Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 09:59, 28 sie 2016

Do góry

obsadziłam rojnikami nowe naczynko.
Moja bajka 09:53, 28 sie 2016

Do góry
Tyle gałęzi z uschniętymi liśćmi obcięłam wczoraj z klona. Jak widać niektóre liście są uschnięte, a inne wyglądają zupełnie zdrowo.

z tej strony klon wygląda jak okaz zdrowia

Została jeszcze do ucięcia ta duża gałąź od góry, ale em się zbuntował i nie chciał wyciąć aż tyle. Łudzi się, że może się to nie rozprezstrzeni. Wysnuł teorię, że skoro to suche jest tylko z jednej struny drzewa, to może sąsiedzi jakichś specyfików do auta używali i zawiało z wiatrem. Ja w każdym razie mam nadzieję, że klon się z tego wyliże, choć niektóre ucięte gałązki ciekawie nie wyglądają.
Hortensjada 09:53, 28 sie 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Bozga w zasadzie to można się załamać... albo i nie. Dla Ciebie czy Babopielki ważne jest wy widzieć co się uprawia, jaka odmiana, jak się rozwija która odmiana.

Co i rusz okazuje się, że kwitnąca hortensja jest inną niż metka stanowi. Im więcej czytam i oglądam zdjęcia Waszych hortensji dochodzę do wniosku, że dla większości tak naprawdę nie ma to aż takiego znaczenia. Byle wiadomo było jaki pokrój ma krzew, jaki kolor kwiatów które stanowisko dla niego najlepsze - a w gruncie rzeczy ma pięknie kwitnąć i być chlubą naszego ogrodu

Zupełnie się z Tobą zgadzam, dokładne rozpoznanie odmiany jest ważne właściwie tylko dla kolekcjonerów, dla większości ogrodników najważniejsze jest określenie gatunku ( najczęściej jeden z 5 - bukietowa, drzewiasta, ogrodowa ,pnąca i dębolistna- to głównie one królują w naszych ogrodach). To określenie jest ważne dla pielęgnacji i ewentualnego cięcia rośliny. Co do odmiany to albo się nam coś podoba albo nie, gusta są różne i nazwa nie powinna mieć większego znaczenia poza sytuacją gdy poszukujemy czegoś konkretnego (bo spodobała nam się u kogoś, w internecie lub na wystawie)
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:51, 28 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kiedys kosiłam 8 godzin. Jak po uporzadkowaniu nasadzen i linii rabat zeszłam do 4 godzin otrabiłam sukces.
Dzis włączylam stoper... 2.5 godziny bez 2 minut i nawet z 10 minutową przerwa... bo upał..musiałam sie napić i zajrzec na forum..
Jak poprawie kilka miejsc to urwe jeszcze 10 minut.
I trawa juz tak nie rośnie to czas lepszy.. na poczatku lata schodzi dłużej bo co chwila trzeba oprożniać kosz.. ale na chwilę obecną kontempluje ten czas ☺ do wiosny już szybkiego rośnięcia nie bedzie.
Jedyne hosty które mam dls kwiatów...

Aniu, a dlaczego dla kwiatów?te hosty dopiero zaczynają kwitnąć? tak późno?czy pachną? a co to wogóle za odmiana?
same pytania zadałam, ale resztę też wyczytałam zwłaszcza o koszeniuTy kosisz z koszem, rozumiem. ja bez kosza a potem grabię
Miłej niedzieli
Szałwie czy lawendy? 09:46, 28 sie 2016

Do góry
Przyjazny ogród 09:45, 28 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
no wlasnie...hosty babkowate, okazalo sie ze mam i ze pieknie pachna

a piwonie drzewiaste z nasionek po jakim czasie kwitna ? i kiedy nalezy zebrac nasiona i jak wysiac ?

Właśnie teraz zbieram nasiona i wysiewam, czasem prędzej, takie półzdrewniałe. W dużym procencie zejdą wiosną 2018 . Sieję bezpośrednio do gruntu, rzadko do skrzynek. Stratyfikacje przechodzą pierwszej zimy.
A kwitną po dobrych kilku latach, takie pierwszoklasistki

Moja bajka 09:44, 28 sie 2016

Do góry
Zakwitł rojnik, o którym nie wiedziałam, że zakwita. I nawet spasował się kolorystycznie z czajnikiem .
Winobluszcz rozrasta się w błyskawiczny tempie. Niby dobrze, bo zakryje te rudery, ale z drugiej strony zastanawiam się czy uda mi się go utrzymać w ryzach żeby nie przełaził bezpośrednio do mnie.

drzwiczki skutecznie maskują brzydki widok od strony sąsiadów
Działeczka Asi :) 09:41, 28 sie 2016

Do góry
Kochani
Wymyśliłam, że zrobię takie obrzeże z kostki granitowej, bo trochę mi jej zostało. Różnica w szerokości rabat byłaby około 50 cm ( tak myślę)
Najszersza powiedzmy około 2 metrów, druga środkowa ok.1,5 i trzecia około 1m.
Kółeczka to tuje, krzyżyki - na jednej rabacie berberys, na drugiej żurawki i na trzeciej nie wiem co?
Na jednej z rabat będą hortki z trawami itp ( czekam na Wasze sugestie). Na tej najszerszej wsadziłabym to co mam na działce tzn.magnolię sztuk 2, krzewuszkę i coś do nich może właśnie jakieś berberysy, żeby pasowały do obrzeża berberysowego?
I na trzeciej rabacie wsadziłabym resztę swoich róż, bez pnących,bo pewnie nie wejdą
I teraz pytanie, czy nie zrobi się z tego misz-masz?
Rabaty miałyby po około 5-6 metrów.

POMÓŻCIE mi, bo sama naprawdę nie dam rady, nie znając roślin, co z czym sadzić, żeby było ok Za jakiś czas będę mądrzejsza

Moja bajka 09:40, 28 sie 2016

Do góry
Ta borówka prześlicznie już się przebarwiła

oczko fajnie zarosło. Rośliny wodne swoją drogą, ale i tojeść fajnie ruszyła.
i mój olbrzymek. Mam nadzieję, że będzie grzecznie siedział w tej donicy. Ona ma ok metr długości, więc może tak łatwo się z niej nie uwolni.
Moja bajka 09:35, 28 sie 2016

Do góry
Mój pieniek przywieziony z wakacji, prościutko z plaży. Gdybym mieszkała nad morzem to chyba bym w ciągnik zainwestowała . Tyle tam pięknych, naturalnych rzeźb, ale niektóre wielkie . Pieniek już zagospodarowany . Dla mnie jest piękny.

i jeszcze kilka takich drobiazgów .
Przyjazny ogród 09:34, 28 sie 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Pytanie.. czy jesienią mogę podzielić karpę lotosa?? Nie mam gdzie tyle ich przechować i bym oddała chętnym , niech u nich zimuje.

Odpowiedź jest w Twoim wątku

Sylwia, tak bywa, wliczone w straty...

Ogród Loczka 09:32, 28 sie 2016

Do góry
Księżycowy... 09:31, 28 sie 2016

Do góry
Ogród warzywny Nawróconej Ogrodniczki pod koniec lata

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:27, 28 sie 2016

Do góry

Tyle, dziś kolejna impreza - ale już wychodna
Przyjazny ogród 09:27, 28 sie 2016

Do góry
Niezawodne hosty babkowate

Piwonie drzewiaste samowysiew

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 09:27, 28 sie 2016

Do góry
Po chwili poszlam z krasnalka na poszukiwanie czterolistnej koniczynki i znalazla ich jeszcze 9 a mi sie trafila pieciolistna hi hi
Trochę nowocześnie, trochę użytkowo - ogród do przeróbki 09:26, 28 sie 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Dziewczyny, na szybko taki rysuneczek ja chyba najchętniej dałabym Limki po obu stronach, w L, tylko nie po całości wzdłuż dłuższego boku, żeby jeszcze bardziej optycznie nie wydłużać tej rabaty.
Czyli Limki wyszłyby na części ziemnej, że się tak wyrażę koło nich trzcinnik KF. Proporcje części limkowej do trzcinnikowej niezobowiązująca, tylko nie chciałabym, żeby granica pokrywała się z ostatną tują Aurea nana, które są tam jako stożki. Obok tujek dereń Kelseyi, chyba zmieści się tylko jeden, tutaj nie do końca dobre są proporcje. W rogu za dereniem 3 choiny Jeddeloh. Kule w pierwszym rzędzie to Danica. Luk nie do końca łukowaty, bo pierwsze 3 prawie w linii prostej. W środku jeżowki. Prawdopodobnie Pink Double Delight, bo nie jest wysoka. I w lewym rogu żurawki, marmolade prawdopodobnie. Zastanawiam się, czy nie za dużo tych żurawek, ale bardziej skupiałam się na tych większych roślinach, czyli ramie.

Liczymy:
- 1m na cisy, dolicz dojście z dwóch stron na cięcie, bo bez tego nie będzie zwarty i żywopłotowy

- dojście... 50cm ci wystarczy?

- 1,5m hortensje.

Biota wschodnia Aurea Nana musi być na tyle odsunięta od hortek by na nią się nie pokładały inaczej będą dziury

Danica zaskakująco szybko będzie miała metr srednicy.

Na rabacie narysuj kreski na cisa, na hortki. Ustaw kubły jako żywotniki.
Zwizualizuj sobie nasadzenia. Papier wszystko przyjmie. Rabata nie zawsze

Zobacz jak ta rabata będzie wyglądać z dwóch stron - a nie tylko od strony jaka narysowałaś. Będziesz ją widzieć od przejścia z tyłu ogrodu, koło domu. Jak to będzie wyglądać w rzeczywistości?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:25, 28 sie 2016

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:22, 28 sie 2016

Do góry
No i jeszcze hicior w domu - ogród morski
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:20, 28 sie 2016

Do góry

Słońce mieniło się kolorami na rabatach...

Skoro wszyscy zadowoleni to myślę że się udało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies