Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

Makao_J 13:20, 01 mar 2016

Wklejam Ci listę ulubieńców opuchlaków, którą wkleiła do mnie Sylwia. Jak nic rozchodnika wciąga Ci opuchlak. Musisz kreta zaprosić do ogrodu bo przerąbane.

Lista przysmaków opuchlaków jest długa .. i najgorsze, że one lubią to co ja.. tylko one jeść, a ja oglądać Na obcojęzycznej literaturze znalazłam kiedyś listę czym żywią się opuchlaki:

Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

I uwaga.. czytałam, że uwielbiają perz!!!

A ja dołożę do tego róże!!! rabarbar, astry, tojeść, powojniki... i na pewno sporo mi wyleciało z głowy.

W rozchodnikach nie nadgryzają liści.. nie robią koronek..tylko zimą larwy zjadają cały korzeń..do wiosny nie ma nic. A latem dorosłe potrafią siedzieć w obrębie szyjki korzeniowej..
Z nimi to jest tak, że na jednych roślinach robią koronki, a na innych zżerają korzenie, a na innych i to i to.
Itee mi też zjadły, floksy kanadyjskie całe, prymulki, rozchodniki to numer jeden jak żurawki.
Liście pogryzione to małe piwo.. najgorzej jak pada całą roślina bez korzeni..
Nicienie regularnie stosuję od 3 lat, ale nie jestem w stanie zlać całego ogrodu i nieużytków po sąsiedzku.. liczę na mroźną zimę, by te cholerstwo trochę ograniczyła.. w żadne cuda niecieniowe, wrotyczowe, chemiczne nie wierzę. Ta zaraza jest ponad wszytko.
Katkak 16:56, 01 mar 2016

U mnie dla odmiany ciagle pada. Pozdrawiam Kamiś
blyxa 19:38, 01 mar 2016

Przyszłam podziękować za wizytę, zobaczyłam wiosenne fotki i od razu milej się na sercu zrobiło
ag_zie 21:04, 01 mar 2016

Kamilo, jak Twoje siane carexy? Kiełkują?
Napia 18:14, 02 mar 2016

Dotarłam do Ciebie, ale z małymi perypetiami. Miło było Cię poznać i chociaż nie było okazji porozmawiać, to jednak mam nadzieję, że następnym razem to nadrobimy

U mnie oprócz opuchlaków są larwy chrząszcza majowego , walczę polewając nicieniami, ale mam świadomość, że to tylko ograniczy populacje, Jednak lepsze to niż nic.

Pozdrawiam serdecznie

Jana 19:17, 02 mar 2016

lista opuchlakowa porażająca ja nawet nie wiedziałam co to opuchlak...
kamila66 07:31, 03 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Wklejam Ci listę ulubieńców opuchlaków, którą wkleiła do mnie Sylwia. Jak nic rozchodnika wciąga Ci opuchlak. Musisz kreta zaprosić do ogrodu bo przerąbane.

Lista przysmaków opuchlaków jest długa .. i najgorsze, że one lubią to co ja.. tylko one jeść, a ja oglądać Na obcojęzycznej literaturze znalazłam kiedyś listę czym żywią się opuchlaki:

Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

I uwaga.. czytałam, że uwielbiają perz!!!

A ja dołożę do tego róże!!! rabarbar, astry, tojeść, powojniki... i na pewno sporo mi wyleciało z głowy.

W rozchodnikach nie nadgryzają liści.. nie robią koronek..tylko zimą larwy zjadają cały korzeń..do wiosny nie ma nic. A latem dorosłe potrafią siedzieć w obrębie szyjki korzeniowej..
Z nimi to jest tak, że na jednych roślinach robią koronki, a na innych zżerają korzenie, a na innych i to i to.
Itee mi też zjadły, floksy kanadyjskie całe, prymulki, rozchodniki to numer jeden jak żurawki.
Liście pogryzione to małe piwo.. najgorzej jak pada całą roślina bez korzeni..
Nicienie regularnie stosuję od 3 lat, ale nie jestem w stanie zlać całego ogrodu i nieużytków po sąsiedzku.. liczę na mroźną zimę, by te cholerstwo trochę ograniczyła.. w żadne cuda niecieniowe, wrotyczowe, chemiczne nie wierzę. Ta zaraza jest ponad wszytko.

Dziękuje Aniu za przeniesienie do mnie tego wpisu
Już jest wszystko jasne
kamila66 07:32, 03 mar 2016

Katkak napisał(a)
U mnie dla odmiany ciagle pada. Pozdrawiam Kamiś

Kasiu mam nadzieję, że pogoda już lepsza u mnie dzisiaj mokra wiosna
kamila66 07:32, 03 mar 2016

blyxa napisał(a)
Przyszłam podziękować za wizytę, zobaczyłam wiosenne fotki i od razu milej się na sercu zrobiło

Witaj u mnie Zapraszam
kamila66 07:33, 03 mar 2016

Jana napisał(a)
lista opuchlakowa porażająca ja nawet nie wiedziałam co to opuchlak...

Dzięki Danusi mamy ogrodowisko i mądrych ludzi którzy tworzą to miejsce