działka duża, w dużej części zagospodarowana i to nieźle, więc szkoda robić rewolucje, plan zrobiony niedokładnie a zdjęcia satelitarne zbyt małe, żeby na nich pracować.

Zaglądałaś może do wątku Makusi na projektowaniu? Ona ma dużo prostszą działkę. Zaproponowałam jej prosty układ z kółek, który jej się spodobał, ale jak zaczęła go przenosić na rzeczywistość, to okazało się, że wymiary się trochę rozjechały i kółka nie wychodzą tak jak na rysunku.

Papier (monitor) wszystko przyjmie ale podstawą jest bardzo dokładnie zrobiony plan działki.

Ten układ, który Ci zaproponowałam, zakłada minimalną korektę linii rabat w tej zachodniej części. W zasadzie największa zmiana to likwidacja oczka i skarpy, a pozostałe rabaty są nieco powiększone. Mimo to, trawnika jest mniej niż w twojej wersji, bo zrobiłam dość wąskie przejście do kolejnej części ogrodu. Tej części jeszcze nie ruszam, bo nie wiem, co tam się dzieje, co to za domek tam stoi, gdzie są potrzebne przejścia itd.

Jeżeli ta koncepcja Ci nie pasuje, to wymyśliłam jeszcze coś takiego:

W tej wersji ten główny cycek, który oddziela tą część ławeczkowo-altankową od reszty ogrodu jest zrobiony od strony zachodniej, dużo bliżej niż w poprzedniej wersji. Na jego krańcu posadziłabym jakieś dość duże drzewo, ale żeby koronę miało wysoko. Pod nim nasadzenia trawiasto-bylinowe, niezbyt wysokie. Tym sposobem, pomiędzy koroną drzewa a rabatą otworzyłby się taki prześwit na drugą część ogrodu. Jeśli się to dobrze zrobi, to efekt może być spektakularny, tylko jest to już duża rewolucja w rabatach i dużo pracy.
A oczko przy ławeczce oczywiście tak
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:19, 19 paź 2016

Do góry

Szaro,buro,deszczowo ale cebulki i bukszpany posadzonewiem że to nie ma wyglądu,ale oczami mojej wyobrażni widzę piekne obwódki.Bukszpany podsypałam korą aby nie zmarzły i mam nadzieję że odległość zachowałam odpowiednią?
Zmokłam ale temp.otoczenia 10 stopni,więc nie zmarzłam.Cieszę się że udało mi się tyle zrobic,resztę dnia spędzę przy urodzinowej kawce i cieście
Pszczelarnia 14:13, 19 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mgliście, deszczowo, dym się snuje:

Pieknie, tajemniczo
czytam codziennie
Mała Eleczka 14:02, 19 paź 2016

Do góry
Wszystkim zagladajacym sle buziaki.

Ogród Tosi 14:00, 19 paź 2016

Do góry
atena35 napisał(a)
Tyły

piękne zdjęcia z góry
widzę zbiornik na deszczówkę
macie tam bezpośrednie odprowadzenie z rynny?
na zimę beczkę odstawiacie na bok?
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:51, 19 paź 2016

Do góry
adelka

Elu, czekam aż spadną z tych wielkich drzew wszystkie, bo one nie moje, ale liście już tak
moje krzewy i drzewa jeszcze liści nie gubią. Buziak

elka_
dziękuję Elu, lubię już swój ogród, choć pracy w nim od groma.

Zbysiu
czekam, bo i tak nie mam czasu, a poza tym leje

jazzy
ale masz fart, moje na razie nadal się czają jałowce pod Imprezownią, pod domem co innego mam...stoi w innym końcu posesji.

Dominika
dzięki, teraz żółkną i kłosy wydają się jeszcze czarniejsze

Danusia
forum się rozrosło, nie da się wszędzie być, trzeba żyć i w rzeczywistości, u mnie stale coś, więc też z doskoku jestem stale, pozdrawiam
Mala_Mi
nie zadręczaj się, skup się na tym co ważne i co poprawi ci kondycję, forum nie ucieknie

Frezja

bardzo mi się podoba ten cytat z Tuwima

Gobasia
masz rację, każda pora roku już mnie u siebie zachwyca, wcale nie jest nudno i stale coś do roboty

na tapecie bordowe rozplenice
jednak Samba ładniejsza, większa, dłużej kwitnie, nawet teraz nowe kłosy idą, choć i Rubrum się stara

w pobliżu Samby roczna Black Beuty

i Rubrum z Cosmopolitan
ten ostatni coraz więcej pędzelków pokazuje

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:50, 19 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Fajnie, że lawenda załapała się na fotki

Klimatyczny masz ten ogród...
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:34, 19 paź 2016

Do góry
Rysiu
dzięki za odwiedziny u ciebie nieskazitelnie, u mnie jak w lesie
ale z przyjemnością szur szur w liściach robię

Madżenka

myślę, że będzie ładna w listopadzie, jeszcze ogród nas nie zawiedzie przeczytaj pw.
Novalis zdrowa, podgryziona ciut przez slimaki, oto ona

Iza

azalia Klondyke
na słońcu ma taki kolor, zakryta trawami nie
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 13:32, 19 paź 2016

Do góry
sylka napisał(a)
O! Hehe
mam taką samą fotę dla Danusi
Bo znalazałam coś takiego i zastanawiam się czy ok
Mój kompost mi się kończy, a potrzebuje cos dobrego do dołków z roślinami., bo gleba uboga
Próchnicy, obornika w sklepach nie znalazłam wrrr

Proszę odpowiedzcie mi czy takim kompostem można zabezpieczy róże na zimę? dodam że Odczyn pH kompostu wynosi: 6,8-7,8
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:32, 19 paź 2016

Do góry
Padł juz?? Tak mi go szkoda.. on wcześniej w donicy był i juz wtedy tak mu się działo, wiosna byl piekny.. później sie zepsul. myślałam ze jak do gruntu posadze to się zabierze, ale jednak poprawy nie ma. A jeśli w donicy był przelany to tak by mógł wyglądać? Latem pilnowalam podlewania tej donicy, w upały codziennie. Mate położyłam wiem ze to źle ale dużą dziurę wcielam w tym materiale żeby mu nie zaszkodzić. Jeszcze poczekam do wiosny może jak i tak nic po nim...
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:27, 19 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Życze pięknej pogodnej jesieni, bo co to za przyjemność jak deszcz za oknem. Buziam.

No już go wystarczy raczej... jutro goście odlatują, musi i pogoda być, wezmę się za ogródbuziak

Haniu, siałam i mam to, wielkie jak pierun, tak do 1,5m, paki są, ale się jeszcze nie rozwinęły, co to jest wg ciebie??
Moja bajka 13:24, 19 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Klon coraz bardziej się przebarwia, co dzień to ładniejszy

Kasiek pięęęęęęęęęęknie jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies