witam,
Haniu
- w cieniu też będą rosnąć a dla niektótych odmnian zacieniona miejscówka w ogrodzie nawet jest zalecana zwłaszcza takim odmianom klonów, które mają tendencję do przypalanych listków promieniami słońca - więc takie miejsce zacienione lub półsłoneczne będzie idealne.
Ale są odmiany którę potrzebują miejscówkę nasłonecznioną aby ich kolor liści był wyrazisty więc miejscówka zacieniona nie do końca im by służyła.
U siebie na herbaciarni mam ogród z ekspozycją nasłonecznienia wschód, połudne oraz częsciowo zachód i staram się w przemyślany sposób dobierać lokalizację zasadzenia danego klona. Do tego uwzględniam też wybór odmiany klona w taki sposób by wykorzystać pózniej jego wszystkie atuty i walory estetyczne - tak aby póżniej cieszył oczy swym pięknem.
A tutaj poniżej dla przykładu masz sesję fotek gdzie zaprezenowałem Ci klon który potrzebuje pełne słońce - acer palmatum 'Skeeters Broom' (o czerwonych listkach).
Pragnę tutaj zwrócić szczególną uwagę - bo to ważne dla oglądających moje fotki na wątku - że wszystkie zdjęcia jakie zamieszczam na moim wątku są oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji w kolory oraz nie posiadają żadnych poprawek.
pozdrawiam
Jan