Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

anna_t 19:13, 24 lis 2016

ale ładnie wyróżnia się ta trawka, taki kolor ma inny od innych

Agatka ty w grudniu masz urodziny dzieci prawda? powiedz robisz im te urodziny czy w święta za jednym zamachem? bo moja urodzona 20-go i zawsze mam zagwostke czy robic jej np tak jak w tym roku to 18 w nd czy razem ze świetami
oliwka 21:46, 24 lis 2016

AgataP napisał(a)

to zdjęcie jest klimatyczne
tulucy 09:11, 26 lis 2016

Agata, a kolor jakiś Ci się krystalizuje? Ma byc elegancka czy może być potargana...?
AgataP 10:51, 26 lis 2016

tulucy napisał(a)
Agata, a kolor jakiś Ci się krystalizuje? Ma byc elegancka czy może być potargana...?

Łucja to jest to miejsce, wstępnie miały tu być hortensje ale chyba za dużo ich by było więc pomyślałam o różach. Jak widzisz jest dużo zieleni więc najbardziej pasowałby kolor jasny, blady, brzoskwiniowy...
Żywopłot bukszpanowy ma około 40-50 cm

Może - Lions Rose, róże w kolorze Abrahama Darby, Chippendale?? sama nie wiem

jolanka 11:12, 26 lis 2016

Agatko, miejsce na róże fantastyczne Może Voyage albo Jubilee Celebration Pierwsza u mnie fantastyczna - zdrowiusienka, piekny krzaczek, śliczna: drugą wlasnie zamowiłam, opinie ma super (zdjęcie wkleilam w celach podlądowych )
AgataP 11:24, 26 lis 2016

jolanka napisał(a)
Agatko, miejsce na róże fantastyczne Może Voyage albo Jubilee Celebration Pierwsza u mnie fantastyczna - zdrowiusienka, piekny krzaczek, śliczna: drugą wlasnie zamowiłam, opinie ma super (zdjęcie wkleilam w celach podlądowych )

Joluś, Voyage mam ale na różance tam gdzie dominują pastele i róże.

Tutaj będą mi chyba bardziej pasować kolory brzoskwiniowe/morelowe choć po głowie nawet chodziła mi róża Angela lub Angelika ale jednak kolory ciepła jesiennych kolorów bo muszę uciec od różu trochę
Wendy79 11:35, 26 lis 2016

Widzę, że zmiana planów na bukszpanową... Ja też w ramach odskoczni, czytam i planuję ogrodowo, kiedy tylko się da.
AgataP 11:45, 26 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Widzę, że zmiana planów na bukszpanową... Ja też w ramach odskoczni, czytam i planuję ogrodowo, kiedy tylko się da.

Aga szukam rozwiązań, nie w pośpiechu tak by sobie zaplanować zakup na spokojnie Hortki miały być ale chyba mam ich przesyt
Kolejny plan dotyczy tego miejsca

i tego

Wendy79 11:52, 26 lis 2016

Zdradzisz coś?
AgataP 12:32, 26 lis 2016

Wendy79 napisał(a)
Zdradzisz coś?

Aga - drzewa w trawniku to nie jest dobry pomysł jeśli chodzi o koszenie trawnika. Dumam więc nad tym by obsadzić to miejsce jednym gatunkiem trawy - do wyboru mam: kostrzewa maire`a ( oglądam ją u Madżenki) imperata zielona ( u Gruszeczki) lub molinia ED ( P.Oudolf)

Z boku tego miejsca mam cały szpaler limek podsadzony molinią variegata i w przyszłym roku planuję powiększenie pasa i dosadzenie kolejnego jej rzędu. Myślę co by do tego pasowało. Tym bardziej że jesienią mam w tym miejscu sporo liści z drzew. I chciałabym by nie "zawieszały" się na liściach lecz leżały u stóp. W tym aspekcie przoduje molinia, ale sama nie wiem.

Miejsce przed świerkami jest "płytkie" wciąż brakuje mi czegoś. Liczyłam że zadowolą mnie hortensje z variegatusem, ale nawet nie pozwolę im się rozrosnąć za bardzo. Wiem już że rabatę powiększam i dosadzam krzewy. Chcę stworzyć miejsce typowo ozdobne na jesień, misz masz nie będzie mi przeszkadzał, wiem że taki styl mi odpowiada.
aha no i jest to ucieczka od trawnika.

Tak więc plany Ci zdradziłam - co z nich wyjdzie jeszcze sama nie wiem.
Potrzebuję chyba spojrzenia z "boku" i opinii innych osób. Ale powoli nabieram pewności że tak będzie dobrze