Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:40, 25 lis 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Kiedy będzie przecięcie wstęgi,
co do przewracania ogrodów to bardzo Ci tego życzę,
program byłby cudny w Twoim wykonaniu,
może zaatakujmy tvp, w kupie siła.
pozdrawki

Bogusiu, nie przeczytałeś wszystkiego, odpuśćmy ten temat. . Poczytaj wcześniejsze posty, wolę robić co innego, znam to od podszewki. To byłaby dla mnie kara. Wyrywkowo tak, ale na stałe - nie((
Dajmy temu tematowi spokój.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:34, 25 lis 2013

Do góry
Na brzeg murków irga 'Major'. ten ogród opublikowałam w aktualnej Magnolii, obejrzyj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:03, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas dzisiaj bardzo mocne słońce, aż razi w oczy

słońce? jak to możliwe, u mnie przed chwilą była 5 minutowa śnieżyca
ale ja się nie dziwię pogodzie... nad dobrymi ludzmi zawsze świeci słońce
Od ogrodu do łąki i stawu 11:13, 25 lis 2013

Do góry
Fajny wielosił. Zadbany ten wąski trójkącik we wnęce
Różaneczniki - choroby i szkodniki 11:10, 25 lis 2013

Do góry
PH jest za wysokie, nie jest kwaśne, powinno być koło 4,5, a pH 6 to górna granica, wykop go i daj mu wór kwaśnego torfu. Oberwij delikatnie te chore liście.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:01, 25 lis 2013

Do góry
U nas dzisiaj bardzo mocne słońce, aż razi w oczy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:00, 25 lis 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:59, 25 lis 2013

Do góry
Przymiarka lustra, wiem pewnie zapytacie dlaczego nie jest tak szerokie jak trawnik, dlatego że byłoby widać w nim bramę i musiałabym przesadzać tę kulkę, albo całkiem ją wywalić Wiec jest węższe i tak zaakceptowałam. Nie da się pogodzić wszystkiego. Obrośnie, zarośnie, będzie ok.

Poza tym nie chciałam tam aż tak wielkiej tafli.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:47, 25 lis 2013

Do góry
Tutaj bym posadziła kolumnowego buka o purpurowych liściach

Pod nim hortensje bukietowe dowolna odmiana chętnie Vanille Fraise, pod nią żurawki Berry Smoothie, a z lewej Carex testacea
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:43, 25 lis 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)
Tak Danusiu o te zdjęcia
Korę zbiorę i wcisnę tam carexy. Może wystarczy im miejsca.
Bardzo Ci dziękuję

Kup małe, ja tak wygrzebywałam łopatką dziurki, podsypywałam próchnicą i wtykałam turzyce pod kulki, będą miały białe "kołnierzyki"
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:42, 25 lis 2013

Do góry
A ja nie wiem, ze ktoś dał inny, zostałam wezwana do "tablicy"
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 10:41, 25 lis 2013

Do góry
Strumień jest przepiękny, po prostu przepiękny, jak w Anglii
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:23, 25 lis 2013

Do góry
Zgarnij korę, może na brzegu da się wsadzić carexy?

1 Carex Evergold
2.Heuchera Caramel
3.Ginkgo biloba Mariken lub Pendula
4.Carex testacea 'Prairie Fire'
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 10:19, 25 lis 2013

Do góry
Tusiala napisał(a)

Rosną na niej: płotek bukszpanowy, pięć kul bukszpanowych, 3 trzeminy, 2 smaragdy, żarnowiec na pniu, jakaś niska tuja, różanecznik, fiołki a i taki patyk - pigwowiec (zaraz przy różaneczniku).

O te rabatki chodziło?

Bukszpany są fajnie obsadzone, żarnowiec moim zdaniem nie pasuje, potrzebujesz koloru i nieco wysokości.Zamiast żarnowca może wyższy miłorząb Mariken? a przy schodach niższy?

Na dole piętro Carex Evergold dla nadania nieco jaśniejszych kolorów, żurawki pomarańczowe z różowym od spodu (Creme Brule, Caramel. Tu gdzie żarnowiec fajnie by wyglądała wielka żółta kula z cisa na pniu, ale jest nie do zdobycia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:24, 25 lis 2013

Do góry
Kasik, pięknie się rozpisałaś, nie przepraszaj, nie ma za co. Dziękuję za te słowa, bo to najprawdziwsza prawda.

Pamiętam ogród poprzedni, został gdzieś daleko, a ja na tym swoim półmetrowym balkonie, tęskniłam bardzo za ogrodem, za jego spokojną atmosferą, uciekałam co kilka dni i do późnej nocy spełniałam jego potrzeby. Potem nocą, wracając do Warszawy, myślałam o nim, w tygodniu kupowałam rośliny, potem znów jechałam, sadziłam, zmywałam chodniki, i siedziałam w nocy nad wodą słuchając świerszczy.

Wtedy było jakoś inaczej, ogród mnie wyciszał, a ten obecny napędza do działania, jest taki dynamiczny.

Stąd moje stwierdzenie, że ogród ma charakter Nie tylko bukszpanowy ma nawet "charakterek". Z powodu jego ciasnej zabudowy nie da mi posiedzieć w miejscu. Ale czasem sama o to się domagam i odpoczywam. Są to piękne chwile przy ciurkającej wodzie w blasku świec.

Codzienna kawa na ławce we wnęce jest niemal rytuałem
Przesadzanie piwonii 09:16, 25 lis 2013

Do góry
Ja też mam, świerk serbski (odczyn obojętny) a obok różaneczniki (odczyn kwaśny). Po prostu tu gdzie rosną trzeba zapewnić inne podłoże w dołek.

To nie jest rozwiązanie idealne, ale możliwe. W takim razie posadź piwonie obok cisów (żółte kolumnowe Fastigiata Aurea. Odczyn będzie się zgadzał.

Albo trawy miskanty posadź.
Dogonić marzenia, czyli końca nie widać 09:10, 25 lis 2013

Do góry
Witaj pięknie piszesz, z taką miłością do tego miejsca i optymizm tryska z każdego zdania. Z takim podejściem będziecie przenosić góry

Pozdrawiam i czekam na dalsze zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:11, 25 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fajnie się odbija ogród w lustrze

Jak Prezes? Mój staruszek te słabiutki w nóżkach, musimy mu pomagać sie podnosić Więc wiem co przeżywasz. Starość jest smutna .

O spotkaniu ze sławami poczytałam, dyskusję też.. ...... reklamy w TV pomijam, bo oglądam z tego powodu to co mnie interesuje na internecie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:04, 25 lis 2013

Do góry
O kurcze, ale szybko!!! Jest Pani Mistrzynią

Gardenarium napisał(a)
Joan, kochana - trzeba posadzić hortensje bukietowe, nic nie ozywia ogrodu jak one, a w dodatku małym kosztem.

Tam gdzie Pani zaznaczyła mają być właśnie róże z hortensjami (ale w przewadze róże - już zasadzone)

Gardenarium napisał(a)
Tu gdzie zaznaczyłam ławkę trzeba zrobić wyżwirkowany placyk - łezkę, po jej obu stronach niebieskie iglaki np. Picea pungens Glauca Globosa, za żwirkiem 4 szt na mb. Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold, A Za nimi hprtensje LImelight, Phantom, albo Vanille Fraise, a te wszystkie pola obsadź duża ilością wrzosów i wrzośców, takie pola, pasują do brzóz i uatrakcyjnij miskantami. I masz.

Wyżwirowany placyk jest właśnie tuż obok, w kształcie koła (ta słabo widoczna dziura w ziemi). I właśnie dookoła niego będą róże i hortensje. Na duże iglaki tam już miejsca nie ma, bo są drzewa liściaste . Ewentualnie mogę dać krzewy lub iglaki miniaturowe

Gardenarium napisał(a)
Pomarańczowe kulki po prawej to Thuja 'Golden Tuffet 3 szt.
Za wrzosowiskiem posadź turzyce zimozielone.

No właśnie ciężko tak doradzać jak wszystko się ze sobą zlewa. Chyba muszę zrobić zdjęcia latem.
Plan jest taki:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies