Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Borówcowy raj 11:54, 06 wrz 2016

Do góry
Borbetka napisał(a)

Zrobiłam fotki rozplenic. Myślałam, że kupiłam takie same, a tu masz.

Jest różnica w kłosie, jeden bardzo jasny, a drugi lekko brązowy i delikatniejszy. Gałązki też są mocniejsze u tego z jasnymi kłosami. Ta lekko brązowa to chyba Hameln, a tamta druga nie mam pojęcia.

Witam serdecznie Przeglądnęłam od początku roku, Twój ogród jest perfekcyjny, poprostu śliczny - dla mnie jeden z niedoścignionych wzorów . Jak oglądam coś takiego, to się dołuję, że nigdy czegoś tak fajnego nie dam rady stworzyć

Apropo rozplenic, to kupiłam w tym roku trzy sztuki, pan na giełdzie kwiatowej, który mi je sprzedawał zapewniał że na 100% są takie same "Pani ja się 20 lat trawami zajmuję" ... no i się okazało, że są trzy różne
Choroby klonów, klon - Acer 11:52, 06 wrz 2016

Do góry
Witam, proszę o pomoc, co może być przyczyną usychania klonu, z góry dziękuje
Ogród Ani :) 11:47, 06 wrz 2016

Do góry
Iwonko Ty sobie ze mnie nie żartuj
Ogród Nebel 11:38, 06 wrz 2016

Do góry
I jeszcze zaplecze budowy ogrodu.
Po lewej w tle, widać cała masę kamieni, które wykopuję i usuwam. Według mnie są dobre do ogrodu, gdzie teren jest bardzo płaski. U mnie nie ma tego problemu, a wręcz odwrotnie. Muszę się nieźle napracować, aby uzyskać chociaż odrobinę płaskiej powierzchni.

Z motyką na słońce 11:29, 06 wrz 2016

Do góry
a może tak?

Ogród Nebel 11:29, 06 wrz 2016

Do góry
To zadanie na najbliższe dni.

Ogród Nebel 11:27, 06 wrz 2016

Do góry
Powstała "baza" już w dwóch miejscach.

Beskidzkie marzenie 11:14, 06 wrz 2016

Do góry
Tadam moj buczek
Co mu w nozki wsadzić?

Z ogrodem, to jestem w lesie! 11:07, 06 wrz 2016

Do góry
anbu napisał(a)
I tak jest czaderski! Toszka miała rację mówiąc, że do przeniesienia takiego buksa potrzebny jest dźwig.

Iga może wstaw jakiś plan swojego terenu, rzut działki z liniami rabat

Hmm, na kompie nie mam żadnych planów ani rzutów, a rysować takich rzeczy nie potrafię.

A co do rabat - to one są zupełnie w powijakach. O, proszę, zdjęcie z wczoraj (zrobiłam, bo strasznie podobało mi się światło w lesie).
Widać na nim smutną, prostokątną, rabatę (która pierwotnie miała być warzywnikiem, stąd ten nieszczęsny prostokąt). A na rabacie widoczna - moja duma - perovskia

Z ogrodem, to jestem w lesie! 10:56, 06 wrz 2016

Do góry
Mam świadomość, że ten bukszpan mógłby być piękniejszy, gęstszy i dorodniejszy, gdyby był pielęgnowany. Niestety, rósł w kiepskiej ziemi (V,VI klasa) i nigdy nie był przycinany.

Te bombki na nim to radosna twórczość mojej córki

Akurat tym swoim ładniejszym "profilem" jest teraz skierowany do płotu (niestety), a bardziej wyleniałą częścią w kierunku domu.
Nic na to nie można było poradzić. Jak koparka go zagarnęła i przewiozła, to nie było możliwości manewrowania krzakiem, ze względu na jego gabaryty.

A właśnie! Powinnam skorzystać z doświadczenia i wiedzy Forumowiczów i podpytać o pielęgnację takiego starego bukszpanu. Kiedy i jak go przyciąć? Kiedy go zasilić kompostem? Itp.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:55, 06 wrz 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Luki, po pierwsze bardzo Ci dziękuję, że Ci się chciało zastanowić, "nagryzmolić" i napisać
Tak, taki mniej więcej kształt jak narysowałeś. Wrzucę jeszcze fotki tego miejsca od drugiej strony, żeby było wiadomo o co chodzi.

Skarpa ma długość ok 16 metrów, z obu stron bardzo łagodnie schodzi do części owocowej. Gdyby miały być schody to raczej w środkowej części, bo tam jest stromo.

Chciałabym jakoś zacząć, wyznaczyć jakieś ramy tej skarpy, coś zaplanować. Wykorzystuję Luki Twój rysunek. A gdyby tak:
- podzielić skarpę trzema lub czterema wstęgami [oznaczonymi na czarno]... wysypanymi ze żwiru albo wysadzonymi jakąś mocną rośliną (np. niska kosodrzewina??),
- środkową wstęgę zrobić szerszą i uczynić ją schodami,
- ukośne pomarańczowe linie wysadzić z zaproponowanych przez Ciebie roślin, np krzewuszek, berberysów, lub jakichś zimozielonych roślin,
- powstałe "kwatery" wypełnić (tak jak sugerujesz) jednolitymi plamami roślin?

No nie wiem, tak sobie kombinuję po troszkę

Wiem, że taka skarpa (jaki tam jest kąt nachylenia?), to chodzi o to, żeby było łatwo ją pielęgnować. Dałabym gdzieś ramy (przy schodach) z irgi major - jak często Danusia sadzi.
Można jeszcze rozważyć różę 'Sea Fom' - jest mniejsza. Miskanty będą za wysokie chyba. Z której strony skarpa powinna być spójna z całością, z owocnikiem czy z nasadzeniami pod domem?
Ogród Ani :) 10:33, 06 wrz 2016

Do góry
Macham Wszystkim

lojalna_ napisał(a)
Anka u Ciebie z dnia na dzien weselej a porady coraz cenniejsze mozna znalezc

Hi hi racja to Joluś
Nawet kable różne od telefonów się gdzieś tu zawieruszają

Yupi, yupi! Miśki chyba będą w czwartek
Ogród Mirelli 10:29, 06 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Bardzo ładne kompozycje wrzosowe ,
Zakupy też ekstra!! widzę, że też muszę zabrać się za zakupy cebulowe . W zeszłym roku kupowałam w lidlu i też super wszystkie wzeszły i zakwitły.
Blaski i cienie nowego życia 10:29, 06 wrz 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Widac że masz dobrą ziemię jak Ci róże tak pięknie kwitną w pierwszym roku. Wychodzi na to że powinnas miec ogród różany.

Chyba tak zakwitła róża Naomi Renaissance na mojej różance renesansowej- obecnie w pąku.
Do 15 września ma być pogoda to ucieszą mnie wszystkie różyczki zapączkowane

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:23, 06 wrz 2016

Do góry

wrzesień 2016

hortensje ...wow
Mój ogród - co dalej? 10:17, 06 wrz 2016

Do góry
Ciąg dalszy....
size=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/124/1246875/original.jpg[/img]
Z ogrodem, to jestem w lesie! 10:14, 06 wrz 2016

Do góry
Igan napisał(a)

Iga napisałaś w pierwszym poście, że lubisz bukszpany. Nie chcesz na tej rabacie czegoś zimozielonego, zdobiącego cały rok?
Bo wrzosy, z tego co się orientuję, to na jesień tylko są ładne..
Ot taka mała sugestia
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:12, 06 wrz 2016

Do góry
Cudniscie klon bajkowy , hortki masz faktycznie boskie
Z motyką na słońce 10:05, 06 wrz 2016

Do góry
Beskidzkie marzenie 10:02, 06 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
Obie czesci na probe powieszone, w miare pasują. Teraz znowu trzeba zdjac i dopracowac system.

no i miodzio u nas zadaszenie przetrwało pierwsze silne opady, niestety wody w falach się nie uniknie ale i tak kocham cień który rzuca
Donice masz cudne, pisałaś gdzieś jaką odmianę molini wsadziłaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies