Wszyscy pokazują trawy, a ja dopiero w tym roku raptem trzy odmiany 'zgromadziłam'. I to nie są żadne wielkie kępy, bo wszystko z podziału, ale za rok, dwa...będzie co pokazać - tak myślę
W innym miejscu trzy, ta poniżej solo
Ice Dance jeszcze w innym miejscu rosną, w sumie mam ich osiem. Oby przetrwały zimę!
Tyle lat uprawiam działkę a trawami dopiero teraz się zainteresowałam. Na razie mam rozplenicę z jednej kępy dzieloną i dlatego marną oraz carex Ice Dance od Ani asc, też podzielony na 'drobne' i bronzitę - sztuk trzy, których jeszcze nie umiejscowiłam
Ech, to Ogrodowisko!
Żeby nie było, że się obijam - oznajmiam, że mnożę
Carex morrowi Ice dance zakupiona sztuka jedna, rozmnożona na jakieś 40
Dwie pełne skrzyneczki. Skutczność....... zobaczymy....
A jakieś dwa tygodnie temu też carexa kupiłam tylko inny rodzaj. Taka mniejsza.
Zakupiona sztuka jedna - rozmnożona na 7
I już widzę, że skuteczność będzie wysoka. Chciałam usunąć te pożółkłe listki,
pociągnęłam za mocno, wyciągając całą sadzonkę. A tu kupka korzonków
Berberys mi tam ładniej kolorystycznie pasuje. Ogólnie to nie dokładałabym już więcej gatunków, raczej pozbyłabym się stamtąd RH i krzewuszki dała jeszcze 2 horti, tam gdzie masz pomarańczowe żurawki, dałabym coś wyższego by zasłonić wywietrznik,. A jakby Ci się podobała ta żółta trawka przeplatana żurawką - mogłoby tak być o ile trawa nie będzie za wysoka. teraz doczytałam, że tatarak wiosną wylatuje to w jego miejsce jakąś turzycę Ice dance lub evergold?
To tak tylko z mojego widzi mi się, ale ...... doświadczenia nie mam więc..... niekoniecznie trzeba mnie słuchać
Ja mam Carex siderosticha 'Variegata' w ogrodzie Babci Jasi, rozłazi się w sporą kępę, ale jest dość niska. Teraz bym tej turzyce wcale nie sadziła, wolę wyższe np. Carex morrowii 'Ice Dance' i 'Silver Sceptre', Carex conica 'Snowline',
O najładniejszych moim zdaniem turzycach napisałam tutaj
Byłam - nic nie kupiłam
A to głównie dlatego, że nie mam planu nasadzeń,
i musiałabym na siłę coś kombinować a nie lubie tak.
Ale.. za to kupiłam w Hebe wielką doniczkę z turzycą ice dance -jesli dobrze pamiętam,
i podzieliłam na strasznie dużo małych roślinek Zobaczymy jak sobie poradzą.
fajnie że są wymiany bo zamieściłam też wątek w przyjmę:
witajcie nie mam w ogóle cebulek i jestem chętna na każdy kolor rodzaj, zachwycają mnie lilie,tulipanów mam kilka ale w necie nie chcę zamawiać jeśli ktoś skompletuje mi większą ilość to chętnie kupię i pokryję wszystkie koszty wysyłki bo jednak 2-3 cebulki to chyba nie będę was fatygować .
kocham też funkie jeśli ktoś ma ładnie się przebarwiające albo żurawki - ja mogę dać również na wymianę :
żuraweczka Alabama sunrise -dużo
Berry smoothie
Brass lantern - dużo
Żuraweczka Solar Power-
Southern Comfort-dużo
Velvet night- dużo
Georgia Peach dużo
palace purple-dużo
peppermint Spice
Heuchera Micrantha odm. "Palace Purple"dużo
Heuchera Wendy - Żurawka Wendy dużo
bERRY SMOOTHIE
te co napisałam dużo to ładne sadzonki reszta do podzielenia
i funkie:
guacamole
patriot
striptease
frozen margerita
mediovariegata
golden tiara
i inne nn można zobaczyć u mnie w wątku
mam też turzyce ice dance i trochę traw miskanty itp ale to na wiosnę
witajcie nie mam w ogóle cebulek i jestem chętna na każdy kolor rodzaj, zachwycają mnie lilie,tulipanów mam kilka ale w necie nie chcę zamawiać jeśli ktoś skompletuje mi większą ilość to chętnie kupię i pokryję wszystkie koszty wysyłki bo jednak 2-3 cebulki to chyba nie będę was fatygować .
kocham też funkie jeśli ktoś ma ładnie się przebarwiające albo żurawki - ja mogę dać również na wymianę :
żuraweczka Alabama sunrise -dużo
Berry smoothie
Brass lantern - dużo
Kasandra
Żuraweczka Solar Power-
Southern Comfort-dużo
Velvet night- dużo
Georgia Peach dużo
peppermint Spice
Heuchera Micrantha odm. "Palace Purple"dużo
Heuchera Wendy - Żurawka Wendy dużo
Galaxy
bERRY SMOOTHIE
MARMALADE
SHANGHAI
MILAN
OBSIDIAN
RAVE ON
MIDNIGHT BOYOU
SPARKLING BURGUNDY
GUNSMOKE
CHOCOLATE RUFLES
BLACBERRY CRISP
PEACH CRISP
GALAXY
GINGER PEACH
Café ole
Root bear
te co napisałam dużo to ładne sadzonki reszta do podzielenia
i funkie:
guacamole
patriot
striptease
frozen margerita
mediovariegata
golden tiara
i inne nn można zobaczyć u mnie w wątku
mam też turzyce ice dance i trochę traw miskanty itp ale to na wiosnę
ja będę na wiosnę dzieliła miskanty gracilimusy ten większy 1,8m i ten ok 1m,[b]mam jeszcze inne trawy frosted curls, bronzita, variegatus, morning light, hakonechloa all gold i ta paskowana, turzyca ice dance... [/b]a chętnie na wymianę wezmę funkie i żurawki sama też je mam i mogę się podzielić tylko żeby pamiętać o tym i się zgadać na wiosnę chyba że teraz jeszcze funkie można dzielić, a tak wogóle to poluję na cebulki tulipanów i lilii-bardzo mile widziane nie mam żadnych czekam na propozycje,pozdrawiam
chciałabym doradzić ale marna jestem w te klocki bylinkowe ..... szkoda , że nie lubisz żółtego .... ale kolorek można wprowadzić poprzez biały np. carexa Ice Dance lub Ice Cream i wprowadzić je pomiędzy stipą a żurawką a berberysa np. Helmond Pillar pomiędzy stipę , tak niereguralnie ?
Jutro było wczoraj, zdjęć nie było. Dziś dokupiłem żurawki na rabatkę. Padło na Paprikę-najbardziej świeciła wśród żurawek na szkółce. Brakuje mi tylko bukszpanowych kul, 4 carex'ów Evergold i 1 carex morrrowi Ice Dance. A w centrum gdzie je kupiłem już nie mają .
Pokazuję, choć na razie nie zachwyca. Przede wszystkim hortensje to 2 badyle z kwiatami Za rok będzie czad.
Tak jak wspomniałem do przesadzenia został cis, berberys i żurawka Marmalade (już ją przesadziłem i podzieliłem). Bukszpany i braki uzupełnię chyba wiosną...
Dokupione 3 żurawki Delta Dawn- ta na samej górze rośnie już kilka tygodni. Widać różnicę w kolorze i wielkości, mimo że to te same sadzonki z tej samej szkółki.
Szansa jest.. ale zdarza sie, że nie zakwitną Trudno mi coś powiedzieć, bo mam bardzo dużo siewek i nie wiem z którego roku w końcu zakwitły .. . bo ja je pieliłam jak chwasty bo mi sie rozsiewają wszędzie
Rok temu rozdawałam siewki. i większość w tym roku zakwitła
A ja dziś podzieliłam moją Ice Dance... ale byłą walka, łopatą , nożem z kręgosłupa, z buta i wszystkie chwyty dozwolone.. Na razie zadołowałam w kąciku... może przeżyją moje zabiegi sado-maso..
Niestety niektóre kępy zostawiłam duże, ale już nie miałam siły i zdrowia do dzielenia..
Wiem dlaczego moje są takie wysokie.. bo nie miały gdzie sie rozrastać i wypuściły długie odnogi do góry ze środka kęp... i to sprawiało, że trawka byłą ponad pół metra wysokości.
Na foto nie widać ile tego jest.....
Podobny temat był niedawno poruszany w wątku u Mrzenki z Madżenia ogrodnika i ona zalinkowała nam swoje czesanie z kwietnia tego roku, czesała turzuce forsted culs a pisała, z zamierza tak samo wyczesac stipy, jesli uda im sie przezimowac, oto link : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2550-kiedys-tu-cz-ii-madzenie-ogrodnika?page=651
Bardzo chętnie wymienię się żurawkami. Mam do wyboru: Creme Brulee (pomarańczowa), LimeMarmalade (limonkowa), a na wiosnę mogę mieć Georgia Peach (czerwono-różowa) i Berry Smoothie (ciemno różowa/fioletowa).
Wymienię się najchętniej na ciemne np. Obsidian lub na jakieś niskie trawki np. carex Ice dance, Frosted Curls, Evergold lub inne
Ja dzisiej szewskie dwa tygodnie odreagowaam przekopujac rabatę przy tarasie, mam pęcherze na dłoniach ale poprawiłam samopoczucie
Ja się może głupio pytam ale przecież ty masz cały material na rabatę Danusiową pod kuchnia.... Albo ja ślepa jestem..... Masz bonsaja (za rok będzie jak kupiony za kilka tysi) i masz trzy cisy!!!
Dziś mam szewski dzień... wszytko zło wypełzło skąd sie tylko da...
Dlatego napiszę jeszcze raz... na rabatę Danusiową nie mam ani Danusiowych kulek cisowych, ani cisowego bonzaja.. jeszcze nie dorosłam finansowo do projektów Dany
Zakupiłam najpierw poczochrańca cisa... bo taki pseudo bonzaj był w dobrej cenie.. chyba 250zł i jedna kulka.......
Potem udało mi sie dokupić dwie kulki w super cenie.....
Jako, że to i to jest małe.... by nie było na froncie pusto... muszę z dwóch projektów zrobić jeden... albo wyciepać co mam .. napaść na bank.... i wtedy zrobię dokładnie wg Danusi......
Nie będę czekać 20 lat aż mi cisy urosną... bo nie wiem czy tyle pożyję.. 20 lat to wersja optymistyczna.. a przy moich stresach.... aż taka optymistką nie jestem... Nie będę Ci pisać ile mi przysługuje na dzień obecny emerytury.. bo nawet na światełko w ogrodzie to jest mało, a jeść sie chce....
Więc bazując na świetnych projektach Danusi chcę zrobić rabatę z tego co mam.. w wersji dla mojej kieszeni.....
Ot i taki przyziemy problem powoduje, ze nie da sie zrobić Danusiowej... jak mi robiła projekty myślałam, że jeszcze będzie mnie stać na wypasionego bonzaja, ale życie jest brutal, bo nieszczęsica chodzą nie tylko parami ale i stadami.. ... i zostają sie bonazje dla ubogich.... ale myślę, że wersja uboższa z tego co mam też jest miodzio I bardzo mi sie podoba..... zachowuje styl Danusi.... wyczucie Sylwii i uwzględnia realia życiowe.
Będzie pięknie ..... z wersją dostępna dla śmiertelników Będą kulki i poczochraniec.... trawki na razie posadzę moje co mam czyli Ice Dance i niech tańcują, a jak się poprawi to i owo to ... wymienię
Runianki czyli pasyhanda... (u mnie tylko handra) mam swojej do rozsadzenia sporo... Ice Dance też sporo..a nawet dużo.... żurawki dokupię... bo wściekłych czerwonych nie mam...
Ot i wylądowałam moje frustracje ..... życie zawodowe poszło na forum... oj...... siła złego na jednego.. a z głupotą nikt jeszcze nie wygrał