Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Mazury moja miłość - zakładamy ogród

Agatek 22:09, 24 lut 2016

anabuko1 napisał(a)
Styl wiejski- taki rustykalny to i ja lubię
I chyba w nowym ogrodzie tez będzie bardzie taki
pozdrowionka zostawiam

bo jest ładnie i kolorowo
ale chcę jakiś względny porządek mieć
floksy, naparstnice, rudbekie, galardie, liatry czy jeżówki gdzieś z tyłu powsadzane na pewno będą
Agatek 22:09, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ja myślę, że ta rabata ma duży potencjał.

Masz najwyższe piętro z szmaragdów, hortensja zostaje i bardzo dobrze. Nie musi być wcale szpaler hortensji, żeby był efekt. Pojedyńcze sztuki ładnie wyeksponowane super wyglądają Tak np. ma Edytka z wątku "Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak". Znasz ten wątek? Warto go przejrzeć

Bym tylko dodała cebulowe, trawki, coś kwitnącego i koniec. Za dużo nie kombinować i wielu gatunków nie wprowadzać.

Pamiętaj, że floksy od dołu mają brzydkie liście. Najlepiej je ukryć

Mirelko nie znam tego wątku jutro poczytam
Limka wydaje mi się, że spora urośnie, dlatego niekoniecznie posadziłabym drugą
Cebulowych dużo nie sadziłam, bo ich nie widzę, mało na działkę wtedy jeżdżę, ale jakieś czosnki i tulipki wsadziłam
trawki to chyba w jednym miejscu dam, między berberysy i hortkę właśnie
Agatek 22:13, 24 lut 2016

MirellaB napisał(a)
A ja nie lubię takiego stylu
Wolę uporządkowany tzn. ład i porządeczek

może nie bałagan, bo i M napiera, żeby był porządek
ale tak w miarę kolorowo
tulucy napisał(a)
Ja wolę nieformalny styl, niekoniecznie bałagan, ale luz ale tylko w ogrodzie, w domu łyżeczki leżą na baczność - może dlatego w ogrodzie odreagowuję

haha u mnie w domu podobnie
bałaganu jednak nie chcę, u mojej babci tak jest wszystko wszędzie rośnie, niby ładnie ale chodzić się nie da

jakoś pogodzimy wszystko razem
choć chyba za dużo mam chciejstw
bo i ostróżki bym chciała, rozchodniki, barbula od Marty mi się podoba, łubin i oooo ile jeszcze

a coś też mam w przechowalniku i muszę to wykorzystać
kachat 23:01, 24 lut 2016

Co masz na myśli, pisząc bałagan? Bałagan jest wtedy, gdy nie panujesz nad roślinami, gdy rośliny wychodzą poza rabaty i rosną nie tam i nie tak, jak chcesz. Na rabatach Agaty ze Starorzecza jest wszystko tak, jak powinno być, jest pięknie, masa roślin, ale wszystko tworzy jeden wielki, piękny porządek. Do zapanowania nad potencjalnym chaosem dobrze nadają się punkty stałe, jak zimozielone krzewy w postaci bukszpanów (one są przecież piękne, tylko ja bym ich nie strzygła - może się jeszcze przekonasz, ja kiedyś nienawidziłam cisów a teraz odkryłam śliczne odmiany i już planuję zakupy na wiosnę ), cisów, kosodrzewin... Takie stałe punkty zawsze zielone tworzą filary rabaty, są zawsze w tych samych miejscach, spokojne, stonowane. A pomiędzy nimi wypełnienie z morza kwiatów To jest piękne, i nie nazwałabym tego bałaganem.

Możesz posadzić kilka typów roślin w równych rządkach pod linijkę w odstępach identycznych, ale po co to tak, nudne to i nienaturalne, ble. Ale jak ci się tak podoba, to można i tak, tylko czy taki styl pasuje do twojej działeczki..? Ja bym tam zrobiła naturalny, piękny, barwny, słoneczny ogród w stylu tego Agatkowego Starorzecznego, ale to twój ogródek Tyko widziałam, że już sama zaczęłaś taki kwietny miks tworzyć, więc w sumie nie wiem, co tam w końcu chcesz zrobić, co ci w duszy gra
tulucy 08:02, 25 lut 2016

Witam mroźnym porankiem ja bym nie chciała czegoś, co nie wygląda jak ogród, a teoretycznie nim jest, takich grządek tu jedne kwiatki, tu inne kwiatki, pod linijkę siane czy sadzone, oddzielone ścieżką wydeptaną tylko, owszem kwiaty piękne są dalej, ale całości to nie tworzy, może jest dobre do uprawy na cięty kwiat tylko - taka hodowla
anabuko1 14:19, 25 lut 2016

Witam Agatko!!
Ja w takich ogrodach pod linijkę nie bardzo się czuję.
Owszem podobają mi się ale u kogoś.Ja tez s lubię mój swojski ,mój tylko klimat
Ja też lubie kolorowo i różnorodność dość dużą kwiatowo- roślinna
I taki nowy ogród chyba tez będzie
Agatek 15:21, 25 lut 2016

kachat napisał(a)
Co masz na myśli, pisząc bałagan? Bałagan jest wtedy, gdy nie panujesz nad roślinami, gdy rośliny wychodzą poza rabaty i rosną nie tam i nie tak, jak chcesz. Na rabatach Agaty ze Starorzecza jest wszystko tak, jak powinno być, jest pięknie, masa roślin, ale wszystko tworzy jeden wielki, piękny porządek. Do zapanowania nad potencjalnym chaosem dobrze nadają się punkty stałe, jak zimozielone krzewy w postaci bukszpanów (one są przecież piękne, tylko ja bym ich nie strzygła - może się jeszcze przekonasz, ja kiedyś nienawidziłam cisów a teraz odkryłam śliczne odmiany i już planuję zakupy na wiosnę ), cisów, kosodrzewin... Takie stałe punkty zawsze zielone tworzą filary rabaty, są zawsze w tych samych miejscach, spokojne, stonowane. A pomiędzy nimi wypełnienie z morza kwiatów To jest piękne, i nie nazwałabym tego bałaganem.

Możesz posadzić kilka typów roślin w równych rządkach pod linijkę w odstępach identycznych, ale po co to tak, nudne to i nienaturalne, ble. Ale jak ci się tak podoba, to można i tak, tylko czy taki styl pasuje do twojej działeczki..? Ja bym tam zrobiła naturalny, piękny, barwny, słoneczny ogród w stylu tego Agatkowego Starorzecznego, ale to twój ogródek Tyko widziałam, że już sama zaczęłaś taki kwietny miks tworzyć, więc w sumie nie wiem, co tam w końcu chcesz zrobić, co ci w duszy gra

Dla mnie troszkę za dużo tego wszystkiego, wolę chyba więcej tych zielonych punktów stałych i gdzieniegdzie kolorów
Do bukszpanów może kiedyś się przekonam, na razie mówię im nie
a kwietny miks mam, bo chciałam mieć cokolwiek kolorowego, coś co w lato będzie w miarę ładnie wyglądało i co w razie mojej nieobecności poradzi sobie z upałem
Agatek 15:22, 25 lut 2016

tulucy napisał(a)
Witam mroźnym porankiem ja bym nie chciała czegoś, co nie wygląda jak ogród, a teoretycznie nim jest, takich grządek tu jedne kwiatki, tu inne kwiatki, pod linijkę siane czy sadzone, oddzielone ścieżką wydeptaną tylko, owszem kwiaty piękne są dalej, ale całości to nie tworzy, może jest dobre do uprawy na cięty kwiat tylko - taka hodowla

dziewczyny ja nie do końca chcę sadzić pod linijkę, ale też nie chcę mieć jakiegoś mega buszu
Agatek 15:24, 25 lut 2016

anabuko1 napisał(a)
Witam Agatko!!
Ja w takich ogrodach pod linijkę nie bardzo się czuję.
Owszem podobają mi się ale u kogoś.Ja tez s lubię mój swojski ,mój tylko klimat
Ja też lubie kolorowo i różnorodność dość dużą kwiatowo- roślinna
I taki nowy ogród chyba tez będzie

Mi też takie ogrody podobają się, ale wiem, że u mnie pod linijkę nie pasuje
dlatego między innymi chcę fale a nie proste linie
i tak pewnie jak to wszystko się rozrośnie to będzie roślinny szał
Agatek 15:25, 25 lut 2016

Mam do Was pytanko
dostałam różyczkę, niby na opakowaniu napisane było Bonica
ale po pierwsze gubi mi kwiatki, zasychają jej, wiecie co może być przyczyną?
po drugie czy ona nadaje się do wsadzenia później do ogrodu?