Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 21:02, 26 paź 2016

witam,

Ciągle niezmiennie jesień, ktora bomarduje dookoła kolorami no to więc pora na kolejne fotki - myślę że i te będą dla Was na tyle energetyczne aby rozgrzać Wasze serca w te deszczowe wieczory. Zdjęcia są niektóre nowe a poza tym dzisiaj świeciło słoneczko u mnie - więc grzechem było by nie pstryknąć parę ciekawych ujęć na ogrodzie.
zapraszam gorąco i życzę miłych doznań wzrokowych

Jana 21:16, 26 paź 2016

ja poproszę więcej zdjęć
bql3 21:18, 26 paź 2016

bql3 21:34, 26 paź 2016

bql3 21:58, 26 paź 2016

na dzisaj tyle i sorry za przekroczone limity

pozdrawiam
Jan

hanka_andrus 22:31, 26 paź 2016

Czy klony palmowe będą rosły w częściowo zacienionym kącie? Czy muszą mieć światło całodniowe? Miałyby dostęp do pełnego światła późnym popołudniem.
KasiaBawaria 07:25, 27 paź 2016

Beda rosly moj ma czesciowo cien. Slonce ma rano i w lecie poznym popoudniem.
bql3 09:46, 27 paź 2016

witam,

Haniu

- w cieniu też będą rosnąć a dla niektótych odmnian zacieniona miejscówka w ogrodzie nawet jest zalecana zwłaszcza takim odmianom klonów, które mają tendencję do przypalanych listków promieniami słońca - więc takie miejsce zacienione lub półsłoneczne będzie idealne.
Ale są odmiany którę potrzebują miejscówkę nasłonecznioną aby ich kolor liści był wyrazisty więc miejscówka zacieniona nie do końca im by służyła.
U siebie na herbaciarni mam ogród z ekspozycją nasłonecznienia wschód, połudne oraz częsciowo zachód i staram się w przemyślany sposób dobierać lokalizację zasadzenia danego klona. Do tego uwzględniam też wybór odmiany klona w taki sposób by wykorzystać pózniej jego wszystkie atuty i walory estetyczne - tak aby póżniej cieszył oczy swym pięknem.
A tutaj poniżej dla przykładu masz sesję fotek gdzie zaprezenowałem Ci klon który potrzebuje pełne słońce - acer palmatum 'Skeeters Broom' (o czerwonych listkach).
Pragnę tutaj zwrócić szczególną uwagę - bo to ważne dla oglądających moje fotki na wątku - że wszystkie zdjęcia jakie zamieszczam na moim wątku są oryginalne bez jakiej kolwiek ingerencji w kolory oraz nie posiadają żadnych poprawek.

pozdrawiam
Jan
bql3 10:11, 27 paź 2016

Haaniu

- a tutaj wrzuciłem Tobie dla przykładu fotki klona : acer palmatum 'Aureum' który raczej nadaje sie do zacienionej miejscówki, u mnie jest to zachodnia część ogrodu gdzie słońe świeci tylko rano i częściwo w wpołudnie.

pozdrawiam
Jan
BasiaLT 12:04, 27 paź 2016

Przepiękne masz te klony. Kolory aż dają po oczach. Już zapadła decyzja i w przyszłym roku też sobie kilka kupię. Mam już nawet na oku "miejscówkę" gdzie powinno być im dobrze.