Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:56, 27 paź 2016

Do góry
Ogłoszenie nasionkowo aminkowe.
Kilka osób prosiło mnie o nasionka aminka. Proszę, wyślijcie mi wiadomość na priv, żebym się nie pogubiła, w temacie wpiszcie aminek. Będę wysyłać dopiero w zimie, teraz nie mam na to czasu.
Ogród Tosi 09:51, 27 paź 2016

Do góry
I na koniec drugie życie zaschniętego wrzosa
Ogród Tosi 09:49, 27 paź 2016

Do góry
Taras w słońcu

Ogród Tosi 09:47, 27 paź 2016

Do góry
Bliskie spotkania z Zebrinusem

jeszcze bliżej

wpadłam w środek
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:46, 27 paź 2016

Do góry
witam,

Haniu

- w cieniu też będą rosnąć a dla niektótych odmnian zacieniona miejscówka w ogrodzie nawet jest zalecana zwłaszcza takim odmianom klonów, które mają tendencję do przypalanych listków promieniami słońca - więc takie miejsce zacienione lub półsłoneczne będzie idealne.
Ale są odmiany którę potrzebują miejscówkę nasłonecznioną aby ich kolor liści był wyrazisty więc miejscówka zacieniona nie do końca im by służyła.
U siebie na herbaciarni mam ogród z ekspozycją nasłonecznienia wschód, połudne oraz częsciowo zachód i staram się w przemyślany sposób dobierać lokalizację zasadzenia danego klona. Do tego uwzględniam też wybór odmiany klona w taki sposób by wykorzystać pózniej jego wszystkie atuty i walory estetyczne - tak aby póżniej cieszył oczy swym pięknem.
A tutaj poniżej dla przykładu masz sesję fotek gdzie zaprezenowałem Ci klon który potrzebuje pełne słońce - acer palmatum 'Skeeters Broom' (o czerwonych listkach).
Pragnę tutaj zwrócić szczególną uwagę - bo to ważne dla oglądających moje fotki na wątku - że wszystkie zdjęcia jakie zamieszczam na moim wątku są oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji w kolory oraz nie posiadają żadnych poprawek.

pozdrawiam
Jan
Ogród Tosi 09:44, 27 paź 2016

Do góry
Za to hortensje idą spać

Ogród Tosi 09:42, 27 paź 2016

Do góry
Ambrowiec nie chce jeszcze słyszeć o jesieni

Ogród Tosi 09:41, 27 paź 2016

Do góry
Miłorząb jesienią jest najpiękniejszy

i widać go z daleka

Moja "przyziemna" :) pasja 09:39, 27 paź 2016

Do góry
Hej Jagodo, wpadłam, aby podziwiać jesień, na trawy u Ciebie mogłabym patrzeć i patrzeć A tymczasem znowu czegoś nowego się dowiedziałam. Chciałam wsadzić przy domu (od frontu koło garażu) sosnę himalajską, ale patrząc na zdjęcia Twojej kostki muszę zmienić plany. Drzewo u nas byłoby otoczone z 3 stron brukiem. Chyba jednak pójdziemy w rododendrony, bo to od strony północno - wschodniej. Boję się tych korzeni, u sąsiadów brzoza regularnie wypycha kostkę, wygląda to podobnie jak u Ciebie

Jagodaa napisał(a)

Lorka Ci dobrze poradziła, poczekaj do wiosny z lawendą.

Zrobiłam fotki dla Ciebie. Na szczęście mój wjazd jest jeszcze prowizoryczny, ale pasy były równiutko położone. Teraz na pewno nie będę inwestować w porządną kostkę, gdy widzę co się dzieje. Korzenie już były kilka razy usuwane spod kostki...

Ta kostka wystaje 1,5cm i zawsze się o nią potykam pień sosny widać w oddali za płotem, ok 3m od tego miejsca.

po stronie sąsiada

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:29, 27 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Gosia czy Ty planujesz kolejny rok mieć takie wysiewy jak w tym roku?
czy może bylinki już zajęły Ci więcej miejsca ?
Aminek sam się potem wysiewa?

jak chcesz zobaczyć mojego klonika to zapraszam, wstawiłam fotkę

Właśnie przed chwilą oglądałam zdjęcia z maja. Jakie pustki jeszcze były na rabatach. A teraz zaczynam sie już martwić nadmiarem. Ale będę wysiewać, jak tu nie wysiewać... I ja nabyłam klonika. Pierwszego zresztą.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:16, 27 paź 2016

Do góry
I ten jest lepszy ale jeszcze brzuszek ma nie taki jak trzeba -----ładniejszy prawda???

To są pojedyńcze krzaczki jeden jest na stupce a drugi nie ale niczym nie są podsadzane.Oba krzaki mają po 8-10 lat bo ja je ciągle cięłam .
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:15, 27 paź 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Odnośnie przycinania szmaragdów napisałem u siebie
Jestem pod ogromnym wrażeniem tego pawia z bukszpanu Sama formowałaś, ile tam jest sadzonek i o lata też zapytam ?

Czytałam dzięki mam tylko nadzieję że ładnie będą wyglądać .Tak pawia sama formowałam oczywiście za zgodą Danusi bo jakże inaczej .Ale z nim to było wesoło .Popsułam jeden krzak .O ten

W tym roku go przesadziłam i co z niego będzie to nie wiem pewnie wyrośnie na drugiego ale to trza poczekać .Potem miała buksów dużo ładnych to się zaparłam i wycięłam drugiego podglądając Danusiowego.Poniżej ładniejszy paw.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:12, 27 paź 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,z jakiej róży masz ,tyle czerwonych korali ? cudowne .Mi urosły tylko trzy dyni ,w tym 2 duże jedna mała ,właśnie przed wczoraj miałam zupę dyniową pierwszy raz w życiu z serkiem topionym i grzankami ,mniam .Aminek ślicznie się prezentuje w trawach ,jeśli można prosić o nasionka jak wystarczy ,to proszę o kilka nasionek .pozdrawiam

Reniu, to dzika róża wielokwiatowa. Kwitnie raz, ale bardzo efektownie i długo, a teraz zdobi mnóstwem koralików. Trzymam ją mocno w ryzach, bo wypuszcza długie pędy. Zdjęcia z początku czerwca.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:06, 27 paź 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Halinko, Przemek swoje szmaragdy chyba "goli" dwa razy w sezonie. Ja moich jeszcze nie cięłam (tych od strony sąsiadki) bo posadziłam je dopiero w czerwcu. Ale w przyszłości będę je przycinać.
Na środku trawnika mam dwa szmaragdy, które od tego roku formuję w stożki. Były takie potargane, a miałam nożyce pod ręką...... wiesz coś o tym

Oj wiem wiem ja czasami specjalnie nie wynoszę sekatorka żeby nie ciąć ale czzzsami .Moje szmaragdy jedne są 2 letnie a z drugiej strony w zeszłym roku na wiosę sadziłam nie tnę ich bo chcę żeby zasłoniły płoty

Nie patrzcie na trawę bo krety zrobiły co chciały
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 09:03, 27 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

To nie ja, to słońce tak podkręciło kolory

Kolor kłosów rozplenic jest różny - w zależności od odmiany. Być może masz Moundry lub Black Beauty?

Drzewo o które pytasz to wiśnia Royal Burdundy.
Wiosną kwitnie na różowo. W sezonie ma ciemne, bordowo-brązowe liście.
Tu zdjęcie z 5 maja.

Jeśli masz pytania - nie krępuj się

Martuś dziękuję. Nie wiedziałam że ta wiśnia ma taki kolor jesienią. Piękna. A co do rozplenic- kupowałam jako Hameln, a jednak takie ciemne kłosy mają.
W Kruklandii 09:02, 27 paź 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Do jesieni to wiedziałam mniej więcej jak wygląda....a te z jesieni to bajka!
Kupuję

Dzięki!!!!
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 08:51, 27 paź 2016

Do góry
mira napisał(a)
Cudowny ten kwitnący październik oby nadal.
Widze ze szalwia ci kwitnie i nie tylko hehe to kiedy zbierać nasiona bo prognoza na 10 dni kiepska.
Ja polecam dynie makaronowa super i rośnie jak cukinia juz sernik upieklam z nią a ta zielona próbowałam dość specyficzny smak.

Pozdrawiam

Radź jak tu nasiona zbierać /ja juz poznieralam ale jeszcze/

Mireczko, widzisz ten kwiatostan nad białą jeżówką? Na nim część nasienników jest już w kolorze jasnego brązu, w nim są już dojrzałe nasionka. Wystarczy przechylić i wysypać nasionka.

A wiesz, mam makaronową Ale jeszcze nie jadłam. Ta zielona to moja ulubiona
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 08:41, 27 paź 2016

Do góry
Niektórym z Was już poodpowiadałam na wątkach, ale jeszcze nie wszystkim. Już nadrabiam zaległości.

Kilka postów było o suszeniu nasion pomidorków.
Ja suszę na małych karteczkach. W sumie to dobrze, że się do nich przyklejają, bo mi nie uciekają z kartek i się nie mieszają. A już wyschnięte łatwo odskakują, gdy podważam je paznokciem.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 27 paź 2016

Do góry
Jeszcze te znalazłam Teraz lepiej widać co i jak
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:28, 27 paź 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies