Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Andrzej_ 10:07, 02 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogrodu i moich działań.
Mam kilka klonów Ginnala. Ten najwyższy jest w dość zacisznym miejscu. Ma jeszcze listki, ale jakby to porównać do męskiego owłosienia na głowie- widać wyraźne zatoki.
Świetnie się natomiast trzyma klon ściętolistny. Jeśli nie masz, to warto mu się przyjrzeć i wprowadzić do ogrodu.W trakcie sezonu zieleń liści jest głęboka i błyszcząca. Jesienne przebarwienia zachwycają. Jest na zdjęciu z 1 listopada (przedostatni post z tego dnia).
Pozdrawiam

a rzeczywiście ładny, nie zwróciłem wcześniej uwagi co zacz
zainteresuję się
Makusia 13:49, 02 lis 2016

Wrzuciłam tego klona ściętolistnego w cyberprzestrzeń i powiem Ci HAniu, że niezłe cacko masz! Zastanawiam się ostatnio nad klonami, właśnie przez wzgląd na ich cudne przebarwienie jesienią. Czy on- ten klon- bardzo powoli rośnie? On- ten klon- z odmian tych bardziej arystokratycznych jest? Bo widzę, że z Chin on
AgataP 13:59, 02 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękny dzień. Słoneczny, bezwietrzny, ze znośną temperaturą. Ścięłam niskie astry. Opróżniłam pojemniki i koszyki z jednorocznych nasadzeń. Fuksje wyniosłam do garażu. Może uda się je przechować.
W ogrodzie wciąż kolorowo. Do kwitnienia szykuje się miskant Variegatus. Myślałam, że on w naszych warunkach nie kwitnie. Zakwitła pierwsza chryzantema.

Gruszeczko czy Variegatusa masz na totalnym słonku czy może ma trochę cienia w ciągu dnia?

Gruszka_na_w... 18:37, 02 lis 2016

AgataP napisał(a)

Gruszeczko czy Variegatusa masz na totalnym słonku czy może ma trochę cienia w ciągu dnia?

Rosną na różnych stanowiskach.
Na półkolistej na froncie mają wystawę południową. Słońce jest tam od rana.

Ten ze zdjęcia rośnie na rabacie wzdłuż zachodniej ściany domu. Słońce jest tam dopiero w godzinach popołudniowych (od 14)

Mam jeszcze jednego na rabacie wzdłuż zachodniej granicy działki, ale to jeszcze mała sadzonka (z dzielenia kępy). Na mojej glinie rosną nieźle. W ciągu czterech lat żaden miskant mi nie wypadł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:47, 02 lis 2016

Gosiek33 napisał(a)
Gruszka u Ciebie nadal kolorowo

W tym roku mój dąb ma nadal liście, ładnie przebarwiają się na żółto. Przez ostatnie dwa lata szybko je tracił. Zapomniałam jak to się ma do mroźnej czy łagodnej zimy?

To pewnie wiedzą najstarsi górale.
Sporo liściastych ma u mnie jeszcze liście. Brzozy dopiero teraz pożółkły. Powstało sporo domków, wygwizdów mniejszy sie zrobił. Jedna noc była z minimalnym przymrozkiem. Zważył cynie i bazylię, ale kosmosom nie zaszkodził.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 23:41, 02 lis 2016

Choć ta jesień mokra i mało słońca, to wciąż ślicznie i kolorowo. U mnie jeszcze też, choć na niektórych drzewach, a na głogach przede wszystkim, co włos to przystanek, skoro porównanie ma być fryzjerskie

Kiedy ciąć jablonki, wiem. Interesowało mnie czy nie chorowały. Swoją jabłoneczkę kupiłam jako Olę, ale szybko okazała się nią nie być
mira 00:10, 03 lis 2016

przyszłam dać Ci buziaka a tu takie światło - niech trwa!

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 19:47, 03 lis 2016

Pestko, Miro, Gosiek- dzięki za odwiedziny. Latem trudno uzyskać dobre światło do zdjęć. Trzeba czekać na "złotą godzinę". Jesienią wszystko się robi takie delikatnie rozmazane- jak u impresjonistów. Plamka obok plamki.

Gruszka_na_w... 19:58, 03 lis 2016

Przy schodkach dostawiłam chryzantemy. Trochę koloru tu nie zaszkodzi.

Kot zdziwiony, bo chaszcze mu znikają. Na drugiej fotce metasekwoja Chubby (dorasta do 4-5 metrów) na tle irgi. Lubię metasekwoje za ich jesienne przebarwienia. Czysty gatunek to olbrzym. Znalazłam namiastkę.

Bodziszek i chryzantema. Niewielkie kwiatki, a cieszą.

Hortensja dębolistna i wyjątkowo chabrowe astry

Gruszka_na_w... 20:09, 03 lis 2016

Rabata wzdłuż zachodniej ściany domu

Klon strzępiastokory i trzmielina oskrzydlona

Kalina angielska niezmiennie zielona, na trzmielinie europejskiej zostały tylko różowe torebeczki

Brzózki i takie tam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies