Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:59, 25 lis 2013

Do góry
Przymiarka lustra, wiem pewnie zapytacie dlaczego nie jest tak szerokie jak trawnik, dlatego że byłoby widać w nim bramę i musiałabym przesadzać tę kulkę, albo całkiem ją wywalić Wiec jest węższe i tak zaakceptowałam. Nie da się pogodzić wszystkiego. Obrośnie, zarośnie, będzie ok.

Poza tym nie chciałam tam aż tak wielkiej tafli.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:47, 25 lis 2013

Do góry
Tutaj bym posadziła kolumnowego buka o purpurowych liściach

Pod nim hortensje bukietowe dowolna odmiana chętnie Vanille Fraise, pod nią żurawki Berry Smoothie, a z lewej Carex testacea
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:43, 25 lis 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)
Tak Danusiu o te zdjęcia
Korę zbiorę i wcisnę tam carexy. Może wystarczy im miejsca.
Bardzo Ci dziękuję

Kup małe, ja tak wygrzebywałam łopatką dziurki, podsypywałam próchnicą i wtykałam turzyce pod kulki, będą miały białe "kołnierzyki"
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:42, 25 lis 2013

Do góry
A ja nie wiem, ze ktoś dał inny, zostałam wezwana do "tablicy"
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 10:41, 25 lis 2013

Do góry
Strumień jest przepiękny, po prostu przepiękny, jak w Anglii
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:23, 25 lis 2013

Do góry
Zgarnij korę, może na brzegu da się wsadzić carexy?

1 Carex Evergold
2.Heuchera Caramel
3.Ginkgo biloba Mariken lub Pendula
4.Carex testacea 'Prairie Fire'
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:19, 25 lis 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

O te rabatki chodziło?

Bukszpany są fajnie obsadzone, żarnowiec moim zdaniem nie pasuje, potrzebujesz koloru i nieco wysokości.Zamiast żarnowca może wyższy miłorząb Mariken? a przy schodach niższy?

Na dole piętro Carex Evergold dla nadania nieco jaśniejszych kolorów, żurawki pomarańczowe z różowym od spodu (Creme Brule, Caramel. Tu gdzie żarnowiec fajnie by wyglądała wielka żółta kula z cisa na pniu, ale jest nie do zdobycia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:24, 25 lis 2013

Do góry
Kasik, pięknie się rozpisałaś, nie przepraszaj, nie ma za co. Dziękuję za te słowa, bo to najprawdziwsza prawda.

Pamiętam ogród poprzedni, został gdzieś daleko, a ja na tym swoim półmetrowym balkonie, tęskniłam bardzo za ogrodem, za jego spokojną atmosferą, uciekałam co kilka dni i do późnej nocy spełniałam jego potrzeby. Potem nocą, wracając do Warszawy, myślałam o nim, w tygodniu kupowałam rośliny, potem znów jechałam, sadziłam, zmywałam chodniki, i siedziałam w nocy nad wodą słuchając świerszczy.

Wtedy było jakoś inaczej, ogród mnie wyciszał, a ten obecny napędza do działania, jest taki dynamiczny.

Stąd moje stwierdzenie, że ogród ma charakter Nie tylko bukszpanowy ma nawet "charakterek". Z powodu jego ciasnej zabudowy nie da mi posiedzieć w miejscu. Ale czasem sama o to się domagam i odpoczywam. Są to piękne chwile przy ciurkającej wodzie w blasku świec.

Codzienna kawa na ławce we wnęce jest niemal rytuałem
Przesadzanie piwonii 09:16, 25 lis 2013

Do góry
Ja też mam, świerk serbski (odczyn obojętny) a obok różaneczniki (odczyn kwaśny). Po prostu tu gdzie rosną trzeba zapewnić inne podłoże w dołek.

To nie jest rozwiązanie idealne, ale możliwe. W takim razie posadź piwonie obok cisów (żółte kolumnowe Fastigiata Aurea. Odczyn będzie się zgadzał.

Albo trawy miskanty posadź.
Dogonić marzenia, czyli końca nie widać 09:10, 25 lis 2013

Do góry
Witaj pięknie piszesz, z taką miłością do tego miejsca i optymizm tryska z każdego zdania. Z takim podejściem będziecie przenosić góry

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:11, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fajnie się odbija ogród w lustrze

Jak Prezes? Mój staruszek te słabiutki w nóżkach, musimy mu pomagać sie podnosić Więc wiem co przeżywasz. Starość jest smutna .

O spotkaniu ze sławami poczytałam, dyskusję też.. ...... reklamy w TV pomijam, bo oglądam z tego powodu to co mnie interesuje na internecie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:04, 25 lis 2013

Do góry
O kurcze, ale szybko!!! Jest Pani Mistrzynią

Gardenarium napisał(a)
Joan, kochana - trzeba posadzić hortensje bukietowe, nic nie ozywia ogrodu jak one, a w dodatku małym kosztem.

Tam gdzie Pani zaznaczyła mają być właśnie róże z hortensjami (ale w przewadze róże - już zasadzone)

Gardenarium napisał(a)
Tu gdzie zaznaczyłam ławkę trzeba zrobić wyżwirkowany placyk - łezkę, po jej obu stronach niebieskie iglaki np. Picea pungens Glauca Globosa, za żwirkiem 4 szt na mb. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold, A Za nimi hprtensje LImelight, Phantom, albo Vanille Fraise, a te wszystkie pola obsadź duża ilością wrzosów i wrzośców, takie pola, pasują do brzóz i uatrakcyjnij miskantami. I masz.

Wyżwirowany placyk jest właśnie tuż obok, w kształcie koła (ta słabo widoczna dziura w ziemi). I właśnie dookoła niego będą róże i hortensje. Na duże iglaki tam już miejsca nie ma, bo są drzewa liściaste . Ewentualnie mogę dać krzewy lub iglaki miniaturowe

Gardenarium napisał(a)
Pomarańczowe kulki po prawej to Thuja 'Golden Tuffet 3 szt.
Za wrzosowiskiem posadź turzyce zimozielone.

No właśnie ciężko tak doradzać jak wszystko się ze sobą zlewa. Chyba muszę zrobić zdjęcia latem.
Plan jest taki:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:45, 24 lis 2013

Do góry
Joan, kochana- trzeba posadzić hortensje bukietowe, nic nie ozywia ogrodu jak one, a w dodatku małym kosztem.
Tu gdzie zaznaczyłam ławkę trzeba zrobić wyżwirkowany placyk - łezkę, po jej obu stronach niebieskie iglaki np. Picea pungens Glauca Globosa, za żwirkiem 4 szt na mb. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold, A Za nimi hprtensje LImelight, Phantom, albo Vanille Fraise, a te wszystkie pola obsadź duża ilością wrzosów i wrzośców, takie pola, pasują do brzóz i uatrakcyjnij miskantami. I masz.

Pomarańczowe kulki po prawej to Thuja 'Golden Tuffet 3 szt.
Za wrzosowiskiem posadź turzyce zimozielone.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:22, 24 lis 2013

Do góry
U mnie nie pukali się, tata oglądał ze mną

Jak ten świat się zmienia, wtedy to był luksus - angielskie programy, jejciu , co prawda z dużym opóźnieniem, ale co tam, Pamiętam jak pojechałam w 2005 do Great Dixter, poznałam jeszcze Ch.Lloyda, w nast roku nie żył już, a ogród ten był pokazywany m.in. w programie.

Przeżywałam bardzo pierwsze wyjazdy, bo podążałam ścieżkami ogrodów z programu.
Ale nie byłam w ogrodzie starszej pary, gdzie sikające wiewiórki były na drzewie i snoby mieszkały w tej wsi Ten ogród pewnie nie był do zwiedzania.
Ogród szmaragdowy 23:17, 24 lis 2013

Do góry
Cisy Fastigiata, albo 'Wojtek' teraz dopiero trafiłam na to pytanie. Szkoda że nie zadałaś go w wątku o cisach. Watki tematyczne przeglądam codziennie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:13, 24 lis 2013

Do góry
Wiecie co robiłam zawsze zimą? W kółko oglądałam nagrane Rajskie ogródki Geoffa Hamiltona i Świat Ogrodów, pamiętam nawet głos lektora Dosłownie w kółko i wcale mi nie przeszkadzało że dwudziesty raz to oglądam. Kochałam te programy z Geoffem a potem Alanem T.

To dopiero było coś.
Choroby trawnika 23:06, 24 lis 2013

Do góry
Koszenie jest konieczne, trawnik musi obeschnąć, stąd ta pleśń. Potem opryskaj albo podlej Topsinem czy innym środkiem.
Ogrodowe porażki 23:05, 24 lis 2013

Do góry
Może nie zaczynaj d porażek, zacznij od planowania?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:01, 24 lis 2013

Do góry
Masz rację, zmieni się. Musimy jeszcze tylko dojrzeć "ogrodowo? w sensie, żeby więcej osób w Polsce ogrody obchodziły. I to będzie ten przełom.

Ale to jeszcze kilka lat, Ściągamy po kolei wszystko, co gdzie indziej popularne, nieważne czy mądre, czy potrzebne, ale jest.

Może kolej przyjdzie na ogrody Ja też wychowałam się na Gardener's World w latach 90-tych i jestem wdzięczna stacji WOT, że to zakupiła, moje życie ogrodnicze potoczyło się we właściwym kierunku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:40, 24 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym bardzo chciała "przewalić" do góry nogami wszystkie ogródki, jakie tylko chcecie haha

jakby co to ja pierwsza piszę się na ,,odszczał''... przewalania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies