Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:53, 28 lis 2013

Do góry
Dobrze, tylko czy nie za wcześnie? Ale ryzyko w sumie warto ponieść,
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:20, 28 lis 2013

Do góry
J_MS napisał(a)
A czy może masz jeszcze pomysł na ten przód?
Czy po prostu muszę poczekać aż urosnie ten cyprys i cisy zeby był efekt. Cisy na wiosne juz będe przycinać. Chyba tak powinnam?

Kosz nie powinien być w ogóle widoczny, powinien stać w śmietniku a nie na samych "oczach" na wejściu.

W ogrodzie, gdy tworzę projekt dla klienta, staram się ukryć wszystko co brzydkie, dlatego co mam CI doradzić, skoro to co wsadziłaś nigdy nie zasłoni kosza?

Zaproponuję Ci coś innego.

Uwaga, to nie cyprys tylko cyprysik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:51, 28 lis 2013

Do góry
Moje z szkła są. Oczywiście, są też z plexi ale mają konkretny wymiar i byłyby za małe
Studnia w ogrodzie 18:08, 28 lis 2013

Do góry
Winorośl na studnię nie bardzo moim zdaniem, musi mieć podporę, trzeba ciąć, aby owocowała, w takim "kołtunie" nic nie dojrzeje z owoców. Miałeś pytanie wcześnij o studnię, ale nie odpowiedziałeś
Oświetlenie ogrodu 18:01, 28 lis 2013

Do góry
Rozplenica nie przezimuje, posadzisz miskanty
Moja codzienność - ogród Oli 17:56, 28 lis 2013

Do góry
Choinę pokazałam w projekcie dla Sylwii, ale także w ogrodzie z lustrem. Mam ja w realizacjach.
W żywopłotach iglastych (artykuł) także

Miałam ją w ogrodzie w środku miasta i formowałam na niski żywopłocik, jest delikatna i lubi systematyczne podlewanie, inaczej zasychają jej końcówki igiełek, lubi wysoką wilgotność i może rosnąć w półcieniu.

Jeśli chcecie formować od początku, trzeba kupować młode okazy, wtedy dostatecznie się zagęszczą.
A dużych efekt nie wyjdzie, będzie goła od dołu.

Jeśli mogę coś radzić, lepszy jest cis, nie ogałaca się od dołu, nie rzednie, Choina może opaść i będzie niepowodzenie. Kilka lat ok, ale w małym ogrodzie odradzam.

Nasiona na łąkę bardzo proszę o radę 17:50, 28 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cebulowe posadź w trawniku, będzie łąka cebulowa a potem skosisz i wyrwiesz liście.
a to dopiero zrobię na następny rok ale dobra alternatywa hi hi hi
Nasiona na łąkę bardzo proszę o radę 17:48, 28 lis 2013

Do góry
Cebulowe posadź w trawniku, będzie łąka cebulowa a potem skosisz i wyrwiesz liście.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:47, 28 lis 2013

Do góry
Ano, to pierwszy błąd w twoim myśleniu, utwardzony pod spodem mówisz? a więc wiosną jak nasypiesz świeżutką ziemię, to po opadach dłuuugo nie wejdziesz na teren, bo będziesz się przewracał w błocie

A rośliny będą się topiły w dołkach jak w garnku, chyba że pod każdą nawiercisz dziurę, inaczej ubita warstwa spowoduje małą albo zerową przepuszczalność gruntu i będzie klops a nie trawnik. Klops także na rabatach. bo trawnik to jeszcze sobie poradzi.

Teraz powinieneś przemieszać ubitą warstwę z grubym piaskiem, nasypać na to nowej ziemi i niech się grunt uleży. Jeśli nie piasek, to przynajmniej zmieszaj nowy grunt ze starym jak zaczniesz sypać część nowej warstwy.

Osiadanie każdego gruntu tego świeżo nasypanego oblicza się na stratę 10%, czyli o tyle więcej powinieneś nasypać.
Nasiona na łąkę bardzo proszę o radę 17:42, 28 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konrad tak to się nie uda, za dużo kombinacji, jak wrócisz do trawy? na pewno coś się wsieje i po trawniku. Albo jedno albo drugie.
no to nic z łąki hi hi hi ale cóż trzeba sobie coś innego znaleźć w to miejsce hi hi hi buziaczki
Nasiona na łąkę bardzo proszę o radę 17:27, 28 lis 2013

Do góry
Konrad tak to się nie uda, za dużo kombinacji, jak wrócisz do trawy? na pewno coś się wsieje i po trawniku. Albo jedno albo drugie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:04, 28 lis 2013

Do góry
Aaa. to ja tę rabatkę znam, wg m nie to za bardzo nie ma co tu okrywać, chyba że hortensję.

Najlepiej gdyby był zywopłot przy płocie, wtedy zatrzyma wiejące wiatry, bo to one i susza najbardziej szkodzą a nie mróz.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 16:52, 28 lis 2013

Do góry
Wymość pod nimi agrowłóninę jakbyś szyfon umieszczała w pudełeczku i nasyp kopczyki z kory.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:43, 28 lis 2013

Do góry
Nooo. Akurat to samo zdjęcie wysłałam Dziecko spostrzegawcze Anton jak się sprawuje, nasze pierwsze dziecko forumowe?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:30, 28 lis 2013

Do góry
Apeluję do Joanny aby pokazała swoją rabatę do okrywania
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:27, 28 lis 2013

Do góry
Podaję jeszcze taki schemacik wymyślony w tej chwili, sposób dla wyższych roślin, albo traw. Jak widać można nie ubrudzić żwirku, trzeba tylko pokombinować

1 - agrowłóknina
2 - kopczyk z kory na wywiniętej włókninie
3 - wywinięty brzeg z odpowiednim zapasem na żwirku
4 - poziom żwirku czystego

Wiosną zbierasz korę do wiadra, odwijasz włókninę, przerusztujesz żwirek pazurkami i po kłopocie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:16, 28 lis 2013

Do góry
J_MS napisał(a)
Boje sie ze kora mi ten jasny zwirek pobrudzi

dotyczy

Mam perukowca, hortensję, bukszpan, cyprysik nutkajski i cisy.

Marcin89 napisał(a)
Kopczyk ze żwiru się nie sprawdzi, kora bardzo zaśmieci taką rabatę. Jak to potem po zimie zebrać???
Może pozostaje okrycie najbardziej wrażliwych gatunków włókniną, bez robienia kopczyków. Ktoś podpowie?

Oto dowód, że się sprawdzi

Są natomiast sposoby na to żeby kora nie zabrudziła żwirku. Otóż rozkładasz poziomo włókninę na ziemię i sypiesz korę na włókninę, albo tak jak napisałam kładziesz gałązki świerku, ktoś pytał gdzie je kupić? Otóż nawet pod cmentarzem mają, a podałam giełdę kwiatową. Kurczę, no byle jakie gałęzie sosny, jałowca trzeba skombinować

Kora pobrudzi żwirek powiadasz, ale kto powiedział, że ma nie pobrudzić, jeśli nawet pobrudzi to wyczyścisz, rozgarniesz na wiosnę żwirek, wyzbierasz korę na kolankach zgrabnie klęcząc, ja bym tak zrobiła. I po robocie.

Hortensja ale jaka? w sumie hortensja nie powinna rosnąć w żwirku zwłaszcza ogrodowa, bo wymaga okrywania i to mocnego.
Perukowiec owiń włókniną. Bukszpan, podlej przed mrozem, możesz nie okrywać, cyprysik nutkajski - nie okrywaj, cisy - nie okrywaj.

Mój kawałek ogrodu !!!! 13:36, 28 lis 2013

Do góry
Zrobione
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies