Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród w szczerym polu 22:42, 06 lut 2016

Do góry
ewusia81 napisał(a)
Szukam i kombinuję co z tą donicą zrobić i wymyśliłam na razie trzy opcje:
1.do donicy posadzić buk pospolity purpurea pendula szczepiony na ok 120cm, a całość od ziemi podsadzić berberysem bagatelle lub admiration (póki nie podrośnie buk może posiać do środka jakieś floksy żeby kolorowo było??)na białej donicy berberys ładnie by się odbijał
2. do donicy karaganę syberyjską pendula, dół podsadzić np rozplenicą japońską herbstzauber
3. strasznie podoba mi się klon polny carnival ale niestety na białej ścianie może stracić urok, zgubić się..

Kilka metrów od tej donicy, przy płocie/wejściu chciałabym zasadzić klon 'Royal Red' lub 'Drumondii' (Pa180) więc zależy mi na tym aby stworzyły jednolitą kompozycję tzn ciemne liście z ciemnymi, plamiste z plamistymi...

Macie może jakieś inne propozycje?? Szczerze przyznaję, że im więcej przeglądam, czytam tym więcej bym chciała i tym bardziej głupieję

Propozycja pierwsza chyba nie najlepsza bo on bardzo Ci się rozrośnie. Suchy poza sezonem.
Reszty nie znam więc się nie wypowiem. W takiej donicy dałabym coś na pniu zimozielonego wtedy można podsadzać sezonowymi
coś jak projekt Małgorzaty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1026-nietypowo-d-balkon

Tu propozycje Danusi z bukszpanem w roli głównej
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/381-bukszpany-w-donicach/photos
Ogród w szczerym polu 22:27, 06 lut 2016

Do góry
Szukam i kombinuję co z tą donicą zrobić i wymyśliłam na razie trzy opcje:
1.do donicy posadzić buk pospolity purpurea pendula szczepiony na ok 120cm, a całość od ziemi podsadzić berberysem bagatelle lub admiration (póki nie podrośnie buk może posiać do środka jakieś floksy żeby kolorowo było??)na białej donicy berberys ładnie by się odbijał
2. do donicy karaganę syberyjską pendula, dół podsadzić np rozplenicą japońską herbstzauber
3. strasznie podoba mi się klon polny carnival ale niestety na białej ścianie może stracić urok, zgubić się..

Kilka metrów od tej donicy, przy płocie/wejściu chciałabym zasadzić klon 'Royal Red' lub 'Drumondii' (Pa180) więc zależy mi na tym aby stworzyły jednolitą kompozycję tzn ciemne liście z ciemnymi, plamiste z plamistymi...

Macie może jakieś inne propozycje?? Szczerze przyznaję, że im więcej przeglądam, czytam tym więcej bym chciała i tym bardziej głupieję
Z Pszenicznej ... 17:47, 04 lut 2016

Do góry
Pierwsze zdjęcia makro, nigdy nie było na tyle dużo czasu by cieszyć się tym tak do końca.

Białe floksy są wg mnie najpiękniejsze

A tu miskant okapi i przekwitnięty przegorzan się wcisnął

floksy o tym kolorze są bardzo rozpowszechnione, może dlatego że najmocniej pachną
Z Pszenicznej ... 17:06, 04 lut 2016

Do góry
Bylinówka - do kwitnienie szykują się floksy i monarda. Widzicie miejsce po wyciętej szałwi. To mnie irytowało dlatego przeprowadziłam zmiany, czy korzystne okaże się w tym roku

Phlox - floks 15:59, 04 lut 2016

Do góry
Jest problematyczny, bo jest cudaczny.

Nie można z Morning Light, dlatego że oba są pstrokate, no może miskant nie pstrokaty całkiem, ale jasny - a dwie pstrokacizny obok siebie to już przegięcie

Pasuje ciemny miskant np. Gracillimus, posadzone z tyłu, bo są dużo wyższe.
Z czym sadzić floksy?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/303-floksy-kwiaty-nieco-zapomniane

Floksy pięknie wyglądają na bylinowych rabatach, w ogrodach zapachów i motyli, w stylu wiejskim. Są idealne na kwiat cięty. W ogrodzie zestawiamy je z czyśćcami, penstemonami, monardami, ostróżkami, jeżówkami, pysznogłówkami i trawami. Także z krzewami o ozdobnych liściach w kontrastowych barwach.

Jednak ten floks jest takim odmieńcem że trudno cokolwiek dopasować. W tle ciemny cis. kępa tego floksa a na dole mięsiste zielone liście bergenii. tylko takie spokojne towarzystwo widzę.
Phlox - floks 15:16, 04 lut 2016

Do góry
shrekol napisał(a)
Phlox paniculata 'Norah Leigh'

witam czy te floksy nadawałyby się do posadzenia na przemian z miskantami Morning Light? w nogi traw miałam posadzić kocimiętkę i teraz zastanawiam się czy rabata nie będzie pstrokata. Ten floks jest słabo dostępny więc zastanawiam się czy on jest problematyczny?
Z Pszenicznej ... 14:40, 04 lut 2016

Do góry
Agatko i ja też do Ciebie zaglądam. Piękna opowieść z niecierpliwością czekam na resztę. Dziasiaj założony wątek a ile już stron na nim. Piękne duże drzewa szczególnie kasztanowiec. Super ta bylinówka- piękne floksy i białe astry jesienne czyli marcinki też.Pozdrawiam gorąco
Z Pszenicznej ... 13:38, 04 lut 2016

Do góry
No i zaczęły kwitnąć floksy, zapach jest zniewalający
Z Pszenicznej ... 12:19, 04 lut 2016

Do góry
W moim ogrodzie najwięcej jest bylin. Mam do nich sentyment ze względu na ogród Babci, w którym królowały malwy, floksy, peonie, cynie, lwie paszcze, lewkonie... po Jej śmierci część tych roślin wylądowała u mnie. Oczywiście posadzona gdzie tylko było miejsce. Postanowiłam zgrupować je w jednym miejscu.. Na zdjęciu widać wykopki pod siatką
Kosaćce, irysy (Iris) 08:14, 04 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
może ktoś podpowie... z czym zestawić na rabacie irysy bródkowe i syberyjskie? szukam czegoś niższego od irysów i później kwitnącego...

Pooglądaj zdjęcia w galeriach artykułów o irysach, masz tam wiele zdjęć z angielskich ogrodów i na pewno coś wypatrzysz

w szczególności polecam artykuł, który napisałam specjalnie dla zestawień, galeria zdjęciowa zawiera 60 zdjęć

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/255-irysy-najpiekniejsze-kompozycje-w-ogrodzie

Doskonali i niezawodni partnerzy to: wilczomlecze (Euphorbia), rozchodniki (Sedum), kocimiętki (Nepeta), floksy (Phlox), maki (Papaver) i łubiny (Lupinus). Połączenie z lawendą (Lavandula) i szałwią (Salvia) także będzie atrakcyjne. Dużą grupę stanowią trawy, np. "najeżony" owies Helictotrichon sempervirens, kostrzewa sina (Festuca glauca) oraz rośliny o niezbyt wysokich, srebrnych liściach, jak czyściec (Stachys byzantina) czy przetacznik (Veronica spicata ssp. incana).

Wczesnowiosenne irysy zestawiamy z niskimi bylinami poduszkowymi jak smagliczka (Alyssum) lub żagwin (Aubrieta) uważając, aby się zbytnio nie rozprzestrzeniły. W ogrodach skalnych dobrze jest zastosować większe odległości, a przerwy między roślinami wyspać drobnym grysem.

Kosaćce mogą też być komponowane między sobą. Po kwitnieniu ich szablaste liście także będą wyglądały imponująco, pod warunkiem, że przytniemy łodygi kwiatowe.

Dla popularnego irysa żółtego (Iris pseudoacorus) czy innych wilgociolubnych znajdą się różne byliny kochające bagienne stanowisko, np. tawułki (Astilbe), kaczeńce (Caltha palustris), pierwiosnki (Primula bulleyana, Primula denticulata) oraz Lobelia x speciosa, Cimicifuga simplex "Brunette" i Ligularia stenocephala "The Rocket".

Nadmienię, że ten bagienny w końcu irys uda się na każdej glebie, z wyjątkiem czystego piasku. Jednak najbardziej malowniczo wygląda nad lustrem wody, kiedy okazała kępa kwiatów się w niej przegląda.
No i art, towarzyszące

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/249-irysy-brodkowe-ogrodowe-pieknosci

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/248-irysy-kwiaty-bogini-teczy

Ogrody jak obrazy malarzy impresjonistów (irysy)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/464-ogrody-jak-obrazy-impresjonistow-rzeka-irysow-cz-ii-childe-hassam

Irysy bezbródkowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/253-urok-irysow-bezbrodkowych

Mam nadzieję, że tak szeroki wachlarz porad pomoże w wyborze i nie będziesz musiała szukać po pinterestach
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:23, 03 lut 2016

Do góry
mira napisał(a)
Mamy dziś 2 lutego.
Choinka rozebrana uff, temp. +13 st, dzień w zasadzie przeznaczony na ogród.

Postanowiłam,że pozbieram liscie z róż.
Biorę worek, zakładam stare rękawiczki i sobie myślę ależ durna to robota - to ma sens na jesieni, żeby te grzyby się tak do ziemi nie rozsiały.
Wracam się i zakładam nowe rękawiczki i zastanawiam się czy to mozliwe zaczynać sezon 2 lutego ?!
Po godzinie mam 3 reklamówki liści- wstrętnych i piękne pędy róż- można generelnie stwierdzić, że na razie z różami jest bardzo dobrze.

Pogoda cuuuudowna, ciepło, słoneczka troszkę a ja widzę że trawniki do grabienia. Zatem do roboty. zaczynam jak zwykle od przedogródka, po chwili lecę po sekator i przycinam hortensję pnącą -cudnie sie robi.
Dalej oglądam hortensje ogrodowe - nie okrywałam, powiązałam i w gotowosci do okrycia, mają wielkie pączki - więc będę o nich teraz myśleć, kwiatostany ściełam.

Taczki pełne pojechały na kompost. Wiatr mnie zatrzymał z grabieniem.
Zaszłam do miejsca gdzie leżały koszyki wykopane z cebulowymi - wszystkie startują - włozyłam jeden do donicy wcześniej wywalając werbenę - a niech oś wiosennego już bedzie - fakt nie wiem co.

Rozkręcam się - myśle no prz tarasie tak niemoże być - liliowce, floksy co tam jeszcze wystawało trzeba ogarnąć, zebrac wstretne liscie bluszczu czekac na przebiśniegi bo już wychodzą.
Przy skalniaku zastanawiałam się co zrobić z kaliną angielską ciac ? nie wiem.
Krokusy wychodzą - zostawiam skalniak na inny dzień i cieszę się dalej pogodą.

czy ja dziś rozpoczęłam sezon stale myślę -głupie początek lutego
tak to zmiany klimatyczne więc korzystam bo inne efekty tych zmian są przykre.
cdn

, . 2 lutego anno Domini 2016 u Miry w ogrodzie. A ja napisałam artykuł o pasiece w ogrodzie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:46, 02 lut 2016

Do góry
Mamy dziś 2 lutego.
Choinka rozebrana uff, temp. +13 st, dzień w zasadzie przeznaczony na ogród.

Postanowiłam,że pozbieram liscie z róż.
Biorę worek, zakładam stare rękawiczki i sobie myślę ależ durna to robota - to ma sens na jesieni, żeby te grzyby się tak do ziemi nie rozsiały.
Wracam się i zakładam nowe rękawiczki i zastanawiam się czy to mozliwe zaczynać sezon 2 lutego ?!
Po godzinie mam 3 reklamówki liści- wstrętnych i piękne pędy róż- można generelnie stwierdzić, że na razie z różami jest bardzo dobrze.

Pogoda cuuuudowna, ciepło, słoneczka troszkę a ja widzę że trawniki do grabienia. Zatem do roboty. zaczynam jak zwykle od przedogródka, po chwili lecę po sekator i przycinam hortensję pnącą -cudnie sie robi.
Dalej oglądam hortensje ogrodowe - nie okrywałam, powiązałam i w gotowosci do okrycia, mają wielkie pączki - więc będę o nich teraz myśleć, kwiatostany ściełam.

Taczki pełne pojechały na kompost. Wiatr mnie zatrzymał z grabieniem.
Zaszłam do miejsca gdzie leżały koszyki wykopane z cebulowymi - wszystkie startują - włozyłam jeden do donicy wcześniej wywalając werbenę - a niech oś wiosennego już bedzie - fakt nie wiem co.

Rozkręcam się - myśle no prz tarasie tak niemoże być - liliowce, floksy co tam jeszcze wystawało trzeba ogarnąć, zebrac wstretne liscie bluszczu czekac na przebiśniegi bo już wychodzą.
Przy skalniaku zastanawiałam się co zrobić z kaliną angielską ciac ? nie wiem.
Krokusy wychodzą - zostawiam skalniak na inny dzień i cieszę się dalej pogodą.

czy ja dziś rozpoczęłam sezon stale myślę -głupie początek lutego
tak to zmiany klimatyczne więc korzystam bo inne efekty tych zmian są przykre.
cdn
Droga do spełnienia 16:06, 31 sty 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kamiś ja bym dała irgę dammera , albo jakieś niskie płożące jałowce i do nich coś niskiego kwitnącego iryski żyłkowate, albo zamiast tego floksy szydlaste i bedziesz mieć wiosną poduchy kwiatów , a one też zimozielone są i słońce lubią, posadzone na zmianę z barwinkiem schowają całkiem te gazony

Sylwia no włącznie trzeba coś wymyślić skłaniam się ku irdze
o dziwo floksy nie chciały tutaj za bardzo rosnąć a były to pierwsze rośliny które razem z żagwinem do tych gazonów wsadziłam
Droga do spełnienia 15:41, 31 sty 2016

Do góry
Kamiś ja bym dała irgę dammera , albo jakieś niskie płożące jałowce i do nich coś niskiego kwitnącego iryski żyłkowate, albo zamiast tego floksy szydlaste i bedziesz mieć wiosną poduchy kwiatów , a one też zimozielone są i słońce lubią, posadzone na zmianę z barwinkiem schowają całkiem te gazony
W oflisowym ogrodzie 19:40, 30 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
Pięknie wygląda ta weranda czy kiedyś już siałaś powojniki z nasionek? Nigdy nie próbowałam

Pani przesłała mi instrukcje ale o powojnikach zdaje się nic nie ma Może się przyda
Sporo nasion można wysiewać jesienią, są to nasiona bylin, które do łatwiejszego, szybszego, równomiernego skiełkowania wymagają 4-8 tygodniowej stratyfikacji, czyli przemrożenia; nie poddane temu zabiegowi też skiełkują, tylko w mniejszej ilości i dłużej to będzie trwało; większość nasion można siać zarówno wiosną jak i jesienią;
Jeśli nastała jesień, to nie ma problemu, bo wysiewamy nasiona w gruncie i zaznaczamy miejsce wysiewu. Natomiast gdy kupimy nasiona bylin zimą możemy nasionom pomóc poddając je przechłodzeniu na dole w lodówce (ale nie w zamrażarce!!!). Stratyfikacja polega na przechłodzeniu nasion, żeby łatwiej, prędzej i równomierniej skiełkowały; W tym celu nasiona wysiewamy do doniczek, które szczelnie obwiązujemy przeźroczystą folią w celu utrzymania wilgotności podłoża. Całość wkładamy na 4-8 tygodni na spód lodówki, raz na dwa tygodnie sprawdzamy , czy ziemia jest wilgotna. Po wyjęciu z doniczek w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza nasiona kiełkują po około 2 - nieraz 4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzamy po minięciu wiosennych przymrozków. Jeśli przy sprawdzaniu wilgotności podłoża widzimy, że nasionka już kiełkują, to również wyjmujemy i stawiamy na parapet okienny do słoneczka. Nasiona zamiast w doniczkach można trzymać w foliowych zamykanych na gumkę woreczkach;
w zależności od wielkości nasion, odpowiednio przykrywamy je ziemią; nasiona bardzo malutkie, przykrywamy bardzo niewielka ilością, dosłownie szczyptą ziemi, nasiona grubsze, trochę większą ilością i tak dalej.
Wysiew jesienny albo stratyfikacja w lodówce dotyczy nasion roslin:
akant, belamkanda,bertram, czosnki, czysciec, goryczka, jeżówki kłosowiec, krwiściąg, lewizja, miecznica, morina, odętka, ostrózki, parzydło, pełniki, powojnik, przetaczniki, puszkinia, rozplenica, rudbekia, sadziec, serduszka okazała, słonecznica, szarotka alpejska, trawy, wielosił, wiesiołek, żmijowiec -echium; zurawka;
nasiona nie poddane stratyfikacji tez zakwitną, tylko mogą wschodzić trudniej i w mniejszej ilosci;
Wysiew od IV do VI :
aktinidia, alonsoa, aster tongolski, aster alpejski, budleja, chaber, dzielżan, dzięgiel, dzwonki, dzwonki irlandzkie, dyptam, eucomis, echium -zmijowce, farbownik, firletki, floksy wiechowate (floksy wiech. mozna siać też jesienią) gailardia, głowienka, godecja, goździk, hosta, hyzop, jarzmianka, jasieniec, jasminowiec, jeżówka, języczka pomarańczowa, kocimiętka, kosmos, krwawniki, kupidynek, len trwały, len czerwony, lewkonia, mak, miecznica, miłek letni, motylek, nachyłki, naparstnica, nasturcja, niezapominajka, oman wschodni, orliki, ostrożeń japoński, ostrzeń powabny, pięciornik, poslonek, przymiotno, pysznogłówka, ratibida,rdest, rozwar, rutewka, sasanka, skalnica, słoneczniki, smagliczka, starzec, szałwia, szarłat, ślazownik malwowy, slazówka, ślaz maurytański,sorgo, tarczyca, tojad, tojeść krwista, ubiorek, werbeny, wilczomlecz, zawciąg, zawciąg szerokolistny, zawilce, zlocienie, żurawki;
Niektóre nasiona roslin ( driakiew japońska, driakiew kaukaska, lak wonny, nachyłki, werbeny) wysiane odpowiednio wcześnie już w marcu zakwitną w tym samym roku;
Jeżówki wczesną wiosną (w marcu) siejemy na rozsadznik, można tez poddać stratyfikacji w lodówce, równomierniej skiełkują.; można wysiać jesienią
Ratibidę -dyptam wysiewać mozna w lutym-kwietniu na parapet okienny, w maju do gruntu;
Kolkwicję, liatrę, łubin, akant moczymy 24 godziny w letniej wodzie przed wysianiem do gruntu.
Proszę o przesypanie nasionek do torebek papierowych, jest to pewniejsze, niż trzymanie nasion w folii.

Ogród z pergolą 10:39, 27 sty 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

Nie mam żadnej z pinteresta, sama jakoś sobie wymyślam Narysowałam już wstępny plan, w tamtym roku już nawet coś tam posadziłam( między innymi 10 jeżówek magnus). Rabata jest bardzo duża więc i roślin będzie sporo.
Muszę dokupić 5 hortensji strong annabell( 4 już mam posadzone)Będę sadzić 10 róż chopin. Będzie kocimiętka, liatra floksy, liliowce i jakieś trawy

oooo juz same ilosci potwierdzaja że może być nieżle
Ogród z pergolą 08:17, 27 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

masz jakaś inspirke? co będziesz sadzić?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708483165/

Nie mam żadnej z pinteresta, sama jakoś sobie wymyślam Narysowałam już wstępny plan, w tamtym roku już nawet coś tam posadziłam( między innymi 10 jeżówek magnus). Rabata jest bardzo duża więc i roślin będzie sporo.
Muszę dokupić 5 hortensji strong annabell( 4 już mam posadzone)Będę sadzić 10 róż chopin. Będzie kocimiętka, liatra floksy, liliowce i jakieś trawy
Droga do spełnienia 09:20, 25 sty 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
pryzy wjeździe do garażu mam gazony paskudne
chciałam je jakos zasłonić ale nie sprawdziły się tam ani floksy szydlaste ani żagwin
posadziłam smagliczkę skalną rośnie 2 lata i ok pięknie wygląda wiosną i latem zimą paskudnie
i się zastanawiam czy ją nie wymienić czasem na coś innego
moze trzmielina?
co myślicie
dodam ze miejsce w pełnym słońcu jest

Kawa, spróbuj z trzmieliną . Pomysł wydaje się dobry. Może jakieś płożące iglaki, które wolno rosną. Nie umiem podpowiedzieć tylko jakie. W gazonach chcesz mieć jedną roślinę czy kilka? Można zostawić miejsce i dosadzać rośliny sezonowe: wiosną bratki lub stokrotki, latem pelargonie i co jeszcze wymyślisz, jesienią wrzosy.
Rododendronowy ogród II. 08:37, 25 sty 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tak to sa prymulki.Koło nich rosna floksy szydlaste i zagwin.

A czy jak kupię prymulki takie z kwiaciarni to czy przezimuja w ogrodzie ? Można je wsadzić do gruntu ?
Rododendronowy ogród II. 20:53, 24 sty 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)

Dzięki Kochana! Właśnie o to ujęcie mi chodziło
Czy to są prymulki, te co kwitną na kremowo/biało? I co jest obok tych prymulek, takie płożące po ziemi? Jaki piękny ten widok

Tak to sa prymulki.Koło nich rosna floksy szydlaste i zagwin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies