Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

Agawita 16:53, 28 lis 2013

Olu, moją choinę kanadyjską sadziłam jako mały badylek 4 lata temu, teraz jest mojej wysokości a ja do malutkich raczej nie należę co roku na wiosnę podcinam ze wszystkich stron najdłuższe pędy łącznie z czubkiem i przez to pięknie się zagęszcza, gdyby nie podcinanie byłaby wyższa i szersza ale za to bardziej przejrzysta. Żałuję, że nie posadziłam jej więcej w swoim ogrodzie bo nie traci igieł, nie ogałaca się od spodu i żadne choroby jej do tej pory nie złapały, wytrzymuje w słonku, u mnie jest dość piaszczysto i sucho a nie widzę żeby robiło to na niej jakieś wrażenie... jak więc widzisz same plusy

Borbetka 17:17, 28 lis 2013

Na mojej ulicy w tym roku powstał mały ogród z choiną w żywopłocie od ulicy właśnie. Posadzono rośliny wysokości ok. 1 m. Urosły gdzieś z 40 cm i na razie są koronkowe, prześwitujące, ale bardzo efektowne. Na innej ulicy koło mnie są posadzone już bardziej sędziwe 3 choiny uformowane w kolumny. Biegam tamtędy i napatrzeć się nie mogę na te wystające krótkie igiełki z pięknej bryły. Wydaje mi się jednak, że takie formowanie to jakieś 4-5 lat, chyba wcześniej się nie da. Gdybym posadziła choinę wzdłuż płotu, byłaby zwartym żywopłotem. Dużo roboty jednak z formowaniem każdej sztuki z osobna.
Agawita 17:35, 28 lis 2013

Ola jest specjalistką od formowania i takiej pracy się nie boi
ana_art 17:51, 28 lis 2013

widzę, ż dyskutujecie o choinie. Jakis czas temu była Maja w ogrodzie u naszej Marty z zielonego punktu. arta poazywała PRZECUDNĄ sciane zrobiona z choiny, Normalnie się w niej zakochałam wówczas (w choinie rzecz jasna) żałuję że nie mam już miejsca, no chyba że wzorem Marty zamiast ekranu z cisa posadzę wiosną choinę i będę formowała. Poszukajcie tego odcinka Maji bo warto. Gdybym nie wiedziala że to choina to bym w życiu nie powiedziala bo ekran wyglądał jak cisowy
U Marty/Finki rośnie już długo, możecie ją podpytać
Gardenarium 17:56, 28 lis 2013

Choinę pokazałam w projekcie dla Sylwii, ale także w ogrodzie z lustrem. Mam ja w realizacjach.
W żywopłotach iglastych (artykuł) także

Miałam ją w ogrodzie w środku miasta i formowałam na niski żywopłocik, jest delikatna i lubi systematyczne podlewanie, inaczej zasychają jej końcówki igiełek, lubi wysoką wilgotność i może rosnąć w półcieniu.

Jeśli chcecie formować od początku, trzeba kupować młode okazy, wtedy dostatecznie się zagęszczą.
A dużych efekt nie wyjdzie, będzie goła od dołu.

Jeśli mogę coś radzić, lepszy jest cis, nie ogałaca się od dołu, nie rzednie, Choina może opaść i będzie niepowodzenie. Kilka lat ok, ale w małym ogrodzie odradzam.

Instagram Ogrodowiska
leon60 18:37, 28 lis 2013

Aga masz racje formowanie mi nie straszne a wręcz sprawia ogromną przyjemność.
ana_art 18:50, 28 lis 2013

leon60 napisał(a)
Aga masz racje formowanie mi nie straszne a wręcz sprawia ogromną przyjemność.
No widzisz bo ogród ma sprawiać przyjemność. zobacz u Sylwi ona ma fajną choine (zreszto nie tylko choinę) i u Maty Finki. Pamiętam jak po tym programie u Mai rozgorzała dyskusja odnośnie choiny, Marta Finka ma ją od bardzo dawna i mówiła o niej w superlatywach
Borbetka 07:38, 29 lis 2013

I tutaj mi się zrodził pomysł jak zasłonić Skyrockety! Posadzę przed nimi małe choiny, niech sobie rosną, w cieniu dadzą radę i będę miała w przyszłości coś o w wiele przyjemniejszego do oglądania. U Finki widziałam i ta roślina robi wrażenie.
leon60 09:45, 29 lis 2013

Dzięki dziewczyny Choina u Sylwii (widziałam wielokrotnie) i Finki robi naprawdę wrażenie, piękna jest !
Dlatego będę mocno nad nią myśleć a tym czasem kombinują z linią rabat i wszystko knoci ten słup nie wiem jak to ogarnąć żeby było ładnie...
Agawita 16:23, 29 lis 2013

Olu, żeby nie zaśmiecać Twojego wątku wkleiłam zdjęcie choiny w moim królestwie