Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 06:58, 01 mar 2016

ag_zie napisał(a)
zakupy fajne zrobiłaś

Dzięki Aga.

Tyle osób od dawna robiło zakupy nasionkowe że ja już doczekać się nie mogłam kiedy coś kupię. No i doczekałam się
kamila66 07:20, 01 mar 2016

Warmia napisał(a)

A nie wygniwa on czasem? Z moim tak było. Miał za mokro i dwa lata z rzędu zastanawiałam się co jest nie halo. Przeniosłam go w inne miejsce i dał czadu latem.

Nie nie miał dużo wody oddzielona była część korzenia od małych kapustek i ewidentnie korzeń miał jeszcze dziury jak po korniku.
Makao_J 09:27, 01 mar 2016

kamila66 napisał(a)

Nie nie miał dużo wody oddzielona była część korzenia od małych kapustek i ewidentnie korzeń miał jeszcze dziury jak po korniku.

O to dziwne. A może opuchlaki podgryzały albo jak rósł koło kapusty to może coś kapuścianego go jadło.
kamila66 12:17, 01 mar 2016

Makao_J napisał(a)

O to dziwne. A może opuchlaki podgryzały albo jak rósł koło kapusty to może coś kapuścianego go jadło.

Aniu nie rósł obok kapusty tylko kapustką nazywam te jego małe wiosenne przyrosty
Sylvana 12:34, 01 mar 2016

Znalazłam taki wpis Ani - Małej Mi

Lista przysmaków opuchlaków jest długa .. i najgorsze, że one lubią to co ja.. tylko one jeść, a ja oglądać Na obcojęzycznej literaturze znalazłam kiedyś listę czym żywią się opuchlaki:

Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

I uwaga.. czytałam, że uwielbiają perz!!!

A ja dołożę do tego róże!!! rabarbar, astry, tojeść, powojniki... i na pewno sporo mi wyleciało z głowy.

W rozchodnikach nie nadgryzają liści.. nie robią koronek..tylko zimą larwy zjadają cały korzeń..do wiosny nie ma nic. A latem dorosłe potrafią siedzieć w obrębie szyjki korzeniowej..
Z nimi to jest tak, że na jednych roślinach robią koronki, a na innych zżerają korzenie, a na innych i to i to.
Itee mi też zjadły, floksy kanadyjskie całe, prymulki, rozchodniki to numer jeden jak żurawki.
Liście pogryzione to małe piwo.. najgorzej jak pada całą roślina bez korzeni..
Nicienie regularnie stosuję od 3 lat, ale nie jestem w stanie zlać całego ogrodu i nieużytków po sąsiedzku.. liczę na mroźną zimę, by te cholerstwo trochę ograniczyła.. w żadne cuda niecieniowe, wrotyczowe, chemiczne nie wierzę. Ta zaraza jest ponad wszytko.

Makao_J 13:05, 01 mar 2016

kamila66 napisał(a)

Aniu nie rósł obok kapusty tylko kapustką nazywam te jego małe wiosenne przyrosty

No widzisz - nie zajażyłam
Makao_J 13:06, 01 mar 2016

Sylvana napisał(a)
Znalazłam taki wpis Ani - Małej Mi

Lista przysmaków opuchlaków jest długa .. i najgorsze, że one lubią to co ja.. tylko one jeść, a ja oglądać Na obcojęzycznej literaturze znalazłam kiedyś listę czym żywią się opuchlaki:

Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

I uwaga.. czytałam, że uwielbiają perz!!!

A ja dołożę do tego róże!!! rabarbar, astry, tojeść, powojniki... i na pewno sporo mi wyleciało z głowy.

W rozchodnikach nie nadgryzają liści.. nie robią koronek..tylko zimą larwy zjadają cały korzeń..do wiosny nie ma nic. A latem dorosłe potrafią siedzieć w obrębie szyjki korzeniowej..
Z nimi to jest tak, że na jednych roślinach robią koronki, a na innych zżerają korzenie, a na innych i to i to.
Itee mi też zjadły, floksy kanadyjskie całe, prymulki, rozchodniki to numer jeden jak żurawki.
Liście pogryzione to małe piwo.. najgorzej jak pada całą roślina bez korzeni..
Nicienie regularnie stosuję od 3 lat, ale nie jestem w stanie zlać całego ogrodu i nieużytków po sąsiedzku.. liczę na mroźną zimę, by te cholerstwo trochę ograniczyła.. w żadne cuda niecieniowe, wrotyczowe, chemiczne nie wierzę. Ta zaraza jest ponad wszytko.

Też właśnie kojarzę tą listę i dlatego od razu pomyślałam o opuchlaku. Dzięki Sylwia że umieściłaś ją u mnie
margaretka3 13:22, 01 mar 2016

Makao_J napisał(a)

No widzisz - nie zajażyłam

Spotkałam się z tym, że niektórzy, zwłaszcza starsi i nieinternetowi, mówią na rozchodnika "kapustka" i nie znają tej nazwy, którą my używamy. Z sąsiadką tak nie mogłam się dogadać, o jaką roślinkę mi chodzi.

Aniu, bardzo ładne te kwiaty wybrałaś Zauroczyła mnie ślazówka. Ciekawe, czy w realu też będzie taka piękna, jak na zdjęciach. Miałaś ją już może, czy to nowość u Ciebie?
Makao_J 13:30, 01 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Spotkałam się z tym, że niektórzy, zwłaszcza starsi i nieinternetowi, mówią na rozchodnika "kapustka" i nie znają tej nazwy, którą my używamy. Z sąsiadką tak nie mogłam się dogadać, o jaką roślinkę mi chodzi.

Aniu, bardzo ładne te kwiaty wybrałaś Zauroczyła mnie ślazówka. Ciekawe, czy w realu też będzie taka piękna, jak na zdjęciach. Miałaś ją już może, czy to nowość u Ciebie?

Nie nie miałam tej ślazówki ale tak jak i Ciebie mnie też zauroczyła. W tym roku może nie będzie taka okazała jak na zdjęciach ale może w przyszłym...

http://www.cebule.pl/pol_pm_Slazowka-Lavatera-Barnsley-Baby-5559_1.jpg
MirellaB 14:00, 01 mar 2016

Zawsze jakieś robactwo w ogrodzie się znajdzie. Nie sugeruję się tym jak roślina co przyciąga.

Kosmos nasiona ładnie wygląda. Ciekawe czy zakwitnie w tym roku?

Ja zamówię kosmosy czekoladowe, choruję na nie