Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 09:17, 11 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Ewo czy to liście magnolii takie piękne, zielone.
Czy ładnie żółknie na jesień?
Bożenka mówi że niej magnolie nie są za piękne jesienią, liście raczej bure niż żółte. Jak u Ciebie? może to zależy od odmiany...

Tak, magnolia kobus zachowuje urodę swoich liści u mnie do końca. W pewnym momencie robią się żółte a po przymrozku na raz wszystkie opadają.

Magnolia stellata (mam 2) również ma ładne liście i się przebarwia.
O innych jeszcze nic nie powiem, bo mam je od 2 sezonów.

A to moje stellaty:

Nr 1.

Nr 2.

Beskidzkie marzenie 09:16, 11 paź 2016

Do góry
I jeszcze topinambur, ktoremu ani slota ani przymrozki nie przeszkadzaja. Musze gp wyeksmitowac bo potwor wyrosł, chyba ze 3 m ma.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:16, 11 paź 2016

Do góry
W sumie, to mam jeszcze jeden pomysł:
Cisy - o wysokości ok. 1 m - dać przy krawężniku
a buksy - o wysokości ok. 30,40 cm - dać od strony trawnika.

Nawet tą cienistą można by wtedy włączyć:

Ciemnozielone to cisy, a jasnozielone to buksy.
Zaraz, tam przecież płytko jest... Cisy sobie poradzą? Sylwiu, przypomnij sklerotyczce, jaka tam głębokość.

No i w tej opcji dla berberysów nie ma tu miejsca. Trzeba je będzie eksmitować gdzie indziej.
Beskidzkie marzenie 09:15, 11 paź 2016

Do góry
I limki wczorajsze coby nie byc goloslownym

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:07, 11 paź 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Moje mazanie!tak to widzę

Rabata nr 1 na oczyszczalni dł 11 m,szer 4,70m i boki 5,30m,6,60m

Sylwiu, przepraszam, rozrysowałam już wcześniej dwie opcje, ale źle, a potem wypadło mi z pamięci.

Cisy: o ile byłam za zasłonięciem gospodarczego, o tyle taki mały żywopłot cisowy w ogóle mi się nie widzi. Za mały jest żeby spełnić swoją funkcję i będzie wyglądał trochę od czapy w samym środku. Z Twoich wcześniejszych wyjaśnień zrozumiałam, że on ma być pod samą ścianą gospodarczego (nawet się zdziwiłam, że masz tam miejsce), dlatego nie protestowałam.

Bukszpany: można je posadzić dookoła, jako obwódkę, wtedy będzie bardziej tradycyjnie, a można też posadzić je tylko przy krawężniku, zostawiając rabatę otwartą od strony trawnika. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Natomiast, co mi się wydaje ważne: obie rabatki - ta zaznaczona na planie jako 1 i ta wąska pod ciskami, według mnie powinny zostać potraktowane jako całość. Jeśli obwódka bukszpanowa, to w L-kę, jeśli tylko przy krawężniku, to też trzeba się zdecydować - albo bukszpany albo cisy.

Mam nadzieję, że zrozumiale się wysłowiłam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:55, 11 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

A tak się robi,żeby nie zbankrutować na bryły szklane...

hahahaha dobre skąd ja to znam
Pszczelarnia 08:45, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I zawilce ciągle kwitnące.

I miskanty

Ewo czy to liście magnolii takie piękne, zielone.
Czy ładnie żółknie na jesień?
Bożenka mówi że niej magnolie nie są za piękne jesienią, liście raczej bure niż żółte. Jak u Ciebie? może to zależy od odmiany...
Ogród na glinie 08:38, 11 paź 2016

Do góry
tak właściwie się przyglądam, że te limonkowe żurawki mogły iść w ten pusty trójkąt po prawej, a jeżówki wzdłuż/za brązowymi turzycami
może je jeszcze przesadzę?

Podmiejski ogródek 08:15, 11 paź 2016

Do góry
Ooo, Ewuś, jak miło że zajrzałaś! Bardzo cenne uwagi.

Black tower, bo to jedyne kolumnowe drzewo o ciekawym ulistnieniu jakie znam. Niestety, Jankosia też u Andy pisała, że pokrój ma nieciekawy, więc zaczynam się wahać. Czy ktoś może polecić mi inne kolumnowe jako akcent? Bo sam pomysł bardzo mi podpasował.

Z dębolistnej zrezygnowałam w tym miejscu, ale najdę dla niej inne, bo mi się spodobała
O ciemierniku też myślałam - dałabym go ewentualnie pod kalinę, przy samej ścieżce jest ciemno, i daleko od świerka, żeby mu kwaśno broń Boże nie było

W sumie, dawno nie było zdjęć poglądowych. Po kolei:
Na wprost drzwi tarasowych jest niefortunnie położona ścieżka i furtka do rodziców. Mam na nią pomysł, ale do pieśń dalekiej przyszłości, na razie nie ma się co rozwodzić.

Na prawo od ścieżki najpierw rośnie usychająca, stara tuja, która idzie wiosną pod topór, a na jej miejsce pójdzie kalina (szkoda tylko, że już posadziłam tam powojnika kardynał Wyszyński, żeby się po tui piął i ją zasłaniał, ale trudno; będzie się piął po kalinie). Ciemierniki poszłyby w miejsce bergenii.

Po lewej stronie jest wiata śmietnikowa rodziców, a przed wiatą rośnie świerk. Lepszego zdjęcia chyba nie znajdę, bo to nie jest ładne miejsce i unikałam go obiektywem

Pod świerkiem zasadniczo rozrasta się bluszcz. Pod samą wiatą posadziłam mahonie, co bardziej spostrzegawczy dostrzegą ją na przedostatnim zdjęciu.
Na samym końcu, zamierzam jeszcze posadzić dużego cisa. Cisa widać na poniższym zdjęciu, ma pójść mniej więcej tam, gdzie soją grabie
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:05, 11 paź 2016

Do góry
Czy ktos rozpoznaje...czyje te owoce ?

Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 07:48, 11 paź 2016

Do góry

Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 07:45, 11 paź 2016

Do góry

Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 07:41, 11 paź 2016

Do góry
Sierpień 2016

Pogubiłam się po drodze... 06:47, 11 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
]

W takiej formie hosty nadal całkiem się dobrze prezentują. Niech przymrozki jeszcze poczekają i dadzą pocieszyć się przebarwianiem funkii.
Cieplutko i jesiennie pozdrawiam Amelio
Pogubiłam się po drodze... 06:44, 11 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
[

Cudne zdjęcie . Tęsknię za zawilcami u siebie, które mi się w tym roku zbuntowały. Mus je posadzić na nowo
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 06:42, 11 paź 2016

Do góry
Dziękuję, Izabell! Mam nadzieję, że dziśbędzie korzystny dla mnie!
Czego i Tobie życzę!

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:32, 11 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)

ale piekny kolor
zmiany sa super choc juz wczesniej bylo super zastanawiam sie, kiedy zaczniecie w druga strone czyli poszerzac trawnik za duzo go juz nie macie
Czy potrafię stworzyć piękny ogród? 00:46, 11 paź 2016

Do góry
omelka1 napisał(a)
Odnośnie tych trzech pęcherznic...jeżeli zależy Ci na skutecznym odgrodzeniu się od wścibskich sąsiadów to one/ pęcherznice/ od jesieni do wiosny są gołe.Ja bym postawiła na iglaste np.Tuja Aureospicata tu albo choina kanadyjska tu albo jeszcze świerk serbski tutaj.Wszystkie można formować na żywopłot.
Czy altanka musi być na środku? Nie może być po lewej za garażem?

Agatko, dziękuję za rady, chyba masz rację z iglakami, muszę popatrzeć na Twoje propozycje i coś wybrać. Dobrze byłoby zasadzić coś jak najszybciej, żeby już rosło Altana niestety nie moze stać w miejscu za garażem, ponieważ nasi sąsiedzi nie wiedzieć dlaczego swój kąt do siedzenia usyuowali zaraz obok płotu i obok swojego garażu, którego plecy mamy prawie w granicy. A wiesz jak wyglądają z reguły Po!aków spotkania... Marzyło mi się zamaskowanie i odseparowanie od nich osłonami na płot, np takimi

Ale to dla mnie za duży koszt
Pozdrawiam Ela

Pszczelarnia 00:33, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też nie śpisz. Bajkowe przeplatanki.

Taka bajka na dobranoc, żółwik ukośny dla Ciebie:

Bajkowy ogród Weroniki 00:20, 11 paź 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ta róża NN zawsze mnie urzeka u Ciebie, jest niesamowita.Uwielbiam Twój ogród, troszkę mi go brakuje zawsze się zastanawiam jak ona się trzyma pod takim ciężarem kwiatów, ciekawa jestem jak ją mocujesz?

Flower1, ta róża jest podparta krawędziakiem na wys. dachu. Jest piękna.

Tu widać krawędziak podpierający róże.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies