Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Gąszczu u Tess 23:19, 20 paź 2016

Do góry
Przedogródek. Straszliwie zarośnięty - trawy się rozpanoszyły. Niech no nadejdzie wiosna. połowę z nich przesadzę na boczną rabatę.

Nadal nie mogę się zdecydować, jak uformować wielki bukszpan w przedogródku obok. No i tym sposobem nadal straszy

Citronelki się gdzieś w połowie lata zebrały w garść, wcześniej były bylejakie.

W Gąszczu u Tess 23:10, 20 paź 2016

Do góry
A kolor jeżówki mają chyba ciekawy. Przynajmniej tak się zapowiada po jednej jedynej kwitnącej sztuce. Nasiona dostałam od sąsiadki, która ogród ma za Pułtuskiem, więc nie wiem, jak wyglądają, dokąd nie zakwitną. Mają być żółte, "ale nie jak rudbekia, tylko kremowo-limonkowo-jasnozółty" (cytat z sąsiadki)

Ta rabata kosztuje mnie mnóstwo wysiłku.
Cała była zarośnięta na gęsto kłączami konwalii. Gosia z Kubusiowa wie, o czym piszę Wykopywanie tych kłączy to prawdziwie syzyfowa praca. A dodatkowo na sporej części rosły jeszcze niezliczone ilości cebulek szafirków.

Nie mogę na obecną chwilę pociągnąc dalej tej rabaty, bo mi na drodze stanęły piwonie. Taki niewielki (2x2 metry) zagonek, którego nie ruszę do przysżłego sierpnia (czas przesadzania piwonii). Chyba że mnie wcześniej nerw złapie i wyp...ę konwalie się tu panoszące wraz z piwoniami.
Zobaczcie, jaki gąszcz:

To jeszcze kilka migawek z tego, co dopiero ma być ogrodem

Lawenda która brzydko kwitnie, za to ma ładne ubarwienie, takie srebrne.

A w tle za donicą made in eM Tessowy lawenda, którą próbuję odratować. Pewnej jesieni wykopałam ją z rabaty (bo oczywiście jakieś mini rewolucje robiłam) i nie mając miejsca ani pomysłu, wsadziłam w skrzynki balkonowe. W tych skrzynkach przeżyły cały rok. Było im tam tak źle, że odmówiły kwitnienia. W ub, roku jesienią wysadziłam je na rabatkę, ale wyglądały strasznie. I nadal wyglądają, pomimo cięcia. Dam im jeszcze rok, może uda się je na nowo zagęścić i wyprowadzić na porządne kulki lawendowe.

A tu dla porównania obie lawendy. Nie patrzeć dalej/głębiej, w tle rosną piwonie, właśnie wycięłam liście, bo już brzydkie były i odkryłam w ten sposób wszystkie chwasty i niechwasty (bo głównie takie białe kwiatuszki tam się wysiały, zapomniałam nazwę) tam rosnące.

Mój 4 arowy azyl... 22:53, 20 paź 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
No kochana....te jabłuszka aż się proszą żeby je zjeść, oj narobiłaś mi smaka.

Przyjedź, posmakujesz.
A póki co, resztki kolorów jesiennych, bo po tych deszczach pewnie nic już nie zostało.

Żywopłotki cisowe. 22:51, 20 paź 2016

Do góry

Obserwuję jak zmieniają się kłosy.

Rozchodniki do przesadzenia, a naruszyć muszę wszystko.

W Gąszczu u Tess 22:45, 20 paź 2016

Do góry
Danusiu, aż się rumienię. Ze wstydu, żem nie doczytała pisma pisanego.
Dziękuję bardzo za informację. Cudne są. Zazdraszczam (ale nie w odcieniu zawiści)

Bogda
, gdzieś przepadła na tak długo? Widok z okien parteru (bo niestety wysoki parter mam, nad czym ubolewam).

Agentko
, jakim cudem temperaturę przez łącza odczuwasz?

Jolu - moje widoczki nadal zielone. a tu dowód:

Odsłoniłam gabion drewniany (jak ja lubię to określenie Magnolii). Czyli zabrałam rosnące przed nim cisy.
Efekt mi się bardzo podoba.

A cisy spod gabionu będą tworzyć zieloną przesłonę od strony sąsiadów w dawnym ogródku Babci Danusi.

Cisy sprzed gabionu chciałam zabrać już jakiś czas temu. Jednak obecnie okazało się, że muszę je stamtąd zabrać. Kiedy je sadziłam, nie było jeszcze gabionu. Kiedy powstał, zasłonił cisom słońce. A cień nie służy cisom. Zaczęły się ogałacać, co zresztą po niektórych egzemplarzach widać.

Wzdłuż domu powstaje nowa rabata. są już jezówki (posadziłam co 50 cm, pewnie będę rozlużniać) oraz niezliczone ilości ciemiernika nigra. Ciemierniki sadziłam do 25 cm, bowiem z góry zakładam, że będę co drugi wysadzać. Za jeżówkami będą trawy, ale to na wiosnę. Obecnie wsadziłam naparstnice, co mi się wysiały w najróżniejszych zakątkach.
Co będzie przed ciemiernikami - jeszcze nie wiem Wiosną będą szafirki, bo właśnie je sadzę (co widać na zdjęciu z lewej). Dalej wsadziłam peonie majówki (zdjęcie po prawej) i zastanawiam się, czy dawać też jeżówki (w tym samym kolorze).

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 20 paź 2016

Do góry

Przebarwiły się gracilismusy na rondzie.

Morning Light u mnie nigdy nie zakwitł.

Ale piękna kompozycja, widok i fotka. Masz sporo koloru w ogrodzie jeszcze można się kolorem cieszyć.

U mnie Gracilimus się nie przebarwił aż go jutro przepytam.

pozdrawiam

Żywopłotki cisowe. 22:39, 20 paź 2016

Do góry
W końcu sierpnia zaczęłam strzyc, potem przyszły upały i nie skończone, teraz nie wiem czy zdążę obrobić.

Ciemiernik w ubiegłym roku zakwitł na Boże Narodzenie, ciekawe jak spisze się w tym roku.

cuchnący ciemiernik wiosenne sadzenie.

też ciemierniki z wiosennej przesyłki. tylko latem zagłuszone były aksamitkami.

Rododendronowy ogród II. 22:35, 20 paź 2016

Do góry
Witam wszystkich,

Znów proszę o opinie odnośnie mojego rododendrona. Wiosną przesadziłem go w nowe miejsce zgodnie z zaleceniami Bogdzi i wyraźnie mu się poprawiło a teraz znów dostał liści jak na zdjęciu.

Co jest nie tak?

Ogród Nety- moje marzenie 22:34, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wielopniowe fajnie by wyglądało. Te pozostałę "habazie" w jego pobliżu trzeba by wypierniczyć

Taki mam zamiar. Wszystko z tej rabaty wypada. W planie jest to coś wielopniowe, żwir i kule bukszpanowe/cisowe w różnych rozmiarach, ale z tymi kolorkami w Pani wersji też ciekawie.

Szukamy teraz tego czegoś wielopniowego.
Ogródek Iwony II 22:34, 20 paź 2016

Do góry
Ewa, no co ty? Twoje kwitną?
Ale te moje nowe gracki mają inny pokrój niż te zeszłoroczne. Ja typuję, że u mnie nie są gracki, tylko Silberspinne. Zamawiałam przez neta w maju chyba ...
Jesienią widziałam w szkółce śliczne ML, ale wtedy nie kupiłam, bo autobusem byłam, oczywiście żałowałam ...

Cebulek jeszcze nie zdążyłam posadzić wszystkich ...
2 popołudnia sadziłam, potem byli goście, a dziś pada. A jutro mam inne sprawy

Traw nie straciłaś dużo.
Żal mi Variegatusów, bo tak ładnie odbijały się od zieleni tuj
Ale teraz tam rosną trzcinniki krótkowłose...
Wrzesień:

Październik:
(Czosnki w doniczkach)

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:34, 20 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)
Jak tam wszystko posadziłaś czy dalej działasz? Na pieniek jabłonki może jakieś pnącze?

Przymusowe zakończenie sezonu, w przyszłym tygodniu będzie zakręcana woda na zimę na RODosie taka sytuacja
Pień będzie usuwany

A mnie jest szkoda lata....
Nasz przydomowy ogródek 22:33, 20 paź 2016

Do góry
Violu to klonik palmowy. Przyzwyczaił się do naszych klimatów. Warto polecać takich sprzedawców i hodowców.

Haniu dziękuję za piękny odzew. Też podaję przepis co zrobić z dyni:

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:31, 20 paź 2016

Do góry
Jak wesoło się zrobiło!

Violu sałatkę poidejrzałam u dziewczyn, mam jeszcze cukinie to mus zrobić, żeby sie nie zmarnowała. a teraz mam 3 dni z deszczem, kuchennie będę sie dopieszczać.

Do ogrodu w poniedziałek, jeszcze trawnik do ostatniego skoszenia został. I jeszcze co nieco do zrobienia. Jak zrobiłam listę, to strony mi zabrakło.

Zbyszku, wierszyk jak zawsze superaśny! Pięknie podsumowałeś sezon! I te fotki Twe kolorowe, cudne! Moje berberysy też czerwone, ale mam je nie w jednej grupie, to mniejszy efekt.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:30, 20 paź 2016

Do góry
Piotr miałem zaległości w foceniu bo ostatnio zbierałem chrust w lesie (idzie zima) więc nadrabiam

prawie nie widać ale do tego zagajnika uciekło piękne stadko - dumny pan i władca z haremem kilkunastu łani

pigwa oryginalus jedyna z kilku które się zawiązały

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:29, 20 paź 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U Ciebie ciągle praca wre Jabłonki się pozbyłaś i cebulki posadziłaś Ze mną pogoda nie chce współpracować i nadal cebulki mam w domu.

Jabłonkę, jej pień jeszcze trza wykopać i też pogoda nie współpracuje z nami prace, można powiedzieć, prawie zakończone z konieczności

Wspomnienia

Żywopłotki cisowe. 22:26, 20 paź 2016

Do góry
W końcu września zakwitły irysy sadzone wiosną 2015 r.

to białe iryski.

Hortensje już ściemniały.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:24, 20 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Chciałam zapytać Ciebie, jak się czułaś oglądając rabaty bez piętra drzew i krzewów?

Jakie tam rosły drzewa w ogóle? Jakieś krzewy? Dookoła?

Nawierzchnie super.

Już pisałam u mnie. Odczucie super bo nic nie przesłania tych obrazów, a ponadto te ogrody nie są aż tak duże.

Drzewa a może i krzewy są dookoła poza na granicy i to jest pewna rama.
Przy starym domu były stare drzewa owocowe i chyba wielka magnolia.

tu jakiś nowy zamysł

a to za płotem widok na okolicę

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:15, 20 paź 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Violu, a cóż by było warte życie bez zajęcia. Co my róże jesteśmy, że tylko siedzieć i pachnieć? Owszem można 1 dzień popachnieć i posiedzieć, a potem? Nuda!
No to wymyślamy sobie hobby na miarę swych sil i środków i trwamy. Miłego wieczoru!

Haniu - wspaniałe motto dla nas wszystkich. Ja tez jakiś zapach mam, bo Bari mnie znajdzie na końcu Świata.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 20 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Jak chcesz nie poszerzać rabaty, a mieć nadal trawę w tym miejscu to dosadź do środkowego rządka te z krawędzi - w przyszłym roku liście i tak sięgną krawędzi rabaty.

Zobacz - u mnie ID mają gdzieś 35-40 cm do trawnika.

2015

I 2016 - prawie zakryły kostkę - kępy mają już dobre pół metra średnicy. W przyszłym roku pewnie będę je ograniczać od nowa...

Barcelona mówisz? Mam na liście, ale plany wakacyjne 2017 już mam prawie zamknięte... Może w 2018

Sebek najpierw niech sie przyjmą a potem będziemy myśleć dzieki za lekcję poglądową ... ale Ty masz dalekosiężne plany)))
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:14, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Danusiu nie ma w całym ogrodzie i to jest ta zasadnicza zmiana.
Szukałam tych drzew na moich fotkach żeby znaleźć to samo miejsce ale nie wypatrzyłam gdzie to.

Ławka jest jedna metalowa. Jak byliśmy też było smętnie i ponuro większość zdjęć robiłam spod parasola no ale o był czerwiec. Ja myślę że lepiej by było jechać tam
w połowie lipca.

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies